Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AVG] Cieknie płyn G12: ETKA prośba o nr uszczelki lub plastikowego kroćca

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam prośbę.

Cieknie mi płyn chłodniczy na połączeniu aluminiowego bloku silnika z plastikowym kroćcem.

Czy tam jest jakaś uszczelka? Jeśli tak to poproszę o nr.

A jeśli nie to poproszę o nr tego plastikowego kroćca.

Chyba muszę go całego wymienić?

Poproszę również o schemat połączeń z etki.

1pdxmS.jpg

JzKNA.jpg

Opublikowano

15r0dJ.jpg

Opublikowano

aluminium lubi sie utleniać i wymiana oringu i króćca moze sie nie powieśc ,ale to zależy jak mocno Ci cieknie

Opublikowano
  • Autor

Co masz na myśli? W jakim sensie może się nie powieść?

Opublikowano

jak masz duży przeciek to nowy oring moze również nie byc skuteczny i może znowu ciec.jak jest niewielki przeciek to owszem możesz założyć nowy oring i krućiec i bedzie wszystko hulać...Jak znowu bedzie Ci ciec to proponuję to miejsce wyszliować drobnym papierkiem sciernym :good: bo aluminium sie utlenia i robią sie jakby takie ( wżery , dziurki ) i oring może tego nie uszczelnić

Opublikowano

Nowy oring zarówno pod króciec jak i po czujnik temperatury dokupisz w sklepie z uszczelniaczami i łożyskami, wymieniałem w zeszłym tygodniu i koszt obydwu to 2 zł, wymiar identyczny jak oryginał, więc jaki sens jeździć i szukać oryginału, który chyba jest dostępny z całym króćcem i pewnie kosztuje ze 100 zł. Do tego dokupiłem jeszcze silikon , także teraz jest podwójne uszczelnienie, a całkowity koszt naprawy to 6 zł.

Opublikowano

ja tez wymianielm ten krociec kupilem jakis zamiennik za 12zl bo potrzebowalem na szybko i przy wymianie okazalo sie ze tam gdzie wchodzi czujnik temperatury jest gdzies o jeden milimetr wiekszy luz niz w oryginalnym, i po wlozeniu czyjnika poprostu z niego kapalo :kwasny: dalem jakas dodatkowa uszczelke pod ten czujnik i puki co wszytsko dziala tylko ze czasem czujnik temperatury wariuje :kwasny: ale przynajmniej juz nie cieknie :> ale polecam oryginal bo z tego co sie orintowalem kosztuje 50zl

Opublikowano

Powiem tak u mnie też myślałem że cieknie z pod oringu koszt w aso nowego króćca i oringu nie jest duży coś koło 50zł a u mnie okazało się że króciec był pęknięty ale tak delikatnie że w ogóle nie było tego widać po wymianie która zajęła chwilkę zero wycieków :cool1:

Opublikowano

Również przerabiałem temat wycieku z pod króćca. One mają taką wadę że pękają w sposób mało widoczny. Pęknięcia te umożliwiają jednak ominięcie uszczelki przez płyn. Wymiana rzeczywiście prosta i zajmuje mało czasu. Należy zwrócić uwagę na powierzchnię przylgni (nie może być wżerów, nalotów itp). Dokręcenie nowego należy przeprowadzić z wyczuciem, to jednak tworzywo...

Dla zainteresowanych zastanawiających się nad zamiennikiem: ceny około 15-20 zł z uszczelką...

Opublikowano

Wymieniałem ten króciec plastykowy tydzień temu kupiłem w ASO w Krakowie 54 zł oryginalny zamiennik w sklepie od 15-20 zł ale nie polecam zamienników bo od temperatury się deformują. :hi:

Opublikowano
  • Autor

Panowie,

serdecznie dziękuję za pomoc. Na pewno kupie oryginalny króciec i uszczelkę, 54 zl to grosze.

pozdrawiam