Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Alpy Austriackie - może ktoś coś polecić?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi:

Wybieram się na koniec roku w Alpy od strony Austriackiej. Był ktoś może?

Byłby to okres od kilka dni przed sylwestrem do kilka dni po nim (łącznie około tydzień).

Może ktoś polecić jakąś malowniczą ale zarazem nie odciętą od świata (nie mam quattro :tongue4:) miejscowość? Lub konkretny hotel, pensjonat czy coś w tym stylu? W grę wchodzą oczwiście narty i deska ale też wygrzewanie się z ciepłym trunkiem :wink4:

Poza tym jak z jazdą po Austrii? Winety? Bramki? Jakieś nieznane zasady?

Z góry dzięki za informacje :notworthy:

Opublikowano

Podłączam się do tematu. Rok temu nie udało się wyjechać za granicę na dechę. W tym koniecznie muszę wybrać się na Słowację lub do Austrii. :confused4:

Opublikowano

w austrii na autostrade kupujesz viniety, np na stacji benz, w zależności ile przebywasz , nie pamiętam , musiałbym zerknąć na auto jaka jest najkrótsza.

Opublikowano

Jeśli chodzi o winiety około 7 Euro na 7 dni

Natomiast jeśli chodzi o rejon to polecam okolice lodowca Kitzsteinhorn byłem w miejscowości Rauris fajny kameralny ośrodek z szerokimi trasami jak się znudzi to mozna podjechać na lodowiec około 30 min jazdy samochodem :good:

Opublikowano

hmm temat rzeka, jeśli chodzi o austriackie alpy...winiety tak jak chłopaki piszą 7,5 euro na 7 dni, ale pamietaj, że jak bierzesz w pensjonacie turnus 7 dni to winiety ci zabraknie na jeden dzień...taki myk...

co do miejscowości, to zależy czego oczekujecie...na okres sylwestrowy, raczej lodowiec bym odradzał....w tym okresie z pogodą jest bardzo róźnie...im wyżej tym gorzej...w tym okresie wybrałbym średnie górki...np dolina zillertal...na końcu doliny masz lodowiec hintertux (mały, kilka wyciągów, jak każdy lodowiec...) ale po drodze jest okolo 5 miejscowosci na które działa of course jeden skipass...mayerhofen to miejscowosc imprezowa, ale trzeba się liczyć z najazdem polaków...

jest jeszcze innsbruck, kaunertal i pitztal obok siebie...

jeżeli wybierasz się od strony holandii to faktycznie ten wybór bedzie trochę lepszy niż zillertal, bo bliżej...

możliwości jest sporo, jeśli freeride to tylko kraina vorarlberg...

jest jeszcze kitzbuhel, z dwoma ośrodkami na jednym zboczu i na drugim, wstajesz rano i albo na prawo albo na lewo, region słynny, z jedną z najlepszych tras fisowskich pod zawody...

piękne i kameralne miejscówki to ischgl i serfaus

ja do austrii już od dłuższego czasu nie jeżdzę, bo ją troszkę obstukałem...teraz mam zajawke na wlochy...polecam madonne di campiglio...troszkę drogo ale 140km tras, które cieżko zjezdzic na raz...jest livigno (komera) ale i jest val senales, które w tym sezonie bede zwiedzał po raz pierwszy...

wybór należy do Was, z namiarami na austrię może być ciężko, natomiast służę pomocą w namiarach na włochy...

pozdrawiam

ps. zapraszam w polskie góry... www.czarnagora.pl i do mnie na nocleg... www.kosowka-czarnagora.pl

baq!! jeśli słowacja to polecam chopok! miejscówa na miarę europejskiego ośrodka, od kiedy jest euro jest drożej (dzienny karnet 35e), ale komfort nieporównywalny...

Opublikowano

Retrikal :notworthy:

na właśnie tak konstruktywną odpowiedź liczyłem :good:

już się zabieram za przeglądanie ofert... :wink4:

Opublikowano

hmm temat rzeka, jeśli chodzi o austriackie alpy...winiety tak jak chłopaki piszą 7,5 euro na 7 dni, ale pamietaj, że jak bierzesz w pensjonacie turnus 7 dni to winiety ci zabraknie na jeden dzień...taki myk...

Musisz sie do tej Austrii jakoś dostać... Czechy, słowacja... :mysli: Austria 7,70 EURO tygodniówka. Ja kupiłem w dwie strony bo taniej wyszło gdybym chciał kupić jedną na dłuższy okres. Czechy - 70 PLN na 10 dni, miesięczna chyba ok.150 jak dobrze pamiętam. Słowacja 4,99 EURO.

teraz mam zajawke na wlochy...polecam madonne di campiglio...

Ja też... :kox: Oferta z Free Ski już prześwietlona i wstępnie zarezerwowana... :good:

Opublikowano

Może ktoś polecić jakąś malowniczą ale zarazem nie odciętą od świata (nie mam quattro :tongue4:) miejscowość? Lub konkretny hotel, y:

Kaprun lub Zell am See niedaleko Salzburga:

http://www.skionline.pl/stacje/?co=stacje&miejscowosc_id=145

Jeśli jedziesz większą grupą (4-6 osóB) to osobiście polecam Apartamentowiec "Mary". Bylem tam 2 razy.

http://www.secondcasa.com/en/Austria/Vacation-Apartment_Kaprun-F%C3%BCrth_Appartements-Mary--4-P_o5797.html

Słowacji nie polecam. Jeszcze dużo się muszą nauczyć żeby osiągnąc taką jakość i podejście do turystów jak Austriacy.

Poza tym jeśli chcesz jeździć a nie stać w kolejkach to tylko Alpy.

Opublikowano

w sumie to przeglądałem te słowackie oferty, w tym chopok, i w zasadzie to nic mnie tam nie urzekło... jedzie młode narzeczeństwo i nie samymi nartami i deskami będą żyli :decayed: :gwizdanie:[br]Dopisany: 01 Listopad 2009, 07:53_________________________________________________i prawdopodobnie będę jechał od strony polski

Opublikowano

Musisz sie do tej Austrii jakoś dostać... Czechy, słowacja...

...albo Niemcy...i tu masz darmo... oczywiście wszystko zależy skąd ruszamy i gdzie jedziemy...jak z krk do innsbrucka, to nie robi czy polecisz przez hof, regensburg, czy przez prage, brno i wlecisz na tą samą autobahne wlasnie w regensburgu...

punkt widzenie zależy od punktu siedzenia,...

Czesi chyba już odeszli od 10 dniowych...

no Malik ma rację, z malowniczych miejscowości to fakt kaprun i zell am see sa na szczycie listy... odwiedząjących je Polaków.....

a też... kox Oferta z Free Ski już prześwietlona i wstępnie zarezerwowana...

jak freeski i madonna to na 90% Residence Ambiez...jeśli się mylę to mnie popraw :gwizdanie: :tongue4:

Opublikowano
a też... kox Oferta z Free Ski już prześwietlona i wstępnie zarezerwowana...

jak freeski i madonna to na 90% Residence Ambiez...jeśli się mylę to mnie popraw :gwizdanie: :tongue4:

:brawo::good: