Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ALL] Jakie głośniki na tylną półke do sedana?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Przyznam ze nie znam sie za bardzo na sprzęcie a chciałbym sobie kupic jakies głosniki na tylna półkę. I tu jest problem bo nie wiem jakie :confused4: Potrzebny jest jakis rozmiar czy srednica? Jak to jest z tym? Pomoże ktoś? Maskownice mam kwadratowe

Opublikowano

Wiec jak masz założone kwadratowe maskownice to dobrze to musisz kupić sobie okrągłe głośniki bo nie wiem czy jajka będą pasować pod te maskownice a jajka pobierają więcej prądu a mniejsza efektywność wiec polecam okrągłe

Opublikowano

Okrągłe 160-165 mm.

Opublikowano

może coś pomogę -przerabiałem ten temacik w mojej .ja kupiłem zestaw 2*165+2*tweeter -marki clarion http://allegro.pl/item850382186_clarion_srq1720s_zestaw_jedwabnytweeter_wroclaw.html-dodre głosniki ale niestety moja audiolka 99 rok .po zdieciu pułki okazalo sie ze trzeba powiększac otwory w tej blasze na ktorej pólka siedzi .jak sie przypatrzylem to sa tam otwory gdzie mozna pasowac ori glosniki .a te ciut za szerokie .no i oczuwiscie mamy maskownice ori ktore po przukryciu nie moga dotykac do membramy glosnikow tak jak to bylo u mnie ,jakis koles zapodal glosniczki za wysoko i tak se pierdzialy o te maskownice.do powiekszenia otworów urzylem elektrycznych nozyc -takie co sie blachy tnie na pokrycia dachowe :)[br]Dopisany: 14 Grudzień 2009, 23:24_________________________________________________http://allegro.pl/item850382186_clarion_srq1720s_zestaw_jedwabnytweeter_wroclaw.html

Opublikowano

Ja w swoim miałem takie coś: http://www.allegro.pl/item850137031_magnat_edition_162_magnat_power_200w_magnat.html i grały bardzo dobrze (nie ma co oczekiwać cudów po 16cm). Głośnik zamocowałem na 3 albo 2 śrubkach, wiem, że trzymał się bardzo dobrze, z jedną śrubką miałem problem bo otwór w głośniku nie sięgał dziury w tylnej półce, ale wykorzystałem takie "blaszki" które były dołączone do głośników (w sumie nie wiem nawet po co :decayed: , ale przydały się do mojego patentu)

Ostre krawędzie kwadratowych otworów na głośniki w półce obkleiłem grubą, białą taśma dwustronną dostępną np. w Castoramie, głośnik się dodatkowo do nich przykleił, a że ta taśma byłą gruba (jakaś pianka) to tłumiła ewentualne drgania głośnika. Może mój opis jest chaotyczny i zniechęca do wymiany głośników, ale ja to robiłem pierwszy raz w życiu i zajęło mi to godzinkę. Te fabryczne głośniki mają jakiś dziwny rozstaw otworów, dlatego trzeba było pokombinować. W moim przypadku fabryczne maskownice na półce nie dotykały głośników, wszystko było ok.

Dobra rada: nie inwestuj dużej kasy w głośniki wewnątrz kabiny, wystarczą takie magnaty 16cm na tył i coś odseparowanego w rozm. 13cm (potrzebne plastikowe przejściówki - 18zł) np. http://www.allegro.pl/item849081315_alpine_sxe_1350s_1350_250w_max_13cm_gw24m.html

żeby mieć przyzwoite średnie i wysokie tony, większość radioodtwarzaczy ma filtr (nie pamiętam jak się nazywa :tongue4:) ale ustawiasz sobie powiedzmy na 60Hz lub 80Hz i te głośniki nie schodzą na niższe częstotliwości powodujące harczenie przy dużej głośności i "odzywanie się" niewytłumionych drzwi itp.

Do bagażnika wsadź nawet najtańszą skrzynie (nie tube) basową ze wzmacniaczem (koszt 160-200zł) i niech ona przejmie niskie rejestry. HI END to to nie będzie, ale uwierz mi że będzie fajnie :kox:

Przerabiałem ten temat już w swoim A4...

Nie wiem jakie masz radio, jeśli niefabryczne to na pewno masz ten filtr. Wtedy to nawet odradzam zabawy z wymianą głośników, "odciążasz" je filtrem i "bagażnik" robi swoje.

Sam już nie wiem co pisze.... ale posłuchaj sie mnie :decayed: