Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1.8T AEB] Przepustnica

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, mam problem z przepustnicą, a mianowiceie jak zapale auto to co jakiś czas dochodzi z przepustnicy odgłos tak jakby silniczek chciał ją nastawiać czy coś w tym stylu. Proszę o jakieś wskażówki co to może być jak to usunąć itd. Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam

Opublikowano

A falują ci obroty??

Opublikowano
  • Autor

Delikatnie falują !!

Opublikowano

Wyczyść przepustnicę i zaadaptuj. Przepustnica próbuje utrzymać równe obroty, ale jest brudna i nie domyka się do końca, przez to nastawnik przepustnicy (ten, co wydaje ten dźwięk) cały czas chodzi (nie da rady precyzyjnie się dostroić) i obroty falują.

Opublikowano
  • Autor

oki wielkie dzięki za info. Pozdrawiam

Opublikowano

sprawdź błedy czy nie pokazuje uszkodzenia nastawnika i/lub potencjometru.

Opublikowano
  • Autor

po podłączeniu do kompa nie ma błędów. W poniedziałek kumpel zaadoptuje mi przepustnice (jak się da) i dam znać czy dalej świrują mi obroty i silniczek w przepustnicy. Pozdrawiam

profil proszę uzupełnić

Opublikowano

Koledzy. Mam 1.8 ADR i nie mam pojęcia co to takiego ta przepustnica. Tzn niby sporo sie tu oczytałem, że w takim własnie silniku jak mój trzeba ją czyścic, ale niestety nie znalazłem nigdzie jak to zrobic. W dziale "Warsztat" też tego nie ma. Czy ktoś mógłby mniej więcej opisac jak ją samemu wyczyścic? Mile widziane jakies zdjęcie gdzie ona się znajduje, bo nie wiem co mam czyścic.. :grin:

Opublikowano

Koledzy. Mam 1.8 ADR i nie mam pojęcia co to takiego ta przepustnica. Tzn niby sporo sie tu oczytałem, że w takim własnie silniku jak mój trzeba ją czyścic, ale niestety nie znalazłem nigdzie jak to zrobic. W dziale "Warsztat" też tego nie ma. Czy ktoś mógłby mniej więcej opisac jak ją samemu wyczyścic? Mile widziane jakies zdjęcie gdzie ona się znajduje, bo nie wiem co mam czyścic.. :grin:

beztytuumu6.th.png

3 na obrazku to przepustnica.

beztytuu1qt5.th.png

Opublikowano

Zara zara. A czy jest sens czyszczenia tej przepustnicy, jesli na co dzien jeździ sie na EL PI DŻI ?

Opublikowano
jest sens czyszczenia tej przepustnicy, jesli na co dzien jeździ sie na EL PI DŻI ?

To nie ma znaczenia. Przepustnica steruje ilością powietrza, a w powietrzu może być też brud, który osadza się na przepustnicy. Lepiej wyczyścić i mieć spokój :grin:

Opublikowano

No dobra. Jeszcze tylko żeby mnie ktoś poprowadził za rączke to może bym sobie wyczyścił tą przepustnice.. :grin:

Opublikowano

Proszę o pomoc ponieważ nie mogę sobie poradzić. Od kilku tygodni odkąd zrobiło się ciepło-ale tylko wtedy gdy temperatura silnika dochodzi do około 90 stopni spadają mi obroty i falują. Wymieniłem filtr powietrza i czyściłem przepustnicę ale nie rozbierając jej. Wyczyściłem ją od strony plastikowej rury. Proszę o pomoc bo nie wiem co robić. Pozdrawiam

Opublikowano

masz ją całą zdemontować i wyczyścić dokładnie z obu stron a nie tylko z tej z której masz dostęp. Potem zaadaptuj i obserwuj czy problem ustał.

Opublikowano

REQ! w dziale Zrob to sam. Po raz kolejny - Błysk przepustnicy.

Opublikowano

Serdecznie dziękuje i pozdrawiam.

• 3 lata później...
Opublikowano

Wyczyść przepustnicę i zaadaptuj. Przepustnica próbuje utrzymać równe obroty, ale jest brudna i nie domyka się do końca, przez to nastawnik przepustnicy (ten, co wydaje ten dźwięk) cały czas chodzi (nie da rady precyzyjnie się dostroić) i obroty falują.

witam [AEB]

poczytałem troszkę o tym co tu piszecie objawy podobne mam u siebie przepustnice wymontowałem czyszczenie zajęło mi jakieś 1h15min ale sie błyszczy jeszcze jej nie adaptowałem ale zrobię to jutro bo z kumplem się tak umówiłem. moje pytanie jest następujące

po wyczyszczeniu przepustnicy zauważyłem ze po zamknięciu nie jest do końca zamknięta tzn, zamyka się do ogranicznika metalowego a dalej domyka ją elektryczny nastawnik? czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to z nią jest? bo znajomy informuje mnie że to może być wada

pozdrawiam i za odpowiedź serdeczne :hi:

Opublikowano

po wyczyszczeniu przepustnicy zauważyłem ze po zamknięciu nie jest do końca zamknięta tzn, zamyka się do ogranicznika metalowego a dalej domyka ją elektryczny nastawnik? czy ktoś może mi wytłumaczyć jak to z nią jest? bo znajomy informuje mnie że to może być wada

pozdrawiam i za odpowiedź serdeczne :hi:

nie moze do końca sie domknąc gdyz wtedy powietrze nie dochodziłoby wogóle do silnika i by zgasł. musi miec szpare która pozwoli na dostarczenie do silnika ilości powietrza potrzebnej do ustalenia mieszanki na obroty biegu jałowego +/- 800rpm :wink4: