Skocz do zawartości
Szczęśliwego Nowego Roku i szampańskiej zabawy Sylwestrowej🥂🎇 ​
IGNOROWANY

[B5 AFN] Jakie sprzęgło ? Turbina AWX ? kilka pyt porady ?...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich :hi:

Wczoraj byłem zmuszony rozebrać silnik z mojej cytrynki ;/ bo pracował na 3 cylindry. Stało sie to podczas normalnej spokojnej jeździe na gorącym silniku. Podczas zmiany biegu zaczął poszarpywać. Stanąłem pracował na 3 cylindry, myślałem ze może wtrysk sie zawiesił. Jednak zorientowałem sie ze cała kompresja trafia do układu smarowania-oleju. Jaka mogła być tego przyczyna ? zmęczenie materiału ? na szczęście nic więcej sie nie stało. Przy okazji dowiedziałem sie dlaczego mój AFN tak nie ładnie kopcił-EGR zaślepiłem i było trochę lepiej. Sprawdziłem wtryski i jeden tak zwanie lał drugi minimalnie a pozostałe dwa piękna mgiełka. Chce wymienić na tak zwane 216 ale mam trochę problem z dokładnym nr ze by kupić. Przy tej nie miłej okazji sprawdzę w jakim jest sprzęgło jeśli zbliża sie końcu jakie proponujecie ? mocniejsze oczywiście od serii by wytrzymało jakiś virusik to tak przyszłościowo. Sprawdzę panewki pierścienie planowanie głowicy na szczelność zaworki uszczelniacze etc.Do całości dam jeszcze inny IC ale FIC bo w moim jest nieszczelność. Jakieś propozycje ? Mam pytanie nie wiem czy tu uzyskam odpowiedz ale czy mogę spokojnie wymienić przepływomierz na nowszy ? mam na starą wtyczkę. Czy przy wiekszych ciśnieniach można zastosować inny model ? turbo zmienię jak będzie coś grosza i zaszczepię już tylko chce przygotować temat skoro musze i tak zrobić silnik. Pompę mam praktycznie nową bo dostałem z anglika który miał mało przejechane wiec nie powinno brakować paliwa.

Opublikowano

Dzięki za jedną z rzeczy :) :)

Tylko zastanawia mnie cena 2437010060 np

z forum golfa http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=198671&postdays=0&postorder=asc&start=0 925zł

z forum tdiracin http://www.tdiracing.pl/viewtopic.php?p=123816 750zl

i co ciekawe kolega cowboy na obu forach sie poleca z różnymi cena hmm :mysli:[br]Dopisany: 02 Październik 2009, 23:18_________________________________________________Jaka opinia chodzi o Fratelli BOSIO BSLA 150 P 764 SPRINT - VW Transporter AHY - 151KM słynne 216 :mysli:

Opublikowano

Wydaje mi się że ceny były podane w innych okresach.Popatrz na daty tych postów.Niestety wszystko ciągle drożeje .

Opublikowano

Według daty to chyba staniało, bo w lis 2008 były po 925zł a w lutym 2009 po 750zł, spróbuje sie dowiedzieć coś w swoim zakresie na temat końcówek rozpylaczy i ustawienia tego :)[br]Dopisany: 04 Październik 2009, 11:45_________________________________________________Wracając do 1 postu jakieś sugestie ? etc :mysli:

Opublikowano

ceny z lutego 2009 to są stare ceny, ja po tych cenach kupowałem do siebie, w wakacje dosć znacznie podrożało :disgust:

Opublikowano

Dzięki za info i sprostowanie :)[br]Dopisany: 04 Październik 2009, 22:33_________________________________________________Jak to jest z dołożeniem chłodnicy oleju w AFN ?[br]Dopisany: 05 Październik 2009, 09:28_________________________________________________Koledzy mili :) a jakie sprzęgło docisk proponujecie ? oczywiście biorąc pod uwagę wirusika etc ? dociks sprzęgło ? moje od nowości i powoli się kończy dlatego chce cos lepszego[br]Dopisany: 08 Październik 2009, 00:33_________________________________________________Zamieszam zdjęcie ERROR-u jaki wystąpił :confused4: jakość słaba bo telefonem

usterka.jpg

Opublikowano

FMIC to żaden problem w AFNie - wszystko zależy czy chcesz to zrobić homemade czy profesjonalnie :wink4:

Opublikowano

Mam możliwości naprawdę wielkie wiec to nie mam problemu zrobić :). Tylko wymiary by sie przydały odpowiednie. Jak sprawa wygląda z chłodnicą oleju ? :mysli: Jaki docisk zastosować ? nie chodzi mi o serie bo to nie wytrzymuje takich momętów, któś coś mówił że z VR6 a tarcza standart ale prosił bym o konkrety :)[br]Dopisany: 08 Październik 2009, 15:43_________________________________________________Hmm chyba nie bardzo sie coś dowiem w mojej sprwie ;/

Opublikowano

Co do reszty pytań odpowiedź znajdziesz w paru innych wątkach, wystarczy poszukać :hi:

Opublikowano
:szukaj: wszystko było już poruszane setki razy...
Opublikowano

Właśnie szukałem ale chyba nie jestem w tym najlepszy bo nie odnalazłem zbytnio informacji na tematy jakie mnie interesują. Jedynie na temat końcówek :)

Opublikowano

Kowi87 Ty to jesteś tu obiegany :) a ja na forum nowy :) dzięki jak coś będę pytał :) [br]Dopisany: 12 Październik 2009, 18:54_________________________________________________Koło zamachowe z 1Z sprzęgło VR6 czyli tarcza i docisk a pytanie takie dlaczego trzeba przetoczyć koło zamachowe ? gdzie dokładnie i jaki powód ? i podobno to wytrzymuje ok 400NM i z 180 KM :evil:[br]Dopisany: 12 Październik 2009, 19:09_________________________________________________Do do chłodnicy oleju to nie montuje takiej na przód i przewody tylko chłodnice cieczy i tez z VR6 ?.

