Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B7] Problem z dobraniem smaru do układu hamulcowego ;/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !!!

Właśnie wymieniam hamulce z 288mm na 320m, chce zrobić wszystko w taki sposób by nie mieć problemów z hamulcami.

Problem dotyczy smaru.

dokładnie posmarowania dwóch różnych elementów

- prowadnice klocków

- prowadnice/trzpienie osłoniete gumowymi osłonami w zacisku pływającym

Wyczytałem gdzieś w sieci, że mając ABS i czujniki zużycia klocków nie należy używać smaru miedzianego, gdyż on jest przewodnikiem prądu i w połączeniu z aluminium może powodować korozję

Kupiłem pastę ATE - BRAKE CYLINDER PASTE 5ml. Prócz cylinderków posmaruje ją również trzpienie w zacisku pływającym. Myślę, że nie zrobię ŹLE? Jeśli tak to mnie poprawcie!

Mam jeszcze jakiś smar litowy "WHITE GREASE" firmy CYCLO i zastanawiam się czy będzie odpowiedni do posmarowania prowadnic klocków? On chyba nie będzie powodował korozji, ale prąd to chyba również przewodzi (nie wiem jednak do jakich temperatur wytrzymuje)

Opublikowano
  • Autor

dzieki kolego, ale widzialem ten wątek, wszyscy do miejsca styku klocka z jarzem używają smaru miedziowego, który tak naprawę nie jest zalecany ;/

Opublikowano

dzieki kolego, ale widzialem ten wątek, wszyscy do miejsca styku klocka z jarzem używają smaru miedziowego, który tak naprawę nie jest zalecany ;/

Ciekawe skąd masz takie inormacje kolego........[br]Dopisany: 08 Październik 2009, 21:24_________________________________________________To moze powiesz jaki jest zalecany.????? Jestem bardzo ciekawy :gwizdanie:

Opublikowano

Ja od lat stosuję smar grafitowany i wszystko działa jak należy.

Opublikowano

To złego smaru urzywasz. Smar grafitowy nie jest tak wytrzymaly na temperature jak miedziany. Wszystko. Oczywiście mozecie brac przykład z mojego przedmówcy i urzywac grafitowego, a prowadnice smarować wazelina-moze bedzie ok :naughty:

Opublikowano
  • Autor

http://www.hamulce.net/smary.pdf

tutaj jest napisane ze nie mozna używać pasty miedzianej... ;/ wiec juz sam nie wiem

Zebym wiedział jaki jest zalecany i ogólnodostępny w rozsądnej cenie to bym nie zakładał tego wątku :gwizdanie:

Opublikowano

Tam chodzi oto eby prowadnic nie smarować smarem miedzianym tylko specjalną pastą ATE ( tak w niebieskiej tubie. ) jarzmo smaruje sie miedzianym.

Opublikowano

trzpienie prowadzace mozesz posmarowac zwyklym smarem (towotem) tylko nie tym do lozysk, jarzmo jak koledzy wyzej napisali - smarem miedzianym

Opublikowano

trzpienie prowadzace mozesz posmarowac zwyklym smarem (towotem) tylko nie tym do lozysk, jarzmo jak koledzy wyzej napisali - smarem miedzianym

k****wa......jakim towotem. Towotem to se mozesz przesmarowac zawiasy w dzwiach obory !!!!!!!!!!!!!!! Do takich rzaczy sa przeznaczone specjalne smary. Jak macie pisac o tym co robi sie u was w stodole to lepijej dajcie spokoj !!!!

Opublikowano
  • Autor

prowadnice/ trzpienie pływające posmarowałem ATE tym co idzie do cylinderków a prowadnice klocków smarem miedzianym.. mam nadzieje ze bedzie okey ;p

Opublikowano

Smarów uzyłes takich jak trzeba......co do reszty to nie wiem.

Opublikowano
  • Autor

jakiej reszty ;p ? ?? ? hamulce załozyłem oryginalne od b7 3.0TDI 320mm...

Wymieniłem płyn i odpowietrzyłem,,, hamulce "się układaja" za jakies 300-500KM odpowietrze znowu i powinna byc 100% skutecznosc hamowania.. jak na razie hamuje "z głowa" - delikatnie, nie przegrzewając ich :cool1:

Opublikowano

Napisałem ze smarow uzyles takich jak trzeba........a odpowietrzyc wystarczy raz a dobrze a nie po kilkuset km....Wątpiliwosci mam co do mątarzu! Po tym co piszesz masz male pojecie o mechanice. Zostaw to ludziom doswiadczonym. Pozdro

Opublikowano

k****wa......jakim towotem. Towotem to se mozesz przesmarowac zawiasy w dzwiach obory !!!!!!!!!!!!!!! Do takich rzaczy sa przeznaczone specjalne smary. Jak macie pisac o tym co robi sie u was w stodole to lepijej dajcie spokoj !!!!

zwyklym smarem maszynowym kolego...w przypadku prowadnic chodzi tylko o to zeby wilgoc ktora sie tam dostaje nie dzialala bezposrednio na metalowa czesc prowadnicy i jarzma. wiadomo mozna kupic specjalny smar za kupe kasy bo pan w ASO tak polecil ale czasem najprostsze rozwiazanie jest tak samo skuteczne jak to najdrozsze...

