Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRB] 7000km = 1L oleju ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Najpierw to proponuję Ci sprawdzić, czy nie masz DPF-a, bo jezeli dobrze sobie przypominam to te motory wyjeżdżały z fabryki (w zależności od rynku na który były przeznaczone), w wersji przygotowanej do montażu DPF-a , jak i z zamontowanym DPF-em.

Obecność w aucie Filtra cząstek stałych (DPF-a), ozncza bezwzględną konieczność stosowania olejów niskopopiołowych, spełniających normę 507.00 .

Nie stosowanie się do powyższej zasady skutkować będzie zapchaniem DPF-a przez popiół, będący produktem spalania "zwykłego" oleju (tym szybciej, jeżeli silnik konsumuje go dużo :gwizdanie: ).

Tutaj masz wątek o właściwych olejach http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=15435.0

Osobiście przeszedłem z Castrola SLX Professional Powerflow Audi Longlife III 5W-30, na Mobil 1 ESP Formula 5W-30 z norma 507.00 ze względu właśnie na sporą konsumpcję tego pierwszego przez motorek.

P.S. Oleje kupujemy tylko z pewnego źródła, na rynku jest masa podróbek markowych olejów za grosze......... :naughty:

O.K. a jak to sprawdzić czy mam czy nie mam tego DPF-a

Opublikowano

na wlepce 7GG- masz , 0GG- NIE MASZ

w ksiazce jak masz albo pod tylna kanapa jak sie nie myle

Opublikowano
  • Autor

a ta wlepka to gdzie?

Opublikowano

pod tylną kanapą

Opublikowano

jezeli nie masz DPF-a zmien olej na 5W40 motula. zuzycie sie zmniejszy. 5w30 maja mniejsza gestosc i stad troche wiecej oleju silnik zuzywa.

Opublikowano

w instrukcji BLB pisza ze moze spalic nawet 0.5 l na 1000 km :) swoja droga to dobrze sie zabezpieczyli...

Opublikowano

w instrukcji BLB pisza ze moze spalic nawet 0.5 l na 1000 km :) swoja droga to dobrze sie zabezpieczyli...

zdarzaja sie faktycznie egemplarze 2.0 tdi zuzywajace ok 1 L / 1000 km wzciaz zgodnie z norma producenta :cool1:

Opublikowano

kuzyn we Francji miał M5 touring-a 2009r

tam norma to 2.5l/1000km :shocked: :shocked: :shocked:

chociaż on twierdzi że nie palil mu wiecej jak 2l na wymiane

teraz jezdzi RS6 DTM 2010r 700kM :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: i pali mu ok 0.4l/1000km

o spalaniu sieczki nie wspomina :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

Jednym słowem nowe silniki to ładna kupa... Mój afn na 12 tysi doleje 0,5 Motul :notworthy:

Opublikowano

Jednym słowem nowe silniki to ładna kupa... Mój afn na 12 tysi doleje 0,5 Motul :notworthy:

od razu tam kupa. ja tam swojemu silnikowi oliwy nie zaluje.

Opublikowano
  • Autor

pod tylną kanapą

k..wa u mnie nie ma pod kanapą

Opublikowano

w bagazniku pod podłoga ?

Opublikowano

pod tylną kanapą

k..wa u mnie nie ma pod kanapą

tabliczki pod kanapa i we wnece kola byc powinny. ich brak moze swiadczyc o przeszlosci powypadkowej auta....

Opublikowano

albo o zmianie VIN-u :wink4:

Opublikowano

albo o zmianie VIN-u :wink4:

a w jakiej sytuacji jest dopuszczona zimana nr nadwozia?

Opublikowano

nie zrozumiałes mnie Kolego

prawdopodobnie ktos zrobił "przeszczep"

a wywalają naklejki dlatego poniewaz jest na nim prawdziwy VIN i innne informacje dotyczące auta

Opublikowano

No ladnie chłopak miał problem bo mu 1 litr oleju na 7 tys bierze a wyszło ze albo auto po wypadku albo ze vin zmieniony. Nic tylko sie załamać. :wallbash:

Opublikowano

nie zrozumiałes mnie Kolego

prawdopodobnie ktos zrobił "przeszczep"

a wywalają naklejki dlatego poniewaz jest na nim prawdziwy VIN i innne informacje dotyczące auta

wlasnie do tego zmierzalem swoim pytaniem :cool1:[br]Dopisany: 08 Grudzień 2010, 02:29_________________________________________________

No ladnie chłopak miał problem bo mu 1 litr oleju na 7 tys bierze a wyszło ze albo auto po wypadku albo ze vin zmieniony. Nic tylko sie załamać. :wallbash:

niestety to sa skutki niefrasobliwych zakupow.