ic3ek Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 Witam panowie. Otóż mam do was pytanie. Posiadam auto jak w opisie, i mam pewien problem. Na liczniku który posiadam 1/2 Fis istnieje kontrolka silnika, ale jeszcze ani razu mi sie nie zapaliła. Otóż jak wywołam testy wyjść w 17- instruments "licznik" to zapala mi sie kontrolka silnika. Wywoluje oczywiście to VAGIEM. Wczoraj sprawdzałem, bo już kiedyś miałem kilka błedów w komp. i kontrolka sie nie zapaliła. Wziołem wczoraj specjalnie odłączyłem przepływomierz, odpaliłem auto i myślałem ze kontrolka silnika sie zapali, a tu burak nie zapaliła sie, oczywiście w kompie błedy były od przepływki. A kontrolka sie nie zapaliła Słyszałem też że czasami w naszych autach mruga kontrolka swiec zarowych zamiast silnika, a u mnie nie zapaliła sie ani jedna ani druga? Czym to koledzy może być spowodowane ??? Potrafi mi ktoś pomóc lub zobaczyć u siebie czy jak odłączy przepływke zapali sie kontrolka silnika ???? Pozdrawiam
ic3ek Opublikowano 2 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2009 No to co musze odłączyć żeby sie zapaliła ??? Przecież poto ona jest ???
Sztomel Opublikowano 2 Grudnia 2009 Opublikowano 2 Grudnia 2009 odłącz wtyczkę np. od czujnika pedału hamulca to gwarantuję Ci, że zacznie migać przynajmniej kontrolka podgrzewania świec żarowych - ta na bank, natomiast kontrolka w postaci ikonki silnika sygnalizuje w TDI usterkę w układzie recyrkulacji spalin, trochę dziwne aby w AJM z 2000 roku sterownik był w stanie na podstawie wskazań przepływomierza stwierdzić np. zaślepienie EGRu i zasygnalizować to kontrolką, spróbuj wypiąć wtyczkę z elektrozaworu N18 i pojeździj tak trochę - około 30 minut i zobaczymy czy kontrolka się aktywuje, poza tym można poczytać na necie jakie kody błędów i których czujników lub elementów wykonawczych aktywują ich sygnalizowanie ww. kontrolkami. Z pewnością odpięcie wtyczki od czujnika położenia wałka rozrządu G40 ją aktywuje do działania
ic3ek Opublikowano 3 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2009 poza tym można poczytać na necie jakie kody błędów i których czujników lub elementów wykonawczych aktywują ich sygnalizowanie ww. kontrolkami. Dzięki kolego za odpowiedź, jutro sprawdze z tym pedałem hamulca. Myślałem że jak odłącze wtyczke od przepływki to sie zapali , ale to mój bład. A mógłbyś kolego podrzucić jakiś adres gdzie można poczytać co sie zapali po odłączeniu "jakiegoś" czujnika ?? Bo nawet nie wiem jak tego poszukać
Sztomel Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 A mógłbyś kolego podrzucić jakiś adres gdzie można poczytać co sie zapali po odłączeniu "jakiegoś" czujnika ?? Bo nawet nie wiem jak tego poszukać Aż takiej wygody to nie ma na necie :> ale są kody błędów, przy których jest napisane, że ich wystąpienie aktywuje kontrolkę MIL (Malfunction Indicator Light) czyli w przypadku TDI kontrolkę świec żarowych a w przypadku benzyn kontrolkę Check Engine, wkleję Ci dla przykładu opisane niektóre kody błędów ze strony Ross Tech'a ale aby się dowiedzieć, które kody generują zapalanie się kontrolki MIL musisz niestety kolejno czytać ich opisy i będzie pisało MIL aktywny : http://74.125.39.132/translate_c?hl=pl&sl=en&u=http://wiki.ross-tech.com/index.php%3Ftitle%3DCategory:Fault_Codes%26until%3D00930&prev=/search%3Fq%3D%252200513%2B%2Bincorrect%2Bsignal%2522%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DcCS%26sa%3DG&usg=ALkJrhgNwNlMA4oivfGRF0yey66DW_MJyg a jeśli chcesz sobie poprzeglądać inne strony z opisem błędów to wystarczy w szukajkę google wpisać hasła : "kody błędów" lub "Fault Codes" i zapoznać się z wyświetlonymi linkami, jeśli chodzi o strony obcojęzyczne to z prawej strony linków jest nawias z napisem [tłumaczenie] więc treść zostanie przetłumaczona na nasz język przez translatora - wtedy łatwiej się rozeznać o co chodzi.
Rekomendowane odpowiedzi