Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Dawka/kąt wtrysku - jak zmienić i jakie wartości najlepiej?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w BS kąt wtrysku zmienia się ze skrajnej jednej pozycji w skrajną drugą, znaczy pełny zakres regulacji, jeśli masz chipsa to na 100% masz przyspieszony kąt wtrysku i wtedy wskazania mogą być zmienione (za wczesne)

ale co mam statyczny kat wtrysku do zmiany oprogramowania .... ?

przeciez on jest tylko potrzebny do odpalenia fury i dla kazdej zdrowej fury dłubnietej lub nie powinien miec wartośc ~51 (2 poz -000 BS)....

FELIPE zrob logi z 000 BS ... oraz z 004 ... (statyczne)

Opublikowano

Witam,

wiekie podziekowania dla Zdenia i Bastech za pomoc,wczoraj pobawilem sie z Vag i przestawilem dawke startowa,auto rzeczywiscie zbiera sie lepiej,ustawilem na 2,8mg(bylo 3,2mg)ale jakims cudem przestawilem EGR-a na off,teraz jak to zrobic by byl spowrotem on?

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

wiekie podziekowania dla Zdenia i Bastech za pomoc,wczoraj pobawilem sie z Vag i przestawilem dawke startowa,auto rzeczywiscie zbiera sie lepiej,ustawilem na 2,8mg(bylo 3,2mg)ale jakims cudem przestawilem EGR-a na off,teraz jak to zrobic by byl spowrotem on?

Pozdrawiam

nie startowa tylko dawke na wolnych obrotach ... :wink:

startowa ustawia sie w kanale 5-tym ....

Opublikowano
  • Autor

LOGI Z BASIC SETTINGS:

A) SILNIK ZGASZONY

000 - wartość 38

004 - na zmianę LATE / EARLY

B) SILNIK ODPALONY

000 - wartości 12-14

004 - LATE, potem wciąż EARLY

LOGI Z MEASURING BLOCKS:

A) SILNIK ZGASZONY

000 - wartość 38

004 - wartość 0.0

B) SILNIK ODPALONY

000 - wartości 49-52

004 - wartość 0.9[br]Dopisany: 29 Maj 2007, 15:44 _________________________________________________

wklejam logi przepływki i turbo po tych zmianach:

log1.jpg

log2.jpg

a przepływka jest OK? wg mnie pow 3500 obr widać że niedomaga, warto kupować nową??

Opublikowano

Spanky,

mozesz cos wiecej o tym napisac tzn o dawce startowej i na wolnych obrotach ,gdzie to mozna odczytac i jakie wartosci powinny byc,nietety jestem nowicjuszem i niebardzo umiem sie jeszcze VAG-iem poslugiwac

Opublikowano

Spanky,

mozesz cos wiecej o tym napisac tzn o dawce startowej i na wolnych obrotach ,gdzie to mozna odczytac i jakie wartosci powinny byc,nietety jestem nowicjuszem i niebardzo umiem sie jeszcze VAG-iem poslugiwac

dawke startowa ustawiasz tak samo jak dawke na wolnych obrotach tylko ze w kanale piatym ... :wink: a jej wartość to cos w granicach 20 mg .. (o ile dobrze pamietam)

co do dawki na wolnych obrotach to ustaw w granicach 3 mg/skok .... (ustawien dokonujesz gdy temp płynu ma wartośc 90 stopni Celcjusza i przy wyłączonych: klimie,swiatłach,radiu itp/itd)

Opublikowano
  • Autor

ja regulowałem dawkę na pompie, mechanik odkręcił specjalnym kluczem i postukał trochę w odpowiednim miejscu, który sposób jest lepszy? mam teraz wartość 3,2mg (było 7,6 sic!)

Spanky bardzo proszę o analizę logów 000 i 004 które podałem (kąt wtrysku jest OK?)

Opublikowano

ja regulowałem dawkę na pompie, mechanik odkręcił specjalnym kluczem i postukał trochę w odpowiednim miejscu, który sposób jest lepszy? mam teraz wartość 3,2mg (było 7,6 sic!)

