Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BKE] Wymiana taśmy pod airbag

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zapaliła mi się kontrolką AIRBAG, po podłączeniu VAG pokazuje uszkodzenie taśmy airbag.

Czy dla modelu B7 2005 model taśmy jest jednakowy czy są różne modele. Chciałbym uniknąć sprawdzania nr-u części odkręcając kierownicę a dopiero później zamówienia jej.

Na allegro znalazłem 4E0 0953541.

Proszę o pomoc,

Rafał

Opublikowano

Ja jednak sugerowalbym rozkrecenie tego, sprawdzenie wtyczek i psikniecie ich kontakt-cleanerem. Przyjrzyj sie tasmie czy nie ma uszkodzen mechanicznych. Moze poprostu jakis styk zaśniedzial, spowodowal minimalny spadek napiecia przez ulamek sekundy i zapalila sie kontrolka. Jaki to rodzaj bledu? Jesli intermittent (sporadyczny) to wlasnie moze byc to co mowie. Probowales kasować bląd? Powraca jak bumerang po sekundzie w vagu czy jest cisza przez jakis czas? Ja mialem tez taki przypadek - okazalo sie ze minimalnie wtyczka przy tasmie sie wysunela....

pozdr

Opublikowano

dzięki za odpowiedź.

błąd powraca jak bumerang przy próbie kasowania :(

dużo jest roboty z rozkręceniem tego?

Opublikowano

Nie wiem jak w b7 ale w b6 rozkrecenie tego to 10-20minut roboty. I musisz miec dlugie torxy ok 10-15cm. Opis i foto-story jest na forum odnosnie tempomatu i kierownicy multifunkcyjnej. Podejrzewam ze w b7 bedzie podobnie albo tak samo.

pozdr

Opublikowano

a masz w ogóle multifunkcję czy zwykłą kierownicę ?W zwykłej w taśmie jest 6 pinów ( taką mam do sprzedania jakby co )

a w multi musisz mieć taśmę z 12 pinami

Jeżeli chodzi o rozkręcenie to nie powinno być problemów. Tak jak kolega napisał opis jak rozkręcić i wymienić masz :

tu http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_instalacja_kierownicy_od_audi_r8tt-t30102.0.html

i

tu http://www.a4-klub.pl/smf/all_b6_wymiana_przelacznika_wycieraczek_i_odblokowanie_pelnego_fis-t24989.0.html

pozdrawiam

Opublikowano

byłem dziś w serwisie po wpisaniu do bazy nr VIN okazuje się, że nr części to 4E09535413, koszt nowej części to 1000zł :wallbash:

mam zwykłą kierownicę bez multi