Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Wysoka temperatura płynu chłodniczego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :>

Samochód mam dopiero od tygodnia a juz mam problem.Przejrzałem już chyba wszystko i nie wiem co mam robić.O tuż mój problem jest taki,że podczas rozgrzewania się samochodu temperatura dochodzi do 90 stopni po czym po chwili przechodzi dalej i zatrzymuje się na 115 stopniach i tak trzyma cały czas,niekiedy spada o 5 stopni i tak stoi,nie wiem co to może być czy moge jezdzić czy nie,prosze pomóżcie.

Dodam że w Audi nie ma klimy,nie ma gazu,rozrząd z pompą był wymieniany w sierpniu przez poprzedniego właściciela,w środku grzeje ładnie,płyn wymieniałem wczoraj i odpowietrzałem układ.

Co o tym myslicie?

Opublikowano

na początek wymień czujnik temp. silnika :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Ori czy da rade innej firmy?

Opublikowano

Witam. Miałem podobny problem. Rozgrzej silnik do wspomnianej temperatury 115 stopni i zgaś silnik jak będziesz słyszał że płyn wrze to można wykluczyć czujnik temperatury wtedy bym stawiał na termostat albo tak jak w moim przypadku była to pompa ale pompę już wymieniałeś, jeśli po rozgrzaniu nie słychać żadnego "bulgotania" w silniku to zgadzam się z wojtekce może to byc tylko czujnik temperatury. Powodzenia.

Opublikowano
  • Autor

słuchać bulgotanie/przelewanie sie płynu i patrzyłem teraz ,że dolna rura od chłdnicy jest chłodna.

czy to bedzie termostat?

Opublikowano

Na bank termostat.Jak masz dolny wąż zimny a płyn sie gotuje to termostat masz cały czas zamknięty i nie ma obiegu przez chłodnice.

Opublikowano

czesci ori,bo z zamiennikami moga byc problemy :wink4:

Opublikowano
  • Autor

ok dzięki :hi: kupiłem WACHLERA cena 80zł

pózniej wymienie,to napisze jak jest

[br]Dopisany: 28 Listopad 2009, 11:26_________________________________________________nowy termostat nic nie dał,dalej sie grzeje a dolna rura jest dalej zimna

co to może byc?

Opublikowano

ok dzięki :hi: kupiłem WACHLERA cena 80zł

pózniej wymienie,to napisze jak jest

[br]Dopisany: 28 Listopad 2009, 11:26_________________________________________________nowy termostat nic nie dał,dalej sie grzeje a dolna rura jest dalej zimna

co to może byc?

prawdopodobnie pompa skontaktuj się baq_didila on miał podobny problem

Opublikowano

układ dobrze odpowietrzyłeś?? :mysli: wygląda to jakby nie było obiegu cieczy

Opublikowano
  • Autor

wydaje mi sie że dobrze,poluzowałem cybant na drugim wężyku od nagrzewnicy,cofnołem go i czekałem az płyn będzie leciał równym strumieniem bez powietrza,ogrzewanie działa dobrze,nie wiem co jest :wallbash:

Opublikowano

prawdopodobnie pompa

wymieniona w sierpniu-

ale zobacz czy jest obieg,na wolnych powinno byc widac w zbiorniczku,albo wpusc krople lub wiecej jakiegos kolorowego plynu-moze byc sok malinowy-wtedy bedziesz wiedzial,czy obieg jest i czy pompa dziala poprawnie,chociaz przy walnietej pompie,woda powinna sie gotowac w wyzszych obrotach i temperatura ponosic,ja tak mialem,jak mi sie wirnik od pompy urwal-,mozna bylo powoli jechac,ale przy przygazowce ,wlaczal sie komunikat na fisie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

a jeżeli sie gotuje to wywala płyn z pod spodu zbiorniczka? bo tak sie stało :shocked:[br]Dopisany: 28 Listopad 2009, 19:58_________________________________________________chyba stawiam na pompe

Opublikowano

sprawdz obieg :wink4:

Opublikowano

jak już wymieniałeś termostat trzeba było sprawdzić pompę przy wyjętym można miałem to samo układ odpowietrza się samoczynnie :hi:

Opublikowano
  • Autor

do wymiany pompy trzeba rozbierać przód czy da rade bez rozbierania? :confused4:

Opublikowano

jesli masz zewnetrzna pompe-to tylko pasek klinowy do zdjecia,jesli wewnetrzna-to pasek rozrzadu

Opublikowano
  • Autor

zewnętrzna na osobnym pasku. a jeszcze jedno pytanie jak powinna chodzic wiskoza? ma ona jakies szybsze obroty? bo dzis zauwazylem ze była temperatura 90 stopni przez około 3min. i znowu na 110

• 2 lata później...
Opublikowano

sebo i jak rozwiazales problem? U mnie jest tak odpalam na zimnym i odrazu 72 stopnie i dochodzi do 90 i zaraz przekracza na 112 stopni. Co to moze byc uszczelka wymieniana rok temu nie gotuje sie zadnego cisnienia w zbiorniczku. Rozrzad czas wlasnie mam do wymiany czy to moze pompa czy czujnik temp?

Opublikowano

Witam, Panowie chciałbym się podłączyć do wątku, u mnie podobna sytuacja, w grudniu ubiegłego roku wymieniałem termostat ponieważ stary za wcześnie się otwierał (temperatura na zegarach i na klimatroniku nie rosła powyżej 68 stopni), postanowiłem więc wymienić termostat. Niestety termostat wytrzymał 4 miesiące teraz temperatura rośnie szybko i zatrzymuje się na 102 stopniach. Górny wąż gorący słychać jak się woda w nim gotuje natomiast dolny zimny. Wymontowałem wiec termostat zagotowałem go w garnku okazało się że otwiera się w momencie kiedy woda zaczyna wrzeć. Ciekawi mnie jedna sytuacja, ktoś tu napisał że ruch w naczyniu powinien być obserwowany na wolnych obrotach- zastanawiam się czy rzeczywiście tak jest, musi się chyba najpierw termostat otworzyć żeby można było zaobserwować ruch wody- u mnie woda rusza się dopiero przy naciśnięciu lekko pedału gazu(na wolnych obrotach brak ruchu wody w naczyniu).