Spanky bardzo proszę o analizę logów 000 i 004 które podałem (kąt wtrysku jest OK?)

a dokladnie to postukał w nastawnik dawki paliwa zeby zwiekszyc jego zakres ... stosuje sie to w przypadku gdy zakres za pomoca Vag'a sie skonczył .... i tak sie go zwieksza :wink:

LOGI Z BASIC SETTINGS:

B) SILNIK ODPALONY

000 - wartości 12-14

004 - LATE, potem wciąż EARLY

wyglada na to ze jest zle ... powinno byc ~51 ...

Opublikowano
  • Autor

wyglada na to ze jest zle ... powinno byc ~51 ...

a jak wytłumaczyć że te same logi robione w MEASURING BLOCKS pokazują poprawną wartość ?

Opublikowano

witajcie,

dzisiaj pobawilem sie w ustawianie i w/g zaleceni Spanky sprawdzilem kanal 01 i dawka byla 4,6mg ustawilem na 4,2 i zakres sie skonczyl a na kanale 05 bylo 21 czy to jest ok?

Opublikowano

witajcie,

dzisiaj pobawilem sie w ustawianie i w/g zaleceni Spanky sprawdzilem kanal 01 i dawka byla 4,6mg ustawilem na 4,2 i zakres sie skonczyl a na kanale 05 bylo 21 czy to jest ok?

startowa jest ok ...

co do dawki na wolych obrotach ... zakres sie skonczyl,zeby go zwiekszyc trzeb troszke puknac mloteczkiem w nastawnik .... :grin:

Opublikowano

Dzieki Spanky...wolnej chwili postaram sie znalesc nastawniki i to przestawic...

Opublikowano

Dzieki Spanky...wolnej chwili postaram sie znalesc nastawniki i to przestawic...

ale tam jest tylko jeden .... :wink:

Opublikowano

Spanky,

dawke startowa ustawiasz tak samo jak dawke na wolnych obrotach tylko ze w kanale piatym ... :wink: a jej wartość to cos w granicach 20 mg .. (o ile dobrze pamietam)

co do dawki na wolnych obrotach to ustaw w granicach 3 mg/skok .... (ustawien dokonujesz gdy temp płynu ma wartośc 90 stopni Celcjusza i przy wyłączonych: klimie,swiatłach,radiu itp/itd)

Ja mam pytanie czy wartośc sie wpisuje w tym kanale czy inaczej sie ją zmienia jeżeli tak to gdzie i jak

Opublikowano

Spanky,

Ja mam pytanie czy wartośc sie wpisuje w tym kanale czy inaczej sie ją zmienia jeżeli tak to gdzie i jak

wszsytko juz zostało napisane .... :wink:

Opublikowano

Tak sie pytam bo dopiero bede miał Vaga i chce to sprawdzić i zabardzo nie wiem jak to sie robi.Czy to sie reguluje nastawnikiem czy za pomocą Vaga wpisując odpowiednią wartośc w danym kanale

Opublikowano

Tak sie pytam bo dopiero bede miał Vaga i chce to sprawdzić i zabardzo nie wiem jak to sie robi.Czy to sie reguluje nastawnikiem czy za pomocą Vaga wpisując odpowiednią wartośc w danym kanale

jak kupisz Vag'a podepniesz pod fure i zobaczysz co sie wyswietla na ekranie to wszsytko co zostało do tej pory napisane stanie sie dla Ciebie zrozumiale ... :wink:

narazie to rozmawiam jak ze slepym o kolorach ... :wink:(bez urazy)

Opublikowano

Oki dzięki jak podepne Vaga to sie okaże co i jak

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Spanky czy nastawnik to są te 2 śruby jedna w drugiej w pompie między rurkami ???. I w którą stronę trzeba kręcić żeby było lepiej u mnie zmieniłem dawkę wolnych obrotów na 4 mg więcej zejść nie chce

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@spanky

mam pytanko :) jak te nastawy powinny wyglądać w ATJ i czy z VAG-iem jest podobnie jak opisałeś powyżej?