a zawiasy w drzwiach od obory mozesz polac plynem hamulcowym (polecam DA1) i tez bedzie git :good: i daj znac czy nie skrzypia :naughty:

Opublikowano
  • Autor

dudek_lu co ja napisałem o MONTAŻU w tym wątku? Chyba coś ci się pomyliło!! :polew: Uważasz ze wszystkie rozumy pozjadałeś. Albo pisz grzecznie albo wcale się nie wypowiadaj.Piszesz jakieś głupoty o oborach. Nie masz pojęcia czy się znam na wymianie hamulców czy nie. O smar mogę zapytać i to wcale nie oznacza, że człowiek jest laikiem w mechanice.

Po po drugie to jestem pewien co pisało w tamtym artykule. Tam jest wyraźnie napisane że nie można używać środków miedzianych aby poprawić ruch klocków hamulcowych

w prowadnicach uchwytu zacisku hamulcowego. (wiem ze wszyscy to stosują, ale zalecane to nie jest)

aaa.. i spójrz jeszcze raz na górę mojego postu.....

WIDZISZ JAK SIĘ PISZĘ "MONTAŻ"

no... to zapamiętaj sobie :wallbash:

Opublikowano

panowie panie rolnicy itd.

są dwa rodzaje smaru

jeden do prowadnic

drugi do tłoczków

jedne warsztaty uzywają jeden smar do wszystkiego łacznie ze smarowanie wieczorną porą swojej truskawkowej gumki :polew:

inne warsztaty uzywaja osobno innego smaru do układu hamulcowego

w zestawach naprawczych danej marki np. w Subaru sa dwa rodzaje smaru jeden jest mocno czerwony a drugi rózowy i jest to prawidłowe zastosowanie smaru w tej marce

ale np. Mazda ma juz tylko jeden smar w zestawach naprawczych i nie jest to dobre rozwiazanie.Mechanicy zwieloletnim doswiadczeniem mimo tego i tak uzywaja dodatkowo drugiego smaru z opakowan z Subaru :naughty: do prowadnic i nie maja zadnych problemów

najbardziej popularny smar w warsztatach jest smar firmy ATE i on również ma w swojej ofercie kilka rodzaji

generalnie i ze sztuka rzemiosła powinno sie uzywać odpowiedniego smaru do róznych połączeń, łozysk, przegubów itd.

znam przypadki ludzi amatorów którym zabrakło smaru do przekładni i uzyli kleju butapren który w ich mniemaniu był podobnej kosystencji :wallbash:

zalecam stosowanie się do tego , bo kto smaruje ten jezdzi :good:

Opublikowano

ja pamietam jeszcze z czasow praktyk w ASO Opla jak z magazynu dostawalem klocki na zmiane to dorzucali mi takie male tubki ze smarem wlasnie do nasmarowania jarzma w miejscu styku z zaciskiem. smar ten byl jak zwykly smar maszynowy, ciemnobrazowy i podobnej konsystencji.

pozniej wszedzie gdziekolwiek mialem do czynienia z hamulcami, a wlasciwie z ich wymiana, do ewentualnego przesmarowania prowadnic uzywalem zwyklego smaru maszynowego (tego brazowego) a na jarzmo psikalem smarem miedzianym w sprayu WURTHa i nigdy nie mialem problemu zeby sie cos zapieklo...

a kazdy i tak zrobi po swojemu :wink4:

Opublikowano

zwyklym smarem maszynowym kolego...w przypadku prowadnic chodzi tylko o to zeby wilgoc ktora sie tam dostaje nie dzialala bezposrednio na metalowa czesc prowadnicy i jarzma. wiadomo mozna kupic specjalny smar za kupe kasy bo pan w ASO tak polecil ale czasem najprostsze rozwiazanie jest tak samo skuteczne jak to najdrozsze...

a zawiasy w drzwiach od obory mozesz polac plynem hamulcowym (polecam DA1) i tez bedzie git :good: i daj znac czy nie skrzypia :naughty:

Jeśli 30 zł za tubke ktora starcza mam w warsztacie na miesiąc, a przerób to ok 10-15 samochodów dzienie to kupa kasy to przepraszam bardzo. O towocie i oborze wole juz niedyskutować. :)

Opublikowano

Jeśli 30 zł za tubke ktora starcza mam w warsztacie na miesiąc, a przerób to ok 10-15 samochodów dzienie to kupa kasy to przepraszam bardzo. O towocie i oborze wole juz niedyskutować. :)

30zl to nie duzo ale jak masz rozgrzebane auto, lapy uwalone po lokcie i problem na glowie to lepiej uzyc cos co jest pod reka niz jechac po smar za 30 zl... a jak pisalem wyzej, mozesz uzyc zwyklego smaru maszynowego do przesmarowania prowadnic. oczywiscie miejsce styku zacisku z jarzmem trzeba smarowac innym specyfikiem, badz wcale i na pewno nic sie nie stanie. wazniejsze jest dobre oczyszczenie zacisku i jarzma