Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nie działa wspomaganie w jedną stronę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzis wymieniłem płyn na febi zielony mineralny i... jest problem. Nie działa mi wspomaganie kierownicy w jedna strone (prawa) popytałem jednego goscia i stwierdził, ze maglownica padła - ja nie wiem, nie znam sie na tym, wiec pytam. moze to byc to? ew. jaka inna przyczyna?

Opublikowano

tak jest to mozliwe padl dokladnie zawor w maglownicy

Opublikowano

witam panowie otóż dzisiaj wracając z pracy dojeżdżam pod dom a tu nagle koniec nie mam wspomagania w prawą stronę ;( jestem bardzo zdziwiony co się dzieje dlatego iż nigdy w tym aucie nie miałem problemów ze wspomaganiem nigdzie mi nie cieknie nic nie buczy dosłownie nic a tu nagle to bark jego w jedna stronę jako ze idą święta wkurwiłem się na maxa nie wiem jak wy ale dla mnie wydać 550zł za wymianę maglownicy to nie takie lekkie. nic pomyślałem, jebnąłem drzwiami i poszedłem do domu. po jakiejś godzinie ochłonąłem myślę pójdę zobaczę może się naprawiło i co ku mojemu zdziwieniu wszystko wróciło do normy. moje pytanie co to sie mogło stać ?????????????????????????

ja wiem ze są rzeczy co sie filozofom nie śniły ale takie coś to jakaś magia j**ana w zad

przepraszam za słownictwo ale to jest moje pierwsze audi ( i napewno juz ostatnie) z którym miałem takie jazdy żadne z aut nigdy nie sprawiało mi takich problemów jak to powiem szczerze :thumbdown:

Opublikowano

Witam

"Dzis wymieniłem płyn na febi zielony mineralny i... jest problem. Nie działa mi wspomaganie kierownicy w jedna strone (prawa) popytałem jednego goscia i stwierdził, ze maglownica padła - ja nie wiem, nie znam sie na tym, wiec pytam. moze to byc to? ew. jaka inna przyczyna?"

Może to być tak jak mówi kolega,ale nie koniecznie.Sam niedawno wymieniałem płyn w układzie wspomagania i spotkałem się już czymś takim.Wygląda to tak że po nocy nie działało mi wspomaganie w jedną stronę ale tylko przez jakiś czas. Gdy obroty silnika wzrastają i temperatura wszystko wraca do normy.Gdy autko trochę postało na parkingu (1 godz.)to podczas skręcania czułem na kierownicy chwilowy opór stęknięcie i znowuż jest dobrze. Myślę że to ma związek z niedostatecznym odpowietrzeniem . Wykonałem dość prosty zabieg tzn. po przyjeździe z trasy i wyłączeniu silnika obracam kołem kierownicy do oporu w jedną i w drugą stronę dwa razy.

Jest znaczna poprawa.Rano mimo większego mrozu niż zwykle wspomaganie działa (jeszcze z lekkim oporem w jednym miejscu więc zobaczymy jutro.

Oczywiście tak jak kolega nie słyszę żadnych złych objawów ze strony pompy.

Pozdrawiam

Ps. Kol. Jarku swoje frustracje proszę wyładowywać na kole (najlepiej zapasowym), a nie na klawiaturze.

To porządne forum.

Opublikowano

To jest ten zawor ktory sie przycina i psuje nam nerwy w sobote bede go wymienial u siebie :hi:

49e34937d1721199med.jpg

49e34937d1721199m.jpg

Opublikowano

To jest ten zawor ktory sie przycina i psuje nam nerwy w sobote bede go wymienial u siebie :hi:

49e34937d1721199med.jpg

49e34937d1721199m.jpg

jak go wymienisz zrób foto story będziemy wszyscy wdzięczni
Opublikowano

Jasne fotki musowo beda :hi:

Opublikowano

tak..tak..czekam na fotki.

umnie rowniez po dluzszym postoju nie idzie kiera w jedna strone ale jak chwile pochodzi jest juz ok. :sick3:

Opublikowano
  • Autor

gdzie i za ile dostałeś ten zawór?

Opublikowano

tez sie podlacze bo mam podobnie jak wy z tym ze u mnie wyczuwalny jest lekki opor prz kreceniu w lewo ale tylko przez moment pozniej kiera idzie dobrze.opor czuc na samym poczatku krecenia bez wzgledu na to czy sie rozgrzeje,czy krece fajera w obie strony do oporu itp czyli stale jest wyczuwalne.bede wdzieczny(jak pewnie wszyscy z tym problemem) za jakies rozwiazanie

Opublikowano

Zawór załatwił mi znajomy który pracuje firmie ktora zajmuje sie regeneracja maglownic

Potrzebne narzedzia

-Klucz plasko-oczkowy 16

-Klucz TORX 55

-Grzechotka + nasadka 16 i 24

-Szczypce do sciagania pierscieni segera

-Mala grzechotka, nasadka 7 i 8

-0.5 litra płynu do wspomagania

I oczywiście zawór z innej maglownicy lub jeżeli macie znajomego który pracuje gdzie regenerują maglownice to załatwi to bez problemu

Wiec tak:

1). Wchodzimy do kanału z pojemnikiem na płyn ,odkręcamy opaskę przy pompie wspomagania aby spuścić płyn, potrzeba nam będzie druga osoba aby pokręciła kierownica na maxa w jedną i w druga aby wypompować resztki płynu z maglownicy

d3a58d5573e2871am.jpg.

2). Okręcamy zaślepkę nasadką 24, po odkręceniu zaślepki mamy nakrętke na którą nakładamy grzechotkę z nasadką 16 i odkręcamy w lewo (należy zablokować kierownice aby nam sie nie obracała )

949af31a50952e5em.jpgb9582df712dfaf60m.jpg a115efa3aeff7ffcm.jpg

3). Następnie odkręcamy osłone pod kierownicą (4 śrubki na klucz 8 )

93cca74a92ccce83m.jpg

4). Odkręcamy nakrętke 16 i wyciągamy śrubę i następnie zbijamy w dół drążek

b1df24cdcb6d53d2m.jpg

5). Zaznaczamy położenie krućca wystającego z maglownicy aby pózniej złożyć identycznie jak było, ściągamy zabezpieczenie (pierścień segera)

f1091b1b61aa80bam.jpg

6). Wybijamy delikatnie młoteczkiem przez jakiś aluminiowy lub drewniany kawałek czegoś :kox: od strony silnika do wewnątrz auta

93ab89ed6389ba5am.jpg

7). Wyciągamy nasz zawór od środka auta

e93da50fb553f2bem.jpg ed5d25e3ebabb540m.jpg 1710372dca2ce124m.jpg

8). I mamy go na wierzchu należy porównać czy jest taki sam jak nasz nowy i montujemy w odwrotnej kolejności

Opublikowano

No piekne dzieki darekaudi4 :good:

Genialna robota i barzdo przydatne fotki...teraz tylko sie rozgladnac za ta czescia i dzialac. :hi: