Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 B5] piszczy przy skręcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od tygodnia zaczeło mi się cos dziać podczas jazdy na rondzie, ostrzejszym zakrecie czy gwałtowniejszym hamowaniu, otóż piszczy w tych sytuacjach tak jakby to opony piszczały ale dlaczego .... wcześniej tego nie było, co to moze piszczec jak nie opony ?

Opublikowano

w zasadzie tak jak opony to piszcza tylko opony :grin: a nie konczy ci sie przypadkem bierznik? jaka masz jego glebokosc? opony tez moga zaczac piszczec pod wplywem wieku lub przy wyzszych temp....

Opublikowano

a przy padkiem nie sztrzela cichutko może przegub albo jakiś pasek ewntualnie klocki chamulcowe :audi::grin:

Opublikowano

a przy padkiem nie sztrzela cichutko może przegub albo jakiś pasek ewntualnie klocki chamulcowe :audi::grin:

ale to by byly wszystko raczej "metaliczne" dzwieki. jednak opony piscza specyficznie....

Opublikowano
  • Autor

tarcze i klocki pół roku temu wymieniane, wszystkie paski też łącznie z napinaczami a przegub hmmm czasami coś mi tam delikatnie strzeli ale to sporadycznie, a ten dżwięk to jak opony, a są to opony całoroczne Goodyera prawie nówki, ale na tych oponach jeżdżę 1,5 roku i nic takiego się nie działo, już zgłupiałem, na rondzie to piszczy jakbym 100 km/h miał na budziku

Opublikowano

schiller

ale to by byly wszystko raczej "metaliczne" dzwieki. jednak opony piscza specyficznie....

albo się oponki kończą

Opublikowano

no i masz wytlumczenie. przy taim rodzaju opon to normalne. po zimie guma stwardniala i teraz jak juz powoli obi sie cieplo to wlasnie jest taki efekt...

Opublikowano
  • Autor

no ale po poprzedniej zimie było OK, a po drugie zaczeło się dziać to od tygodnia, na dworze nie jest wcale ciepło, a wcześniej jak były te upały to cisza, hmmm dziwne to zjawisko :rolleyes:

Opublikowano

oglądnij dobrze opony w jakim są stanie to zobaczysz ewentualnie jak masz zapasówke to ją założ na tą strone co piszczy i będziesz wiedział można tak spróbować :grin:

Opublikowano

bo w tamym roku byly jeszcze nowe. a opony tego typu generalnie o wiele szybciej sie zuzywaja i starzeja niz zwykle letnie czy zimowe. jest to uwarunkowane specyficzna mieszanka gumy...

Opublikowano

miałem to przy poprzednim aucie, ustawiłem zbieżność i jak ręką odjął, no ale mogą to być również opony :wink:

Opublikowano

Ja tez mialem juz taki przypadek.

Winna byla zbieznosc

Opublikowano

mam podobny problem. Jak cofam to mi jakos piszczy albo cos nie wiem to od czego. : /

Opublikowano

Ustaw zbieżność i po kłopocie. :a4fan:

Opublikowano
  • Autor

opony bieznik maja jeszcze baaaardzo wysoki, a co do zbieżnosci to chyba raczej jest OK bo jak puszczę kierownice na "równiutkiej" drodze to długi czas jedzie prosto i nic nie muszę korygować a przy zawieszeniu też nic nie grzebałem żeby mogło się cos przestawić i opony są równo zbierane, no ale nigy nie mów nigdy ......, będę koncówki drązków wymieniał to sie ją ustawi :wink:

Opublikowano

to ze jedzie prost to jeszcze nic nie znaczy. rozpedz sie do do niewielkiej predkosci (ok 50km/h) pusc kierownice i zacznij hamowac. jak bedzie uciekal to zbierznosc (zakladajac ze hamulce masz rownomierne). ale jesli chcesz miec 100% pewnosc podjedz do jakies stacji diagnostycznej i zagadaj do obslugi czy by ci nie sprawdzili tylko zbierznosci...

Opublikowano
  • Autor

no i się wyjaśniło, zajrzałem pod auto a tam w prawym kole na zewnętrznym przegubie guma rozerwana i wszędzie dookoła zachlastane smarem, więc spróbuję go uratować zakładając nową gumę i uzupełnieniem smaru, mam nadzieję że go wyleczę :sad:

Opublikowano

na zewnętrznym przegubie guma rozerwana i wszędzie dookoła zachlastane smarem, więc spróbuję go uratować zakładając nową gumę i uzupełnieniem smaru

Dobrze że zauważyłeś i przegub jeszcze nie terkocze

Wymień gumę jak najszybciej

Opublikowano
  • Autor

no to pytanie techniczne jak to zrobić, czy sam dam radę jak tego nigdy nie robiłem ?

w komplecie naprawczym dostałem gumę, smar, opaski zaciskowe, podkładki, zabeapieczenie - spinka, śruba na imbus 14, jakaś tulejka plastykowa

to wszystko Germany w zaprzyjaźnionym sklepie za 20 zł :cool:

Opublikowano

no to pytanie techniczne jak to zrobić, czy sam dam radę jak tego nigdy nie robiłem ?

w komplecie naprawczym dostałem gumę, smar, opaski zaciskowe, podkładki, zabeapieczenie - spinka, śruba na imbus 14, jakaś tulejka plastykowa

to wszystko Germany w zaprzyjaźnionym sklepie za 20 zł :cool:

Zabawa z osłoną jest dziecinnie prosta, zaraz wrzucę instrukcję[br]Dopisany: 19 Maj 2007, 15:40 _________________________________________________70590710ia8.th.jpg 35142965lm6.th.jpg 72994170lw9.th.jpg 69844888nv7.th.jpg 44699130yo1.th.jpg 78628701by7.th.jpg