jaczekpaw Opublikowano 7 Października 2009 Opublikowano 7 Października 2009 witam wyslalem 1 wiad ale cos pokrecilem mam pytanie jestem posiadaczem od tygodnia audi a4 rok 1.9tdi 115 konikow zakupiony w norwegi gdzie miszkam auto ma przejechane 108tys chcialem wymienic olej w skrzyni tiptronic ii z tym zwiazane pytanie ile oleju jaki i slyszalem ze oprocz oleju do skrzyni wymienia sie tez olej jakis przekladniowy jak to jest w kocu, dzieki za pomoc
SoMeS Opublikowano 7 Października 2009 Opublikowano 7 Października 2009 jeżeli nie masz pojęcia jak to robić zalecam Ci udanie się z tym do jakiegoś znawcy tematu drogie to nie jest a można spieprzyć u mnie w automacie wchodzi jak dobrze pamiętaj 4.7litra oleju poza tym sam proces to nie tylko sama wymiana bo prawidłowo powinno się spuścić do zera i wlewać po troszeczkę zagrzewać silnik czekać i tak cały czas... poczytaj trochę o tym olej jaki powinieneś zalać to ATF
tx-didi Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 sugeruje zapoznanie sie z tym: tiptronic Wymiana nie jest jakas porazajaco trudna, lecz nalezy sie wyposazyc wczesniej w odpowiednie narzedzia oraz VAG. Jezeli nie masz to chyba lepiej skorzystac z uslug warsztatu. Olej zakupilbym w ASO, lub jak napisal Stamlej w zamieszczonym linku.
SoMeS Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 warto dodać też że jeżeli to ma być zrobione dobrze a nie tanim kosztem to należy wymienić też filter
tx-didi Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 warto dodać też że jeżeli to ma być zrobione dobrze a nie tanim kosztem to należy wymienić też filter oczywiscie masz racje, nie wspomnialem o tym poniewaz wszystko, krok po kroku jest opisane w podanym linku. Lektura powinna byc wystarczajaca aby swiadomie podjac decyzje: dam rady/nie dam rady. Jezeli tak to jak dokladnie to zrobic.
jaczekpaw Opublikowano 8 Października 2009 Autor Opublikowano 8 Października 2009 dzieki wszystkim za pomoc
Irek41 Opublikowano 8 Października 2009 Opublikowano 8 Października 2009 Podlacze sie do tematu,chce wyminic olej w mojej A4 B6 tiptronic,bylem w ASO w Slupsku,za te impreze zaspiewali mi okolo 1300 PLN,bedeac w niemczech zajechalem do Serwisu VW i zapytalem o te sama wymiane i tu niespodzianka cena waha sie miedzy 150 a 200 Euro w zaleznosci jaka skrzyni,ciekawi minie dlaczego w polsce trzeba zaplacic o wiele wiecej
jaczekpaw Opublikowano 9 Października 2009 Autor Opublikowano 9 Października 2009 jak czesto sie powino wymieniac olej w skrzyni zakupilem autko i ma 108tys kiedy wymienic
SoMeS Opublikowano 9 Października 2009 Opublikowano 9 Października 2009 jeżeli wcześniej nie był u Ciebie wymieniany to powinieneś to zrobić od razu
Thom4s Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Odświeżę trochę temat. Niedawno kupiłem A4 i chcę wymienić olej w tiptronicu, jednak już dwóch mechaników powiedziało mi, że oleju nie powinno się zmieniać dopóki nic się nie dzieje, ewentualnie co 300tys km i szczerze mówiąc są to całkiem nieźli fachowcy z dobrą reputacją. U mnie jest 126tys potwierdzone w ASO i w historii serwisowej nie było wpisu o zmianie oleju w skrzyni. Już nie wiem co mam myśleć, bo każdy mówi coś innego. Jakieś sugestie....
majkel_majki Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Sugestia: zmień ten olej Kolego nie wiem skąd te mechaniory czerpią takie informacje, że niby oleju się nie zmienia, po 300 tys to w misce olejowej pływałaby nieziemska breja olej zmieniamy co 40-60, maks 80 tys km.
Thom4s Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Planowałem wymienić i pewnie to zrobię m.in dla świętego spokoju, bo skoro już robie większy przegląd to zrobić co się da, ale nie rozumiem dlaczego chodzą tak rozbieżne opinie na ten temat. Jeśli ktoś nie zaczerpnie informacji gdzieś indziej niż u mechanika, to będzie jeździł aż wszystko się posypie..
majkel_majki Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 A niewymienianie oleju to obok niewłaściwej eksploatacji najczęstsza przyczyna awarii.
SoMeS Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 A niewymienianie oleju to obok niewłaściwej eksploatacji najczęstsza przyczyna awarii. dokładnie tak
Thom4s Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Dla takiego mechanika wymiana oleju to przecież kasa za robociznę, więc dlaczego miałby z niej rezygnować i sugerować, żeby nie wymieniać...Niektórzy nawet gdyby nie trzeba było tego robić, to podjęliby się dla kasy. Właśnie czytam forum passata i piszą, że oleju nie da się wymienić w 100% tylko jego część - jakieś 60%. http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=20658&page=3
majkel_majki Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Część oleju zostanie w konwerterze i przewodach olejowych, całość da radę wymienić tylko przy kapitałce albo wymianie dynamicznej.
SoMeS Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 poza tym mało który mechanik wie jak prawidłowo w automatycznej przekładni wymienić olej
Thom4s Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czyli zostaje wymiana ale tylko w wyspecjalizowanym zakładzie zajmującym się głównie automatami.
SoMeS Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Czyli zostaje wymiana ale tylko w wyspecjalizowanym zakładzie zajmującym się głównie automatami. podjedź do swojego mechanika i zapytaj jak się to robi i opisz tutaj... wtedy powiem Ci wszystko na jego temat
Rekomendowane odpowiedzi