Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Wiatraczek Klimatronik - Wymiana

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ponieważ od dwóch dni nie mogę się doszukać na tym forum instrukcji jak wyjąć klimatronik w celu wymiany zużytego wiatraczka.

Bardzo proszę o link lub instrukcję jak wyjąć ten klimatronik aby dostać się do wiatraczka który muszę wymienić (bo bzyczy jak wredna mucha).

Aby nie było wątpliwości - chodzi mi o ten malutki wiatraczek który jest między klimatronikiem a radiem.

Czy ktoś wie po co on wogóle tam jest ?

Dodam, że chodzi o A4 B5 z 2001

Opublikowano

...hm o jaki wiatraczek ci chodzi? skąd wiesz, że między klimatronikiem a radiem jest jakiś wiatraczek?

Opublikowano
  • Autor

Wiem, że jest bo się dowiedziałem, że to właśnie on (wiatraczek) może mi bzyczeć. I faktycznie jest wiatraczek bo sprawdziłem osobiście wkładając tam delikatnie wkład od długopisu - ewidentnie słychać jak się zatrzymuje, a następnie startuje od nowa i po chwili zaczyna bzyczeć w rytm silnika (od wibracji silnika), a że to diesel to wibracje są :)

Ten wiatraczek podobno ma zasysać powietrze z wnętrza auta na czujnik temperatury aby klima "wiedziała" ile jest aktualnie, ale po co on jest tak naprawdę to nie wiem i chętnie się dowiem...

Opublikowano

Dobrze mówisz do czego on jest. W a4 B5 (95 rok) jest on podłączony takim "wężykiem". Jak on się kręci to zaciąga powietrze z wewnątrz auta i przechodzi przez czujnik temperatury dla sterowania klimatronikiem. Najpierw musisz ściągnąć panel osłonki całego klimatronika. Siedzi on na zatrzaskach jednak jak to ściągnąć to Ci nie pomogę bo ja u siebie mam je wszystkie wyłamane i trzyma mi się to na śrubkach.

Opublikowano

też od nie dawna mam autko z 2000 roku i właśnie to samo zauważyłem, kolega na spocie powiedział mi właśnie że jest tam taki wiatraczek który ma takie zadanie jak określił to kolega wyżej

więc mnie też ciekawi co z nim można zrobić, może jakiś mały komputerowy?

Opublikowano

Powiem Ci tak że ja u siebie miałem go niedziałającego od 2 lat (w sensie takim że uchwyt co go trzyma był urwany i wąż był odłączony i to wszystko latało w desce rozdzielczej luzem). On sobie tak wiał ale nie zaciągał powietrza z wewnątrz auta na czujnik. Skutki jakie zaobserwowałem to zimą abym miał ciepło w aucie przy ustawieniu na "AUTO" to musiałem mu podawać temperaturę około 26 stopni bo silniczek nie powodował zaciągu powietrza z wewnątrz auta co powodowało przekłamania. Jeśli Ci on buczy to spróbuj go przeczyścić (jeśli się wogóle da). A jak Cie to denerwuje to odłącz go sobie (wypnij kostkę) i między czasie szukaj jakiegoś na allegro albo tak jak pisałeś spróbuj jakiś dorobić np z komputera. Sprawdź tylko najpierw jakie tam napięcie dochodzi.

Opublikowano
  • Autor

Moim problemem nie jest wymiana wiatraczka tylko wymontowanie klimatronika aby się do tego wiatraczka dostać !!!

Bardzo proszę o instrukcję (lub link to takiej - najlepiej z obrazkami) jak wyjąć aby nie połamać zatrzasków klimatronika.

Opublikowano

a czy przypadkiem demontaż osłony klimatronika nie bedzie podobny tak jak do przed liftu :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Już sobie sam poradziłem. Wystarczy złapać w odpowiednim miejscu i zdecydowanie pociągnąć do siebie...

• 2 lata później...
Opublikowano

jak wyjąć panel klimatronika

nie mogę nigdzie na forum znaleźć

(zalałem klawisze kawą :( i się blokują)

Opublikowano

U mnie polift 2001r wychodzi jak wsadzę po bokach cienkie blaszki (no dwa pilniczki do paznokci) i podważę delikatnie żeby wyszedł. Tam sa tylko zatrzaski i puszczają bez problemu. Też czyściłem ten silniczek bo troche syfu się nazbierało. Pany gdzie jest czujnik G56? ten od temperatury w desce bo mi błąd na VAGu wyskakuje i termometr pierdoły czasem pokazuje :facepalm:

Opublikowano

za żadne skarby nie mogę sobie poradzić z wyjęciem tego klimatronika :(, a nie chce czegoś uszkodzić

a4 1999 po lifcie - wyjmował ktoś

wieeelka prośba o pomoc

udało się! u góry panelu klimatronika są zaczepy, które trzeba odblokować