Gość mateoos Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam, jestem świeżutkim użytkownikiem A4 Avant 1.9TDI AJM '00. Prędkościomierz mnie oszukuje, do pary zresztą ze wskazaniem na panelu klimatronika. Rozbieżność jest spora - 45 km/h na liczniku odpowiada 55 km/h na nawigacji, a im szybciej, tym gorzej - 90km/h na liczniku to 110 km/h na nawigacji. Ja rozumiem błąd licznika, ale w tym przypadku jest to tak duży błąd, że podczas jazdy czuć, że jest coś nie tak - zauważyła to nawet moja żona, siedząca na prawym fotelu. Co sprawdzić, gdzie szukać? Koła to 205/50 R16.
michal_g84 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 na pewno coś jest nie tak bo wskazanie z licznika jest zawsze zawyżane, a nie tak jak u Ciebie na odwrót, ja np. jadąc 210km/h na nawigacji miałem 200km/h, a do 100km/h to jest zaledwie parę km/h różnicy co nawet ciężko jest zaobserowować, może coś nie tak jest z samym licznikiem bądź jakimś czujnikiem prędkości
Gość mateoos Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 może coś nie tak jest z samym licznikiem bądź jakimś czujnikiem prędkości Da się jakoś zdiagnozować czujnik prędkości?
pablo_9 Opublikowano 1 Grudnia 2009 Opublikowano 1 Grudnia 2009 ja u siebie mam podobną sytuację z tym, że u mnie podczas naprawy licznika został wgrany wsad do licznika z diesla (ja mam beznynę) i w moim przypadku na zegarach mam zawyżoną prędkość względem tego co pokazuje klimatronik i nawi... (jadąc na zegarach 120 rzeczywiście jadę 100) u Ciebie zastanawiające jest to, że na klimatroniku też jest błędne wzkazanie to może rzeczywiście ten czujnik prędkości ?!
Gość mateoos Opublikowano 5 Grudnia 2009 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Tak jest, klimatronik pokazuje dokładnie to, co prędkościomierz. Jak można sprawdzić, jaki wsad mam wgrany? [br]Dopisany: 01 Grudzień 2009, 21:29_________________________________________________Mój błąd. Klimatronik podaje prawdziwą wartość, zgodną z GPSem i odczuciami kierowcy. Kłamie jedynie wskazówka.
pablo_9 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Opublikowano 5 Grudnia 2009 No to wygląda na to, że masz podobną sytuację jak u mnie to teraz sprawdź sobie jeszcze obroty bo pewnie też źle Ci pokazuje licznik. Na klimatroniku wejdź sobie na kanał 27 i sprawdź czy obroty zgadzają się z tym co masz na liczniku...
Gość mateoos Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Obroty się zgadzają, na luzie mam 84 (czyli 840obr/min), podczas jazdy wskazania się zgadzają - odchyły są minimalne, np. przy 2000 na obrotomierzu klimatronic pokazuje liczbę 205 (czyli 2050obr).
k0za Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Masz trochę niestandardowe opony. W oryginale wychodziły 205/55r16
Gość mateoos Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Różnica średnic pomiędzy 205/50 R16 a 205/55 R16 to 21 milimetrów. Prędkościomierz mógłby przekłamywać o 3.3%, to byłaby niezauważalna różnica. W chwili obecnej przekłamuje 15-20%, zresztą założyłem już piętnastocalowe zimówki i nic się nie zmieniło. Ale faktem jest, że dziś sprawdziłem zapas i rzeczywiście, mam oryginalne koło Goodyeara 205/55 R16, w dodatku chyba na innej feldze
k0za Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 U mnie licznik zawyża o około 6-7km/h. Ale skąd u Ciebie aż taka różnica to nie mam pojęcia.
pablo_9 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Jeśli masz możliwość podpięcia się pod VAG'a to sprawdz jaki masz oznaczenie zegarów oraz kodowanie (VAG Numer oraz Soft. Coding). Wchodzisz w Select -> 17-Instruments. Możesz też oczywiście sprawdzić czy nie ma błędów w liczniku. Jak będziesz wiedział jakie masz oznaczenia kolega k0za ma identyko silnik jak Ty, mogłby podać Ci jakie ona ma (jeśli ma możliwość podpięcia VAG'a) i będzie pewne czy można wykluczyć winę zegarów bądz ich kodowania. Bo jeśli to nie zegary to może trzeba szukać przy tym czujniku prędkości co kolega na początku pisał... Jak podepnie VAG'a to sprawdzisz odrazu czy są jakieś błędy i może wtedy wszystko się też wyjaśni...
Gość mateoos Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Dostępu do VAG'a nie mam, ale nad tym usilnie pracuję.
grzanek85 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Dla mnie wygląda na to że masz licznik od anglika z tarczkami od europy. Prosty test wskazówka na liczniku stoi pionowo na liczniku powinno pkazywac 100 nawigacja ok 130??
Rekomendowane odpowiedzi