Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z przyśpieszaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! ostatnimi dniami pojawił sie u mnie taki problem : powiedzmy tak jadac na 5 biegu od np 80km/h jak depne pedal gazu ( to normalne :P ) auto przyspiesza i przy predkosci ok 110km/h jest takie uczucie jakby na chwile przestało ciagnąć tzn tak jakbym puscił gaz i znowu go wcisnął ale słabiej i dalej ok 140 podobnie lecz z tym że juz ponad 140 ciezko mu sie wkręcać ( jakbym jechal polonezem :wallbash: ).Wczesniej nie było takiego problemu, autko bez problemow dotykało 200 :/. Ostatnim miesiacem duzo jezdzilem moze nawet z 4tys zrobione ale z tego co wiem diesle sie kilometrow nie boją... I pytanie odnosnie tego co to moze byc ? ( slabe paliwo, silnik domaga sie zmiany oleju, moze rozrzadu, czy moze cos z komputerem....) pozdro

Opublikowano

może to być problem z zaworem n75 , miałem podobny problem z tym ze auto wchodziło w tryb awaryjny i wtedy uczucie było takie jak by ktoś odciął momentami paliwo przy przyspieszaniu, sprawdź jeszcze wężyki ciśnieniowe

Opublikowano

Witam! ostatnimi dniami pojawił sie u mnie taki problem : powiedzmy tak jadac na 5 biegu od np 80km/h jak depne pedal gazu ( to normalne :P ) auto przyspiesza i przy predkosci ok 110km/h jest takie uczucie jakby na chwile przestało ciagnąć tzn tak jakbym puscił gaz i znowu go wcisnął ale słabiej i dalej ok 140 podobnie lecz z tym że juz ponad 140 ciezko mu sie wkręcać ( jakbym jechal polonezem :wallbash: ).Wczesniej nie było takiego problemu, autko bez problemow dotykało 200 :/. Ostatnim miesiacem duzo jezdzilem moze nawet z 4tys zrobione ale z tego co wiem diesle sie kilometrow nie boją... I pytanie odnosnie tego co to moze byc ? ( slabe paliwo, silnik domaga sie zmiany oleju, moze rozrzadu, czy moze cos z komputerem....) pozdro

zrób logi i będzie wiadomo co jest
Opublikowano

n75 albo przeplywka ,zrob logi

Opublikowano

Na 100% jest to NOTLAUF w silniku 1Z błąd się sam kasuje gdy przeładowanie znika, stąd ten brak mocy, a później nawrót.

W 1Z nie ma kierownic, więc na 90% to nie jest wina turbiny, winny na 99% jest zaworek N75 w 1Z nie jest zamienialny z zaworkiem N18, gdyż n75 steruje ciśnieniem, a n18 podciśnieniem.

Możesz spróbować zregenerować go, albo od razu zakup nowy :)

Opublikowano

kup nowy N75 koszt 100-200 zł i bedzie ok

Opublikowano

Najpierw sprawdź szczelność dolotu. Stawiam na dziurę w przewodach intercoolera. (najczęściej pęka złączka pomiędzy kolektorem dolotowym a plastikową rurą dolotu lub przewód przy turbinie)

Nie pakujcie chłopaka w koszty, N75 kup jak będziesz miał pewność szczelności dolotu.

sprawdź łącznik zaznaczony na zdjęciu mniejszym kółkiem.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c65371a62fab30a.html

Opublikowano

A moze filtr paliwa juz zapchany,ja u siebie mialem podobnie tylko ze jeszcze na biegu jałowym jak wcisnołem gaz do dechy to chodzi na 2 potem 3 i 4 gary po wymianie filtra wszystko wrocilo do normy

Opublikowano

mówiłem o N75 bo moje objawy były identyczne i po wymianie zaworka było ok. ale szczelność w dolocie tez musisz sprawdzić to podstawa

Opublikowano

Jakby dolot był nieszczelny to nie było by trybu awaryjnego prawda? :)

Wiem jak u mnie było jak był nieszczelny, po prostu samochód był trochę słabszy, ale cały czas, a nie tak wyrywkowo :)

Oczywiście najlepiej było by podpiąć VAGa ale tryb awaryjny w 1Z kasuje się od razu jak ciśnienie spadnie więc musiałbyś jechać z VAGiem podpiętym.

Poza tym, regeneracja zaworku to koszt koś koło 2zł, więc gdzie tam od razu pakowanie w koszty? :P

No i można jeszcze z kimś podmienić zaworek i przetestować...