Opublikowano

Czytajac te wątki na temat jednomasa sprzegło z VR6 nie podejdzie do A4, a samo sprzęgło na jednomasie jednak nie jest takie mocne, wiec jak sie zdecydujesz na sprzegło 1z to odrazu wzmocnij je u radzika

Opublikowano

No dobra czyli coś mi wytłumaczyłeś Kowi87, chyba ze masz jakieś inne propozycje ? wszyscy odsyłają do radzika a nie obeszło by sie bez ?

Opublikowano

owszem obeszło by się... ale spalisz nim zdążysz je wyczuć :naughty:

Opublikowano

No dobra czyli coś mi wytłumaczyłeś Kowi87, chyba ze masz jakieś inne propozycje ? wszyscy odsyłają do radzika a nie obeszło by sie bez ?

Jakoś w czerwcu załozyłem nowego dwumasa i sprzegło sachsa od paru dni mam wrażenie ze sie slizga czasem na 5 biegu, zrobiłem na nim z jakieś moze 7tys km, wiec jeśli planujesz cos więcej niz program to zastanów sie nad sprzęgłem radzikowym :naughty: zaoszczedzisz późniejszych kosztów

Opublikowano

Mi juz po samym wirusiku pod koniec sprzęgło sie ślizgnęło ale było od nowości w cytrynie.Rozpyłki daje 216 bo 205 1szt lała dosłownie a 2-ga tak powoli pozostałe 2szt mgiełka.Dmuchawkę zmienię do kompletu bo coś 18" koła pchać musi :) IC i tak chciałem zmienić i okazało sie ze jest nie szczelny przy okazji. EGR zaślepiony bo szukałem dlaczego tak ma dupkę okopconą. Kata wywaliłem 9 tys wcześniej. Teraz ze tłok pękł chce zrobić za jednym razem potem tylko dostrojenie mapy na hamowni. Przy rozebraniu sprzęgła wczoraj okazało sie że łożysko igiełkowe w wale sie rozsypało ale na szczęście nie uszkodziło wałka z skrzyni. Podobno 1Z+G60+g60 wytrzymuje i jest to samo jak 1Z+T4+T4 :mysli: ?? lub 1Z+G60+T4

http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=48518&st=40 :mysli:

Z drugiej strony ile mniej więcej mogę założyć że będę miał NM i kucyków ? bo 230+11+nowy wydech to już nie bardzo bo pompę mam zmienioną miała przejechane nie całe 60tys i paliła na niej super czy ciepła czy zimna. Wygląda jak nowa była sprawdzana.

Jeszcze takie pytanko, czy ma może ktoś na ile NM mają być po dociągane wszystkie śrubki z silnika :mysli:[br]Dopisany: 13 Październik 2009, 09:24_________________________________________________Wracając do chłodnicy oleju to z VR6 ? czy z AWX ?[br]Dopisany: 14 Październik 2009, 19:35_________________________________________________Problemu nie będzie z taki sprzęgłem ? bo podobno są jakieś różnice pomiędzy poprzecznym a wzdłużnym[br]Dopisany: 16 Październik 2009, 20:10_________________________________________________Turbo założyć z AWX czy lepiej pomyśleć nad czymś większym ? może ktoś ma do sprzedania ?[br]Dopisany: 17 Październik 2009, 17:47_________________________________________________Tak chce założyć z 1Z tylko czy koło ma być z audi 80 b4 1,9 TDI 1Z czy z pasata b4 1,9 TDI 1Z bo jeden jest wzdłużny a drugi poprzeczny. ? a może są takie same ? dość trochę sie naczytałem że już trochę metalika mam w głowie. :mysli:[br]Dopisany: 19 Październik 2009, 11:56_________________________________________________Mam ciekawą ciekawostke bo silnik ma tłoki 2x79,45 i 2x79,95 :mysli:

Opublikowano

Kolego nie kombinuj, szlak AFN/AVG jest juz tak przetarty ze nie musisz nic szukać nowego, jesli chcesz coś mocnego rzeźbić zrób tak jak kolega Rtocki dołóż do tego pompe 11mm i bedziesz miał przyjemne 18x km i całkiem przyjemny moment, albo jak większosc na forum setup 216/turbo AWX/FMIC/wzmocniony jednomas i bedziesz miał jakies 170km. Masz napęd na przód tylko wiec nie warto wiecej działać :gwizdanie:

A jak Ci mało bedzie(zapewne będzie) to zrób swap na AWX i tam pokręć, droga też już przetarta :good: