Kowi87 Opublikowano 9 Listopada 2009 Opublikowano 9 Listopada 2009 Niedawno poruszyłem temat zmiany karty graficznej i ramu. Wszystko juz mam zakupione , dzisiaj załozyłem noi test Na necie wszystko OK, wiec poszła w ruch gra Brothers in Arms ustawiłem na max detale itp, rodzielczość 1366 na ileś tam. Pierwsze wrażenia prze kozak :kox: w pórwnaniu do poprzedniej grafy, nic sie nie tnie detale na dobrym poziomie, wiec gram pograłem tak z 20min moze a tu pecet sam sie wyłączył mysle przypadek, wiec jeszcze raz i to samo Poczytałem w necie troche o tym zjawisku i znalazłem dwie mozliwe przyczyny Wina napewno lezy po stronie: 1. Zasilacza (złe napiecia podaje moze byc przeciazony) 2. Procesora (Zbyt duza temp. za słabe chłodzenie) Wiec co do zasilacza nie sądze żeby był przeciążony, mam 600w zasilacz, i w sumie mało rzeczy podpietych w pececie(żadnych kart rozszeżeń pod PCI, 1 dysk twardy) Obstawiam że to wina zbyt wyokiej temperatury procesora, jak znajde program do pomiarów to napisze ile dokładnie jest. Procek to Athlon X2 4800+ płyta gigabite Mógł by mi ktos polecić jakieś w miare nie drogie rozwiazanie problemu, chodzi o nowy wentylator na procka i ewentualnie jakieś dodatkowe wentylatory wewnetrzne [br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 15:28_________________________________________________Nie wiem moze cos takiego http://www.allegro.pl/item801674039_arctic_cooling_freezer_64_pro_pwm_nowa_wersja_gw6l.html Miał ktoś z tym do czynienia Przy montażu musze uzywać jakis past termo
talib1990 Opublikowano 9 Listopada 2009 Opublikowano 9 Listopada 2009 wydajniejszy wiattrak na procka to raz ..mozesz zalozyc radiatory rowniez na ram i dysk..ale tez dobrym rozwiazaniem bedzie zalozenie 2 wiatrtakow jeden z przodu a drugi z tylu ( lub nawet 2 z tylu jeden pod drugim) w celu wytworzenia obiegu ..przedni bedzie wpychal zimne powietrze a tylni ( lub 2 ) bedzie je wyciagal...mi dzieki takiemu zabiegowqwi temp spadla o 12* C[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 15:39_________________________________________________ [br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 15:28_________________________________________________Nie wiem moze cos takiego http://www.allegro.pl/item801674039_arctic_cooling_freezer_64_pro_pwm_nowa_wersja_gw6l.html Miał ktoś z tym do czynienia Przy montażu musze uzywać jakis past termo sam mam wiatraki z tej firmy sa fajne a co najwazniejsze ciche..oba mam stale bez czujnika podpiete i ustawione na 800 obr/min a co do pasty to polecam ta srebrrna termoprzewodzaca... ja do zarzadzania temp uzywam speedfan'a
Kowi87 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Opublikowano 9 Listopada 2009 Aktualnie mam własnie tak zrobione jak piszesz, z przodu jeden 10x10cm i z tyłu jeden 10x10cm najzwyklejsze wiatraczki, na procku jest załozony seryjny jaki z prockiem dostałem Dysk mam zamontowany najnizej jak sie dało, w sumie to jakieś 5cm nad podstawą pocześci chłodzony jest przez ten wiatraczek Tylko dodam że u mnie wiekszosć czasu zdjeta jest jedna strona obudowy peceta Jeśli bym kupił ten cooler co podałem wyzej w linku, to przy jego montazu musze używac jakiejs pasty
talib1990 Opublikowano 9 Listopada 2009 Opublikowano 9 Listopada 2009 tak, musisz na połaczeniu radiatora z procesorem ale z opisu wynika, że owa pasta jest w zestawie tego coolera
Kowi87 Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Opublikowano 9 Listopada 2009 Ok to robie zakup takich gratów Na procka http://www.allegro.pl/item801674039_arctic_cooling_freezer_64_pro_pwm_nowa_wersja_gw6l.html Na dysk http://www.allegro.pl/item807999381_aab_cooling_hdd_cooler_ciche_chlodzenie_15_5_db.html i zastanawiam sie czy jest sens to brać http://www.allegro.pl/item808347554_primecooler_pc_rhs2_radiatory_na_pamieci_ram_graf.html W sumie to nie planuje podkręcać peceta[br]Dopisany: 09 Listopad 2009, 16:03_________________________________________________Kupione Dzieki Talib za zainteresowanie tematem
endriuu Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 Kowi zrobiles błąd kupując podzespoly chlodzace bez uprzedniego sprawdzenia temp procka. Powinienes sprawdzic napiecia na zasilaczu. i nie programowo tylko organoleptycznie - miernikiem. Kondensatory masz solidy czy zwykle. mogą one nie wyrabiać. Temp na karcie graf. tez wypadaloby zmierzyc.
