miroy511 Opublikowano 17 Października 2009 Opublikowano 17 Października 2009 Panowie i Panie. niedawno posypała mi sie skrzynia biegów w moim 1Z. Niestety nigdzie nie dostalem orginalnie montowanej skrzyni z oznaczeniem CPC wiec zakupiłem skrzynie DHL, ktora ponoc pasuje idealnie. Do tego nowe sprzegło sahsa. Mechanik juz wymienil sprzegło i skrzynie i to co mi sie nie spodobało to to że wymienil olej i zalal półsyntetykiem mobila. Troche mi sie to nie podoba, bo podobno olej w skrzyni jest dozywotni i lepiej go nie wymieniac. Czy to dobrze ze wymienil olej, i czy moze byc polsyntetyk Mobila?? Nie po to wybulilem tyle kasy na nowe sprzeglo i skrzynie zeby teraz długo nie pojezdzic. A mam zamiar pojezdzic przynajmiej ze 4 latka Własnie bylem u mechanika zeby zobaczyc swoje cacko, no i tu nie mila niespodzianka, auto nie chce odpalic, wogole nie kreci, kontrolki wszystkie swieca, imobilaizer wylaczony, akumulator naladowany i nic, po wymianie skrzyni i sprzegla normalnie auto przestalo krecic, nie odpala, nawet nie drgnie, tak jak by nie bylo rozrusznika. Normalnie załamka ( Wie ktos co moze byc przyczyna?? Pozdrawiam
mechanicalbrother Opublikowano 17 Października 2009 Opublikowano 17 Października 2009 sprawdź masę silnika, wyciągnij rozrusznik i sprawdź czy poza samochodem działa. ... ale na samym początku sprawdź czy do rozrusznika dochodzi prąd do elektro-magnesu.
rikardo Opublikowano 18 Października 2009 Opublikowano 18 Października 2009 Jeżeli chodzi o ten olej to dobrze, że mechanik ci go wymienił ponieważ nie wykluczone, że po jakimś czasie skrzynia by się też rozleciała. Z tą dożywotnością tego oleju to mit. Instrukcja jest pisana w Niemczech gdzie nabywca ma dostać informację, że auto jest tanie w eksploatacji a ponadto po spisaniu książki auto jest sprzedawane. Producent nie będzie się przejmował tym, że skrzynia się ci rozleci jak kolejny użytkownik myśli to jeździ a jak się tym nie interesuje to remontuje skrzynie. Dodatkowo dla twojej informacji oryginalny nie używany olej w ASO ma termin ważności 4 lata od chwili produkcji a ty byś chciał nadal eksploatować olej w skrzyni która nie wiadomo ile tych km już zrobiła.
miroy511 Opublikowano 22 Października 2009 Autor Opublikowano 22 Października 2009 Ok, a czy moze byc olej mobila polsyntetyczny?? I druga sprawa, wszystko pieknie ladnie wymienione sprzeglo i skrzynia, ale, przy wbijaniu 2biegu nie ma zadnego zgrzytania ale wchodzi tak ze czuc pukniecie tryba, czasami i 3tak ma, zaznaczam ze nic nie zgrzyta. Czy ten typ skrzyni tak ma (DHL) czy moze nie odpowietrzone jest dobrze sprzeglo?
michal_g84 Opublikowano 22 Października 2009 Opublikowano 22 Października 2009 do manualnych skrzyni biegów leje się oleje raczej w pełni syntyczne np. MOBIL MOBILUBE 75W90
rikardo Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Ok, a czy moze byc olej mobila polsyntetyczny?? I druga sprawa, wszystko pieknie ladnie wymienione sprzeglo i skrzynia, ale, przy wbijaniu 2biegu nie ma zadnego zgrzytania ale wchodzi tak ze czuc pukniecie tryba, czasami i 3tak ma, zaznaczam ze nic nie zgrzyta. Czy ten typ skrzyni tak ma (DHL) czy moze nie odpowietrzone jest dobrze sprzeglo? Problemem może być niewłaściwy olej. Na forum jeden z kolegów pisał o problemach ze skrzynią po zalaniu jakimś mobilem i po wymianie na oryginalny wszystko wróciło do normy. Spróbuj wymienić na oryginalny olej kupiony w ASO lub na olej Castrol manual tafix 75w-90 który tez jest na forum polecany.
Daimos Opublikowano 23 Października 2009 Opublikowano 23 Października 2009 Tak jak kolega pisze zalej olejem z aso lub castrol taf-x z pewnego źródła, inaczej będą problemy ze zmianą biegów.
miroy511 Opublikowano 23 Października 2009 Autor Opublikowano 23 Października 2009 Ok wielkie dzieki. W poniedzialek wymienie olej i zobaczymy. panowie a nic sie nie stanie jak do poniedzialku posmigam na tym oleju (musze na weekend jechac na uczelnie w obie strony 300km) mam nadzieje ze nic sie nie stranie Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi