Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 S4 APB] 310 KM / 425 Nm by Jetronic

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po paru recznie wykonany pracach postanowilem odwiedzic firme Jetronic w celu poprawienia programu :D

Modyfikacje przed hamowaniem :

- FMIC

- trojnik SAMCO

- Wkladka K&N ( filtr powietrza )

- 2 x Forge Splitter

Seria :

bkAN0.jpg

Celem programu bylo podniesienie mocy, zachowujac ekonomie ( robie 4kkm-6kkm miesiecznie, wiec nie chcialem, zeby spalanie drastycznie wzroslo )

"Pan Bobik" napisal taki oto program, z czego jestem bardzo zadowolony bo spalanie naprawde nieznacznie wzroslo :

8o_Qr.jpg

Wrazenia z drogi nastepujace :

Spalanie w trasie spadlo, bo samochod elegancko sie zbiera juz z 1,8k obrotow i nie musze redukowac.

Spalanie przy jezdzie agresywnej wzroslo, ale za to dynamika samochodu zmienila sie na duzy plus.

Przez tydzien przejechalem 3kkm i nie wyszly zadne nieporzadane usterki / awarie.

Jestem bardzo zadowolony z roboty Bobika, tym bardziej, ze w/g jego opini mozna jeszcze pojsc w gore, ale niestety spalanie wtedy wzrosnie razem z wykresem. Kusi mnie darmowa poprawka :evil:

No to teraz jedziemy po wykresie :gwizdanie:

Pozdrawiam!

Opublikowano

Zamiast wkładki włóż seryjny filtr - K&N nic nie daje a tylko zasyfia dolot i turbiny.

Wykres bardzo poprawny choć Nm dość mało :cool1:

Opublikowano

w serii moc ok a 370nm czemu tak malo?

Opublikowano
  • Autor

Hmmm tego jeszcze nie slyszalem. K&N troszke zmienil dzwiek silnika.... ale jak slysze o syfie, to chyba papier wroci na miejsce :mysli:

Moment sredni, ale taki zostanie, bo naprawde nie chce, zeby spalanie mocno wzroslo... juz i tak sie na stacji ze mnie smieja :P

w serii moc ok a 370nm czemu tak malo?

Bo to jest silnik APB ( USA ) ktory seryjnie mial 250 KM / 350 Nm ze wzgledu na emisje spalin.

Opublikowano

Bo to wersja amerykańska, seryjnie powinno być 250 KM i 350 NM. Wiadomo że bonus od Audi i FMIC dało to 270 kucy w serii :) Ja miałem 260, heh.

Życze wiele przyjemności z jazdy :)

Ładniejszy wykresik niż u mnie, ale jak zmienie coolery i zrobie wydech też jade do Bobika na gratisową korekte, :hi: :hi:

O tym K&N też słyszałem to co Poziek napisał, ale na razie też na nim jeżdże

Co z wydechem? Zostajesz przy tych syfiastych katalizatorach USA?

Opublikowano

Hmmm tego jeszcze nie slyszalem. K&N troszke zmienil dzwiek silnika.... ale jak slysze o syfie, to chyba papier wroci na miejsce mysli

chłopak z forum robił nawet porównania na hamowni i na seryjnym filtrze było lepiej niż na K&N

ja ze swojego doświadczenia też mogę powiedzieć że najlepiej jeździło mi auto na seryjnej puszce i filtrze knechta a dolot był czyściutki :good:

Opublikowano
  • Autor

Wlasnie sie zastanawiam skad ten przyrost o 20 mocy i momentu, bo po montazu FMIC-a wcale nie zauwazylem zmiany na plus. Jedyne co sie mocno zmienilo, to to, ze samochod nie dostawal zadyszki w miescie przy wiekszych temperaturach.

chłopak z forum robił nawet porównania na hamowni i na seryjnym filtrze było lepiej niż na K&N

Wystarczy, bedzie seryjny filtr.... tylko mi juz potencjalnych klientow na K&N-a nie odstraszaj :decayed:

#edit

Tak zostaje przy seryjnym wydechu... Bobik kazal rozluznic ( katy out, zmiana srodkowego i koncowego ), ale Sid ostrzega przed wywaleniem katow i wzrostem halasu wydawanego przez silnik - tego chce na razie uniknac.

Opublikowano

Wystarczy, bedzie seryjny filtr.... tylko mi juz potencjalnych klientow na K&N-a nie odstraszaj :decayed:

o to się nie martw, sa zawsze amatorzy dźwięków takich jak właśnie te wydawane z K&N albo BOVa...

:naughty:

Opublikowano

Hmmm tego jeszcze nie slyszalem. K&N troszke zmienil dzwiek silnika.... ale jak slysze o syfie, to chyba papier wroci na miejsce mysli

ja ze swojego doświadczenia też mogę powiedzieć że najlepiej jeździło mi auto na seryjnej puszce i filtrze knechta a dolot był czyściutki :good:

Poziek znów siejesz tą propagandę anty stożkową i anty K&N-ową :tongue4::decayed:

Bawełniany filtr jest dobry jak jest nowy. Ja jeżdżę ponad rok na filtrze stożkowym gąbkowym ITG i nie narzekam :wink4: Opowiedziałbym o swoich doświadczeniach ze stożkiem rozwiewając niektóre mity, ale nie będę zaśmiecał tego tematu :cool1:

Opublikowano

w DE połowa poważnych firm zakłada K&N a druga woli seryjne.

Zdania są podzielone.

Jeśli filtr jest założony poprawnie nie ma opcji zasysania śmieci, K&N wchodzi na ścisk,

wiele razy widziałem nie dokonca wciśniety filtr lub za lużny - wówczas śmiecie będą.

wynik świetny - auto zdrowe (inne S4 mogą pozazdrościć bo na mniej wiarygodnych

hamowniach ciężko uzyskać 310ps) tylko Nm coś uciekło

wydech i masz 10-15ps na +

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ajax ja mam wytluczne precaty , zamiast katow rury i dwa nieduze tlumiki 2,5" z poprzedniego 1,8T. Cisza i spokoj juz 1,8 bardziej mi halasowalo :mysli: Ostatnio dosiadalem seryjnego 1,8T na seryjnym wydechu i wiecej halasu/buczenia.

Prosze :

Na zywo jak ktos chce cicho i sympatycznie jest swietnie :)
Opublikowano
  • Autor

Z calym szacunkiem, ale Twoj w porownaniu do mojego to ryczy :P

Chcialbym, zeby i moj w koncu zagadal tak jak powinien... ale jeszcze nie teraz :no:

Opublikowano

Moj ryczy ? To moze ja gluchy jestem :D Dla mnie cicho jak w ruskiej lodzi podwodnej :) Jak czas niedlugo pozwoli wkladam twin na jednym tlumiku ;)