Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Wymiana amortyzatorów z tyłu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak kupisz jakieś zwykłe amorki dedykowane do A4 i założysz stare spręzyny z 1BE to amor może Ci paść gdyż sprężyna jest krótsza jak w standardowym zawiasie...Jakbym zrobił tak jak adadur pisał :good: czyli bym szukał już amorków dedykowanych pod zawieszenie 1BE

Opublikowano

Trzeba wziac o troche krotszym skoku bo amortyzator nie bedzie prawidlowo pracowal.

Po wymianie dla pewnosci polecam sprawdzenie geometrii.

Opublikowano

jak kupisz jakieś zwykłe amorki dedykowane do A4 i założysz stare spręzyny z 1BE to amor może Ci paść gdyż sprężyna jest krótsza jak w standardowym zawiasie...Jakbym zrobił tak jak adadur pisał :good: czyli bym szukał już amorków dedykowanych pod zawieszenie 1BE

Myślę że to co kombinuje (ogranicza koszty) kolega się sprawdzi z tym że z trwałościa sprężyny lub amorka może być kiepsko i jak zamierza autem troszkę dłużej pośmigać to wątpliwe jest takie rozwiązanie.

Dodam że szczególnie mocno może dostawać wtyłek bałwanek jeśli zostanie kupiony w kpl. z standardowym amorkiem, tu warto chociaż pomyśleć o podchodzacym do 1BE (jest krótszy).

Po wymianie dla pewnosci polecam sprawdzenie geometrii.

A po co?

Opublikowano

Mam sprężyny WEITEC-a też mam kupić jakieś specjalne amorki? Nie mam pojęcia o ile te sprężynki obniżają :mysli:

Opublikowano

to czyli masz spręzyny wiesz ze są troche obniżone ale nie wiesz ile ??A seria to nie jest :mysli: to mozesz zakupic śmiało takie => http://www.allegro.pl/item814475309_amortyzatory_sportowe_audi_a4_b5_tuning_od_mts.html było gdzies kilka wątków na temat tych amorków i ludzie je polecaja :good:

Opublikowano

No właśnie nie mam pojęcia ile. Na pewno więcej niż 1BE. Najprawdopodobniej mam tam jeszcze ori amorki, ale czy to możliwe?

Tak go przywiozłem z niemiec. Czy to możliwe żeby przeszedł TUV na takim zestawieniu sportowe springi i ori amortyzatory? W

dokumentach jest że sprężyny WEITEC-a ale nie ma nigdzie ile obniżają

Opublikowano

ja tez u siebie miam trochę więcej jak 1BE i tak przyjechał z zagranicy...i amorki już powoli dają sie odczuwać i czas na wymianę :disgust: jak będe wymienial to własnie na te MTS'y poczytaj sobie ten wątek http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_prosba_o_pomoc_przy_obnizeniu_zawieszenia-t71978.30.html było cos ile jaki zawias ma i jak zmierzyć :wink4:

Opublikowano

Poczytam. Może też się skuszę na MTS'y boję się tylko, że już będzie sztywno ma maxa. Przymierzałem się do KYB

standardowych i nie wiem czy to dobry pomysł.

Opublikowano

jak kupisz standardowe amorki a masz obniżające sprężyny to amor może Ci paść szybko.Było już w tym wątku gadane ze do zawieszenia 1BE obniżającego -20 trzeba zakupić dedykowane pod ten zawias amorki...a jeśli masz więcej na minusie jak 1BE to taki amor od standardowej zawiechy szybko Ci padnie i będziesz musiał znowu zmieniać.Jeśli chcesz mieć dalej taka obniżona zawieche jak masz to zainwestuj w lepsze amorki,sportowe przystosowane do nizszych zawieszeń :wink4: ja mam na stanie springi -40/40 i właśnie do nich planuje zakupić te MTS'y :good:

Opublikowano

No właśnie nie mam pojęcia ile. Na pewno więcej niż 1BE. Najprawdopodobniej mam tam jeszcze ori amorki, ale czy to możliwe?

Tak go przywiozłem z niemiec. Czy to możliwe żeby przeszedł TUV na takim zestawieniu spotowe springi i ori amortyzatory?

Możliwe, też tak miałem. Do obniżonego auta tylko sportowe amortyzatory. Wbrew pozorom wcale nie musi być twardo. Jest sztywno w przeciwieństwie do seryjnych amorów i krótszych sprężyn.

Opublikowano

Skoro tak to kupię te do sportowej zawiechy. Myślę, że te MTS'y http://motoallegro.pl/item808757865_amortyzatory_sportowe_audi_a4_b5_tuning_od_mts.html będą wystarczające. Nie chcę więcej inwestować ze względu na to że autem pojeżdżę jakiś rok.

Opublikowano

było już gdzieś na forum o tych amorkach :gwizdanie: są chwalone więc i ja u siebie będę mieniał tez na MTS'y ale jak już to cały komplecik :decayed: