Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHL] Długie łapanie temperatury!!!czy to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam silniczek 1.6 AHL i mama takie pytanie odnośnie rozgrzewaniaa silnika podczas pierwszego uruchomienia. U mnie jest tak ze przykładowo na dworze jest ok 4-7 st C, chłodnice mam przystawioną prawie całą a mój silnik potrzebuje ok 10km zeby dojsc do temp 90 st. czy to normalne bo u moich kolegów wszystko jakos to szybciej nagrzewa sie i zaraz leci im gorace powietrze z klimatronika a u mnie musze długo czekac???

Macie jakieś wskazówki do tego problemu???

Opublikowano

chłodnice mam przystawioną prawie całą

Co to znaczy?

Opublikowano

A jak już złapie temperaturę, to trzyma ją cały czas? Bo jeżeli nie, to może być wina termostatu.

Opublikowano
  • Autor

Chłodnica jest przystawiona tektura aby silnik szybciej sie zlapal temperture a odnosnie termostatu to jest sprawny i trzyma temperature. A jak jest w waszych furkach odnosnie długosci nagrzewania sie silnika??

Opublikowano

moze sie przycial

?

skad wiesz ze jest sprawny,jak sie przycial i jest otwarty ciagle to bedzie dluzej pracowal silnik zeby sie nagrzal

Opublikowano

chłodnice mam przystawioną prawie całą

:mysli::shocked::polew:

Tak się robi jak się nie ma termostatu ( ja tak miałem w polonezie) :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Jak masz sprawny termostat to powiedz jaki to ma cel ??? :mysli:

Przecież zanim płyn zacznie krążyć w "dużym obiegu" to musi się otworzyć termostat , czyli ~87*C

Opublikowano
  • Autor

to czyli jak jest nie sprawny termostat to bedzie pozniej łapało temperature?ale tak to trzyma elegancko i wogóle. W jaki sposob mozna go sprawdzic czy faktycznie sie przycina???

Opublikowano

wyciągnij te kartony i zobacz ile czasu będzie się grzał

jeżeli jeszcze dłużej to wymień termostat

Opublikowano
  • Autor

ok tak zrobie i napisze wam jak sie sprawa ma co do dlugosci nagrzewania

Opublikowano

U mnie też teraz się silnik dużo dłużej nagrzewa niż w ciepłe dni, to chyba normalne. Poza tym na pewno masz podkręcone ogrzewanie wyżej niż w ciepłe dni i dmuchawa schładza nagrzewnicę , co za tym idzie silnik potrzebuje więcej czasu na rozgrzanie.

Opublikowano
  • Autor

zmierze czasy bez wlaczania klimatronika zoaczymy jakie sa roznice.a Tobie ile czasu nagrzewa sie silnik???

Opublikowano

Ja założyłem nowy termostat oryginał silnik szybko łapie 90 stopni i tak trzyma cały czas nieważne czy stoje w korku godzine jest upał czy zima tak myslę że po około 1,5km mam 90 stopni

Opublikowano

Jeżdżę dziennie do pracy rano ok. godz. 5:20 i tak : w lecie (powiedzmy temp.~15*C wskazówka stoi na 90*C po ok 2-3km, teraz jak mamy rano temp. ~5*C dodatkowo klima na 20-21*C wskazówka staje na 90*C po ok.4-5km. W zimie powiedzmy jak będzie -10*C to muszę zrobić ze 7km(wtedy klima na 22-24*C)

Opublikowano

,5km mam 90 stopni

a ja po wrzuceniu jedynki mam 90
Opublikowano

a ja po wrzuceniu jedynki mam 90

Jak 5 minut przedtem przyjechałeś z trasy :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Witam

Narazie przejechałem przy temp 5st C i zatkana chlodnica tekturą.

Silnik nagrzał mi się po przejechaniu 6km i miałem 90st C na klimatroniku. Podczes jazdy nie włączałem nagrzewania samochodu.

Teraz zmierze go bez przystawionej chlodnicy zobaczymy czy jest jakas wogole różnica w tym wszystkim

Opublikowano

jak na benzynę to i tak za długo, tak jak koledzy mówią wymień termostat i powinno się od razu poprawić

Opublikowano
  • Autor

a jaki kupic ten termostat???jaki jest najlepszy albo jakie wy macie. Co myslicie o WAHLER firmie czy to nie ta czasami jest ori montowana w AUDI???[br]Dopisany: 28 Listopad 2009, 20:01_________________________________________________Mam benzynke z gazem a czy to ma jakas roznice do tego?

Opublikowano

a jaki kupic ten termostat???jaki jest najlepszy albo jakie wy macie. Co myslicie o WAHLER firmie czy to nie ta czasami jest ori montowana w AUDI???[br]Dopisany: 28 Listopad 2009, 20:01_________________________________________________Mam benzynke z gazem a czy to ma jakas roznice do tego?

LPG nie ma nic do tego, wkładaj wahlera i zapominaj o sprawie.

Opublikowano

U mnie też się nagrzewa teraz ok. 5-6 km i wszystko jest ok. Niczym nie przytykaj chłodnicy,tak się robi jak nie ma się termostatu,w chłodne dni bo w lato i tak by Ci się zgotował :embarrassed: Jak termostat sprawny to chłodnica nie ma żadnego znaczenia dopóki nie osiągnie ~87*C, wtedy termostat się otwiera i puszcza płyn w duży obieg ( na chłodnicę)

Jeżeli nagrzeje się do 90 i tak trzyma w czasie jazdy to termostat masz ok, a jak Cię to tak "boli" to kup ori lub "wahlera(to to samo co ori tylko 40 PLNów tańszy)