Kowi87 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 Nieznam sie za bardzo na tych parametrach jakie powinny być własciwe, wiec pokaże screen z temp Włączona jedynie przeglądarka internetowa Zaraz zrobie pomiar przy włączonej grze A co do kondesatorów to nie wiem jakie mam [br]Dopisany: 10 Listopad 2009, 13:38_________________________________________________Zrobiłem pomiar temperatury procka w czasie gry Grałem niecałe 5min, temparatura zapewne do wiekszych wartosci doszła by, ale nie zdązyłbym screena zrobić po wyłączeniu temp spadła
chudineze Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 Z tego co widzę ale to nie musi być dokładnie tak jak jest widoczne to napięcia masz zrypane odchyłki w napięciach mogą wynosić +/-10% wartości zadanej nie więcej. Najlepiej sprawdź to miernikiem chociaż pod obciążeniem troszkę inaczej będzie.
Kowi87 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 To w takim razie co wychodziło by ze zasilacz cos nie tak działa ;( Jeszcze spróbuje podąłaczyc pod inny kabelek zasilajacy karte graficzną :gwizdanie: Zasilacz mam troche ponad rok to dziwne żeby nie domagał już
Kowi87 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 Jaki to jest procek? AMD athlon 64 X2 4800+ 2,4GHz
endriuu Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 Jaki to jest procek? AMD athlon 64 X2 4800+ 2,4GHz ten procek wykrecony do 2.9 z napieciem 1.4V ma wyzsze tempy i bez problemu wytrzymuje. zmierz tempy Core Temp`em i wklej. sprawdz czy w biosie nie masz sutawione wylaczanie przy danej temp. jesli tak - podnies granice o 10st.
Kowi87 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 Pomiar z Core Temp Włączona tylko przeglądarka
endriuu Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 nom i teraz uruchaom jakas gre w oknie (tzn nie full screen - do ustawinia w opcjach graf.), graj i monitoruj tempy na core tempie. tylko niech to nie bedzie saper
chudineze Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 To w takim razie co wychodziło by ze zasilacz cos nie tak działa ;( Jeszcze spróbuje podąłaczyc pod inny kabelek zasilajacy karte graficzną :gwizdanie: Zasilacz mam troche ponad rok to dziwne żeby nie domagał już Z zasilaczami to jest różnie nawet roku mogą nie mieć i lipa, a podłączenie pod inny kabelek nic nie da ponieważ będzie tak samo. I jak złe są napięcia też będzie wywalać.
Kowi87 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 Prosze Jakies niecałe 5min[br]Dopisany: 10 Listopad 2009, 14:36_________________________________________________ To w takim razie co wychodziło by ze zasilacz cos nie tak działa ;( Jeszcze spróbuje podąłaczyc pod inny kabelek zasilajacy karte graficzną :gwizdanie: Zasilacz mam troche ponad rok to dziwne żeby nie domagał już Z zasilaczami to jest różnie nawet roku mogą nie mieć i lipa, a podłączenie pod inny kabelek nic nie da ponieważ będzie tak samo. I jak złe są napięcia też będzie wywalać. Tylko ten cyrk zaczął sie po zmianie karty graficznej wczesniej mogłem grać do bulu
chudineze Opublikowano 10 Listopada 2009 Opublikowano 10 Listopada 2009 Karta pewnie ma dodatkowe zasilanie poprzednia pewnie nie miała zaczyna się większe obciążenie dla zasilacza i mogą wyjść hocki klocki.
Kowi87 Opublikowano 10 Listopada 2009 Autor Opublikowano 10 Listopada 2009 Poprzednia karta nie miała dodatkowego zaslania, a co do zasilacza to nie wiem przez jakis okres ciągnął 2 dyski twarde + 2 napędy i była jeszcze karta TV, teraz go odchudziłem o pare z tych urządzeń :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi