Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] RNS-E i poprawa jakości dzwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam taki zestaw: RNS-E, do tego przejsciowka wyjscia na czincze, kable Dietz 23089, drzwi wygluszone matami Soudal, pierscienie mdf powe, glosniki z przodu Focal 165 A1, w bagazniku skrzynia zamknieta z glosnikiem μ-Dimension Jr. 1004 v.2. Napedza to wzmacniacz μ-Dimension JR 4.300 (przod normalnie, sub zmostkowany). Dodatkowo na kable sygnalowe zalozony jest filtr. Pomimo prob regulacji i ustawien, jakosc dzwieku wydaje mi sie byc slaba jak na taki zestaw. Co mozna zrobic? Jak poprawic dzwiek? Uwazam, ze za taka slaba jakosc moze byc jest sama RNS-E, jej wyjscia sygnalowe i brak wyjscia na sub. Co sadzicie? Jak mozna takie cos poprawic?

Opublikowano

Brakuje mi czystego dolu, gora jest ok, szczegolowa i tworzy ladna przestrzen. Dol jest taki dudniacy, mulacy. Jak daje glosniej suba to tylko zwieksza sie dudnienie. Wydaje mi sie ze etz nie schodzi zbyt nisko.Brakuje mi equalizera w rns-e, bo mam wrazenie ze srednie tony zagluszaja calosc dosc skutecznie i przez to brzmi to jak radio z targu. Oczywiscie sprawdzam to na CD a nie na mp3.

Podepne inne zrodlo sygnalu pod wzmacniacz i ciekawe jak bedzie to gralo. Dam znac jak wrazenia.

Opublikowano

Brakuje mi czystego dolu, gora jest ok, szczegolowa i tworzy ladna przestrzen. Dol jest taki dudniacy, mulacy. Jak daje glosniej suba to tylko zwieksza sie dudnienie. Wydaje mi sie ze etz nie schodzi zbyt nisko.Brakuje mi equalizera w rns-e, bo mam wrazenie ze srednie tony zagluszaja calosc dosc skutecznie i przez to brzmi to jak radio z targu. Oczywiscie sprawdzam to na CD a nie na mp3.

Podepne inne zrodlo sygnalu pod wzmacniacz i ciekawe jak bedzie to gralo. Dam znac jak wrazenia.

Świadomie lub nie opisałeś wady i zalety wzmacniacza z serii junior. Oczywiście na efekt końcowy ma wpływ jeszcze mnóstwo innych rzeczy ale to tak pokrótce. Equalizer to tylko maskowanie mankamentow systemu a tak naprawde to kolejny element, ktory wprowadza nieznane nam zmienne do sygnalu audio. Wydaje mi sie ze lepiej zapobiegac niz leczyc.