sedi Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Witam, Mam pytanko na wolnych obrotach słychać jakiś dziwny dźwięk jakby lekkie klekotanie,po dodaniu gazu zanika. Czy to może mieć związek z alternatorem?
GRazny Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 no po tak kompletnym opisie to powiem że dźwięk pochodzi z silnika może udałoby Ci się coś nagrać chociaż?
sedi Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2009 moze byc siezko bo nie mam czym(w telefonie nie ma jak)
ALBINEK Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Pewnie już czytałeś o tych silnikach BLB i ich nieszczęsnym napędzie pompy olejowej,ale może to jak któryś z kolegów pisał gumki na kompresorze klimatyzacji.Staraj się zlokalizować skąd pochodzi ten dżwięk i poczytaj o jednym i drugim.
akjam Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Masz te dzwięki na włączonej czy wyłączonej klimie? Czy może nie zwróciłeś na to uwagi? Tak jak mówi ALBINEK może to być problem z gumkami w kompresorze klimy albo kultura pracy tej jednostki...
sedi Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2009 gumki juz wymieniałem a o pompie czytałem,jednak nie sadze zeby to było to,dzwiek jest tylko na wolnych obrotach a po dodaniu gazu ustaje,jakby gdzies jakis luz i coś klekota delikatnie
akjam Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ale to pojawiło Ci się teraz czy od zawsze tak masz? Ja słyszę deliktny klekot i przy delikatnym zwiększeniu obrotów klekot znika... Przyzwyczaiłem się. Używam też uszlachetniacza do czyszczenia pompowtrysków i jakby delikatnie się to zmniejszyło.
sedi Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2009 ostatnio zauważyłem ale nie wiem czy to nie łożysko od alternatora będzie?
akjam Opublikowano 13 Grudnia 2009 Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jakbyś miał sprzęgło od alternatora to przy skręcie kierownicą miałbyś buczenie a później nawet głośne jęczenie. ZMieniałem w tamtym tygodniu przy okazji wymiany czujnika wysokiego ciśnienia bo klimka niedomagała. Koszt tego sprzęgła to 115pln INA. Ale to tak jak mówię przy skręcie dziwne odgłosy i uczucie jakby wspomaganie nie domagało.
sedi Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 13 Grudnia 2009 łożysko też muszę wymienić bo jak skrecam kiera to słysze jakis dzwiek to teraz nie mam pojecia co to moze byc mam nadzieje ze nie mechanizm pompy oleju. A jakie są objawy mechanizmu pompy olejowej?
kamilsmok Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam. Czy zlokalizowałeś może usterkę?
PrzemoCK Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 mam podobnie, jednak tylko zanim auto zlapie min. 70 stopni. wówczas jakby ustaje, po calkowitym dogrzaniu do 90 nie slysze nic...może to taka kultura pracy na zimnym rozruchu?
sedi Opublikowano 15 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam, Jutro jadę do mechanika i na 90% to sprzęgło od alternatora,po czasie doszło jeszcze przy dużych prędkości czasami migała kontrolka ładowania więc diagnoza się uprościła.
Rekomendowane odpowiedzi