marqs85 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam, zastanawiam się nad zmianą wtrysków+program do silnika w mojej a4 tj. 1.9 AHU, chciałbym osiągnąć jakieś 130-140KM lecz zastanawia mnie fakt że mam automat i może ktoś powie mi jak taka 4 stopniowa skrzynia znosi większą moc? Czy jej żywotność w jakiś znaczny sposób spadnie? Z góry serdeczne dzięki za pomoc. Pozdrawiam Markus
Michał Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 powiem tak, znajomy ma serwis automatów-zajmuje się tylko tym, daje na swoją robotę (nie pamiętam dokładnie) chyba 2 lata gwarancji. Rozmawialiśmy ostatnio na temat tuningu właśnie i powiedział że jeśli ktoś by po naprawie u niego przyjechał z rozj.baną skrzynią pierwsze co sprawdza to seryjność silnika-jeśli coś dłubane to nie rozmawia z gościem... może to nie jest dokładnie odpowiedź na Twoje pytanie, ale daje do myślenia Poza tym na forum jest kilka mocniejszych furek z automatem, zagadaj do ich właścicieli
DeeJay_Kill Opublikowano 15 Grudnia 2009 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Nie ma problemów, jeśli program jest robiony z głową - to stara generacja automatu, więc 150PS też można spokojnie zrobić, tylko należy uważać, żeby nie przesadzić z momentem obrotowym.
czarnyGT Opublikowano 17 Grudnia 2009 Opublikowano 17 Grudnia 2009 Witam, Też miałem taki dylemat ale doszedłem do wniosku ,że skoro 4-ro biegowe automaty wkładali również do 1,8 T ,czy 2,6 , 2,8 i jakoś to jeździ więc i w moim przypadku nie zaszkodzi. Od lutego jeżdzę bezproblemowo (nie licząc wymiany przegubów )
boseron Opublikowano 18 Grudnia 2009 Opublikowano 18 Grudnia 2009 do tych 130 PS śmało tylko u dobrego mechera rób program i wtryski
SoMeS Opublikowano 21 Grudnia 2009 Opublikowano 21 Grudnia 2009 ja mam w DMXie: -wtryski 0.216 -FMIC -usunięty kat, egr, tłumiki... -soft obstawiam że teraz jest w granicach 150km i jakieś 330-340Nm momentu... Jeżdżę tak od sierpnia i zrobiłem w tym czasie więcej km niż statystycznie ludzie robią rocznie Nie zauważyłem by skrzyni coś dolegało (oczywiście teraz jeszcze ważniejsza jest odpowiednia eksploatacja filtry oleje itd...) Po nowym roku wybieram się na korektę softu możliwe że już z dużą turbiną... Myślę że nie ma się co bać
djbinek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ja mam silniczek AHU z 4 biegowym automatem, zrobiłem chipa na około 120 koni i skrzynia daje radę, nic się nie psuje. Jedyny mankament skrzyni to to, że podczas wolnego przyspieszania, szarpnie autkiem przy zmianie z 2 na 3, ale to podobno standard.
SoMeS Opublikowano 23 Grudnia 2009 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Ja mam silniczek AHU z 4 biegowym automatem, zrobiłem chipa na około 120 koni i skrzynia daje radę, nic się nie psuje. Jedyny mankament skrzyni to to, że podczas wolnego przyspieszania, szarpnie autkiem przy zmianie z 2 na 3, ale to podobno standard. to pora wymienić poduszki pod skrzynią na dobre żaden standard
djbinek Opublikowano 24 Grudnia 2009 Opublikowano 24 Grudnia 2009 to pora wymienić poduszki pod skrzynią na dobre naughtyżaden standard wink4 Temat tej skrzyni przy tym silniku był poruszany gdzieś na forum, i sporo osób miało podobną dolegliwość co mój automacik. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to wina poduszek? Miałeś podobny problem?
SoMeS Opublikowano 24 Grudnia 2009 Opublikowano 24 Grudnia 2009 Temat tej skrzyni przy tym silniku był poruszany gdzieś na forum, i sporo osób miało podobną dolegliwość co mój automacik. Na jakiej podstawie wnioskujesz, że to wina poduszek? Miałeś podobny problem? miałem podobny problem na "poduszkach" odkąd wsadziłem te jedyne słuszne czyt. Lemfordera problem ustał
marqs85 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2009 Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości, to teraz czas za branie się do roboty, powiedzcie jeszcze czy kupno wtrysków http://www.a4-klub.pl/smf/wtryskiwacze_19_tdi_ahfafnavg_110km_u379ywane_2_komplety_stan_bdb-t108220.0.html ma sens? ile na nich jeszcze można polatać? Pozdrawiam Markus
SoMeS Opublikowano 26 Grudnia 2009 Opublikowano 26 Grudnia 2009 ma sens... przy Twoim silniku to wręcz podstawa polatasz na nich Ty i następny właściciel :gwizdanie:
Rekomendowane odpowiedzi