Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Jak uratować zawias przednich drzwi?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kiedyś koleś w sklepie motoryzacyjnym powiedział mi że wystarczy wymienić ten walec w środku i powinno być ok :mysli: ale najpierw sprawdzę na starych zawiasach jak to jest z rozbieralnością tego i jakby co dam znać...

Byłbym wdzięczny gdybyś się podzielił wrażeniami z eksperymentu :notworthy:

Wymieniałem zawiasy w dwóch a4 i jezeli luz jest wyczuwalny to zarówno górny jak i dolny zawias nadaje sie do wymiany. Górny jest rozłączny więc łatwo go wymienić natomiast w tym dolnym w obu przypadkach luz nie był na trzpieniu, lecz na blaszanym ramieniu które jest przykręcone do drzwi. Problem był w tym, że poprzednicy nie zapuszczali tego trzpienia żadnym środkiem typu WD i z czasem trzpień zatarł się w miejscu natomiast obracało sie blaszane ramie. I to było powodem tego ponieważ ta blacha się wycierała w miejscach styku z trzpieniem gdzie w nowym zawiasie obraca się trzpień a blaszane ramie jest nieruchome.

Opublikowano

Witam,

borykam się z tym samym problemem. Mam luz na (chyba) dolnym zawiasie od strony kierowcy. Zastanawiałem się czy można go regenerować ale po lekturze forum poszukam innego na allegro. Mam pytanie: czy ma ktoś instrukcję/opis wymiany takiego zawiasu. Chętnie podjął bym się sam:)

ps. jeżeli polecacie mi jakiegoś dobrego dostawcę części to czekam na prv

Opublikowano

Jeżeli masz luz na jednym to luz tak samo jest na drugim zawiasie te drzwi są ciężkie i jeden zawias ich nie utrzyma. Górny zawias jest rozłączny, odkręcasz ta małą śrubkę i rozłączysz go bez problemu. Z dolnym jest więcej roboty trzeba odkręcić plastikowa osłonę przy podnóżku która jest przykręcona na dwa wkręty jeden odkryty a drugi zakryty zaślepką. Jak ją odkręcisz to musisz ja cofnąć do tyłu i wypiąć z listwy progowej. Pod osłoną będą kostki na takim uchwycie który jest zamocowany do karoserii. Śruba jest zasłonięta i cały uchwyt z kostkami musisz wypiąć. Ja go delikatnie nacisnąłem do góry i wypiłem dolne zaczepy a następnie górne. Odpiąłem kostki kabli idących do drzwi i wówczas odkręciłem dolny zawiasy od drzwi, górny rozłączyłem i z pomocą drugiej osoby delikatnie cofnęliśmy drzwi do tyłu do momentu aż wypięte kostki doszły słupka. Następnie drzwi postawiliśmy na skrzynce i druga osoba je trzymała ponieważ nie chciałem tego wszystkiego wydzierać i rujnować. Odkręciłem śrubę mocująca zawias od strony kabiny i tu uwaga bo śruba spadła mi z klucza w profil i wyciągałem ją magnesem. Aby odkręcić druga śrubę przesuwamy ramie zawiasu odkręconego od drzwi w pozycje zamknięta i mamy dostęp do drugiej śruby którą przysłania trochę błotnik. Śrubę ta odkręciłem oczkowo-widlastym kluczem lekko wygiętym. W przypadku tej śruby wystarczy ja tylko poluzować i zawias przesunie się w dół i jest lepszy dostęp. Potrzebne są dobre klucze i cierpliwość.

Zawias kupowałem u kolegi z forum o nicku rtocki, oglądałem tez używane ale były w takim samym stanie jak moje w aucie. Górny kupiłem wcześniej myśląc, że jeden mam uszkodzony.