Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Rano pali za drugim razem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem od kilku dni.

Po nocy samochód odpala za pierwszym razem tak jak to robił zawsze po czym gaśnie po 1-2 sekundach , zapalam drugi raz i pracuje już poprawnie, usterka jest systematyczna, występuje codziennie i tylko rano później nie pojawiają sie inne komplikacje.

Zetknął sie ktoś kiedyś z czymś takim?

Opublikowano

najpierw VAG potem gdybanie

Opublikowano

Mam taką samą sytuację zapala za pierwszym razem z tym że silnik pracuje nierówno i gaśnie zapalam drugi raz i pracuje normalnie i to zawsze dzieje się po pierwszym odpaleniu ,podejrzewam że to może się kończy pompa paliwa

Opublikowano
  • Autor

Mam taką samą sytuację zapala za pierwszym razem z tym że silnik pracuje nierówno i gaśnie zapalam drugi raz i pracuje normalnie i to zawsze dzieje się po pierwszym odpaleniu ,podejrzewam że to może się kończy pompa paliwa

Ja mam chwilowy spokój, po pewnym czasie zaczeły się dziać cuda w aucie, podpiąłem VAG okazało się że jest tyle błędów że to aż niemożliwe fizycznie... Powodem była woda i wilgoć w okolicy ECU (nie mylić z zapchanymi odpływami podszybia, to o czym piszę jesty wyżej).

Opublikowano

często brak masy powoduje generowanie sporej ilosci błedów

Opublikowano

Mam u siebie w A6 C5 2.8 to samo, systematycznie co rano odpala za 2 razem, ale wykminilem oco biega - wymiana świec na takie jak sa podane oryginalnie i jest po sprawie.

Opublikowano

Witam, ja podobnie mialem rowniez taka usterke. Po nocy - auto stoi pod chmurka, jak zapalalem za pierwszym razem to gasl, dusil sie, nierowno pracowal - podobnie jak opisuje kolega. Dlatego zaraz po odpaleniu gasilem go i odpalalem jeszcze raz. Za drugim razem wszystko ok, odplalal i silniczek chodzil rownomiernie.

Jezdze na LPG, ale odpalam na PB - sekwencja. Ostatnio takze zmienilem paliwo na 98 octanow. Dolalem rowniez jakis dodatek to czyszczenia wtryskow. Teraz odpala za pierwszysm razem i od razu silniczek pracuje ladnie, bez jakiegokolwiek duszenia i gasniecia. Poza tym zauwazylem, ze im zminiej jest na dworze to lepiej odpala :gwizdanie: nawet jak byly duze mrozy to odpala elegancko, a w lato tak jakos dziwnie sie meczy :/ Moze to jakis czujnik temp?, ale na VAG nie bylo bledow.

Opublikowano

Witam, ja podobnie mialem rowniez taka usterke. Po nocy - auto stoi pod chmurka, jak zapalalem za pierwszym razem to gasl, dusil sie, nierowno pracowal - podobnie jak opisuje kolega. Dlatego zaraz po odpaleniu gasilem go i odpalalem jeszcze raz. Za drugim razem wszystko ok, odplalal i silniczek chodzil rownomiernie.

Jezdze na LPG, ale odpalam na PB - sekwencja. Ostatnio takze zmienilem paliwo na 98 octanow. Dolalem rowniez jakis dodatek to czyszczenia wtryskow. Teraz odpala za pierwszysm razem i od razu silniczek pracuje ladnie, bez jakiegokolwiek duszenia i gasniecia. Poza tym zauwazylem, ze im zminiej jest na dworze to lepiej odpala :gwizdanie: nawet jak byly duze mrozy to odpala elegancko, a w lato tak jakos dziwnie sie meczy :/ Moze to jakis czujnik temp?, ale na VAG nie bylo bledow.

na Vagu nie wyjdzie błąd czujnika

no chyba ze ma zwarcie

podłącz Vag-a na zimny silnik i odpal

zobacz jak silnik nabiera temperatury i jak pracuje sonda lambda

Opublikowano

jak sprawdzic w vagu jak pracuje sonda?

Opublikowano

blok silnik

potem bloki pomiarowe

nie wiem jaki kanał ale u Ciebie sa dwie sondy

trzeba poszukac

Opublikowano

a jakąs fote pomocnicza screen z vag-a.

Opublikowano

a jakąs fote pomocnicza screen z vag-a.

zaraz żyły sobie podetnę :wallbash:

Opublikowano

ok, przepraszam ze wogóle oto prosilem, ale nie znam na tyle tego programu. Sory

Opublikowano

wymień świeczki i przewody wysokiego napięcia

a przy okazji sprawdź kopułkę i palec rozdzielacza

Opublikowano

wymień przewody wysokiego napięcia

przyjmowałes dzisiaj jakies leki Kolego?????

to nie jest stary polonez tylko 1.8T (AMB)

Opublikowano

wymień przewody wysokiego napięcia

przyjmowałes dzisiaj jakies leki Kolego?????

to nie jest stary polonez tylko 1.8T (AMB)

coś mi się poje..ło

myślałem że to ADP :embarrassed:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam podobne problemy. Ciepły odpala i pracuje normalnie. Rano lub po dłuższej przerwie mam ogromne problemy. Po pierwszym odpaleniu silnik ledwo poradzi sam siebie, obroty spadają, gaśnie. Po drugim odpaleniu jest lepiej, chodzi w miarę normalnie dopiero po trzecim, chociaż nadal potrafi kichać, czuć nieprzepalone paliwo - bardzo mocno.

Po podłączeniu do komputera nie ma żadnych błędów. Czytałem , że nie wykaże uszkodzenia czujnika temperatury, chyba że ma zwarcie - ale który ewentualnie wymienić?

Przepustnica jest czysta. Przepływomierz również Proszę o pomoc.

Opublikowano

Widze ze duzo ludzi ma taki problem wlacznie ze mna. Czy jest ktos kto sobie poradzil z ta usterka?

Opublikowano

czyjnik od wody KAPUTT, wymiana ale tylko ori :(

po wymianie trzeba sprawdzic Vag-iem jak sie nagrzewa silnik i jak pracuje lambda

Opublikowano

Zauważyłem dziwny objaw - przy pierwszym odpaleniu, w momencie spadku obrotów / prawie gaśnie/ słychać uruchamiającą się pompę paliwa - dźwięk identyczny jak po przekręceniu kluczyka przed odpaleniem. Może winna jest pompa paliwa? Po trzecim dopaleniu na zimnym silniku pracuje w zasadzie normalnie.