Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Zawieszenie: coś stuka na dziurach, nie wahacze.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w temacie. W trakcie jazdy samochodem po dziurawej drodze (a o takie u nas nie trudno) cosik stuka sobie z prawej przedniej strony. Byłem dziś na stacji diagnostycznej z przekonaniem, że to któryś wahacz padł (z racji tego, że mam s-line na sportowym zawieszeniu) ale miły pan mi powiedział, że nie ma nawet milimetra luzu :kox:

Stąd moje pytanie: co by to mogło jeszcze być...

Pozdr S.K.

Opublikowano

obejma stabilizatora, trzeba osłone spod silnika zdejmować żeby to wybadać a założe sie że diagnosta tego nie zrobił

Opublikowano

Najlepiej stań na równej, twardej drodze i mocno naciskaj przód auta, rozbujaj go. U mnie stukała sprężyna amortyzatora o nadkole i tym sposobem to wykryłem.

Opublikowano
  • Autor

Bujaliśmy autem na stacji diagnostycznej i nic nie było słychać.. :(

Opublikowano

może pukać sworzeń wahacza, a na szarpakach i tak nic nie wyjdzie, jak nie rozbierzesz to się nie przekonasz

Opublikowano
  • Autor

Tak tylko który... Trzeba by rozebrać całą kolumnę?

Opublikowano

u mnie jest tak samo, też wachacze sprawdzane i też nie wiadomo gdzie stuka

Opublikowano

u mnie jest tak samo, też wahacze sprawdzane i też nie wiadomo gdzie stuka

U mnie podobnie... :wallbash:

Opublikowano

hehe ja mam to samo.Wahacze dolne te co trzymaja amortyzator wymienione,gumy na stabilizatorze wymienione.Bylem juz na szarpakach i w 5 roznych warsztatach i nikt nic nie wie,kazdy mowi ze wszystko jest dobre.....

Opublikowano

a może to nie zawieszenie , tylko skrzynia biegów stuka o rurę wydechową , sprawdzić poduszkę pod skrzynią nigdy nie zaszkodzi.

Opublikowano

u mnie to jest takie gluche stukanie a jak u was??

Opublikowano

zerwana poduszka skrzyni biegow czesto tez stuka

Opublikowano
  • Autor

U mnie się okazało, że winne są gumki na stabilizatorze. Na pierwszy rzut oka wyglądały ok... Ale teraz cisza i spokój. Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy maiłem problem z pukaniem od jakieś 4 miesięcy teraz gdy przyszły pierwsze Małe mrozy zauważyłem ze stuki sie nasiliły,nie wytrzymałem i zacząłem szukac przyczyny, szarpaki nic niewykazały sprawność amorków ok 75%dodam ze prędzej wymieniłem 2 wahacze i nic nie pomogło kasa wywalona w błoto :wallbash:, zdemontowałem amortyzator i okazalo sie ze ma luz w górnej części a gdy wciśnięty ponad połowę luzu ginie, wymiana amortyzatorów na nowe kayaba 341845 pomogła końcu mam cisze żadnych stuków :>

Opublikowano

Miałem to samo jak większość Panów powyżej - stukanie, pukanie na drobnych nierównościach z przodu. Na większych - cisza. Sprawdzanie kilka razy na różnych wytrząsarkach, naciskanie auta i diagnoza - do wymiany dwa dolne wahacze. Jak sie okazało - CHYBIONA. W końcy trzeci mechanik. Ten bez wytrząsarki i bez zastanowienia powiedział: "Przyczyną tego typu hałasu jest niesprawny górny wahacz". /żaden z oprzednich testów tego nie potwierdził/. Mechanik wahacz wymienił i cisza jak makiem zasiał.

Opublikowano

Miałem podobnie jak fly07 tylko u mnie było do wymiany oprócz górnego wahacza dodatkowo gałki.

Opublikowano

Miałem podobnie jak fly07 tylko u mnie było do wymiany oprócz górnego wahacza dodatkowo gałki.

dokładnie tak jak kolega powyżej napisał. Bardzo częstym powodem głuchego stukania są końcówki drążków które powinno się wymienić. Najlepiej od razu z dwóch stron bo zbieżność trzeba koniecznie ustawiać, a skoro z jednej padł to za niedługo pewnie i z drugiej padnie, więc po co wywalać kaskę na podwójne ustawianie zbieżności :wallbash:

Opublikowano

koledzy u mnie jest to samo. denerwuje mnie juz to stukanie. wachacze sprawdzane i wszystkie ok. zastanawiam sie nad tymi koncowkami i moze gumy stabilizatora. powiedzcie mi jaki moze byc koszt gum i koncowek dobrej firmy??

Opublikowano

Cena gałek zaczyna się od 40zł w górę. "Gumy stabilizatora"? Masz na myśli łącznik stabilizatora z jego elementami gumowo-metalowymi? Jeżeli tak to nie baw się w wymianę elementów gumowych tylko cały łącznik zmień - będzie taniej i o 100% pewniej- łączniki zaczynają się od 50zł (tyle dałem za Lemforder"a).

Opublikowano

ja miałem podobnie amortyzatory na gwarancji przejzałem całe zawieszenie wykluczjąc własnie amorki a to one były przyczyna miały luz na sztycy na boki a były blisteiny.