Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Elektrozawory rozładowują akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie i Panie,

mam mały problem z moją instalacją, otóż doszczętnie został rozładowany akumulator po dwóch dniach postoju ( miernik pokazał 0,2V), dodam że w czasie mrozów auto paliło jak należy zero problemów z aku. Zmierzyłem pobór prądu i trochę z niedowierzaniem zobaczyłem na mierniku ponad 2 ampery, zacząłem szukać i stwierdziłem że pobór prądu spada do normalnych 40 - 50 mA jak wypnę bezpiecznik od instalcji LPG.

Trochę poszperałem i zauważyłem że przy każdym podłączniu aku pstryka elektrozawór przy reduktorze, nie wiem czy to normalne ale jestem pewien że to elektrozawory żrą prąd. Odpinając elektrozawór reduktora pobór prądu spada do ok 0,9 A pewnie jak bym odpiął drugi przy butli, bo są sterowane tym samym kablem, to pobór prądu byłby już normalny.

Byłem sobie pogadać z gazownikiem i tak pobieznie chce on na próbę podmienić komputer chociaż twierdzi że nie spotkał sie jeszcze żeby się komp w STAGu 300 uwalił. Próbowałem odpinać kompa ale elektrozawory pomimo odpięcia kompa nadal się załaczają, więc co nimi steruje i co padło? Czy mógl się zawiesić ktróryś z elektrozaworów i powoduje takie zjawisko?

Opublikowano

Przy poprawnie wykonanej instalacji zasilanie elektrozaworów gazowych jest wykonywane bezpośrednio przez sterownik lpg, więc nie ma opcji żeby po odpięciu staga było nadal napięcie na elektrozaworach. Może masz jakiś "automatyczny wyłącznik pompy" z allegro? w innym przypadku szukałbym zwarcia na kablach.

http://www.ac.com.pl/site_media/files/2009/10/29/PL-STAG-300_PLUSSTAG-300_PREMIUM_opis_wyprowadzen.pdf

Zasilanie z akumulatora i wyjście na zawory są koło siebie.

Opublikowano

Nie mam zainstalowanych żadnych wynalazków, a wnioskując po 2,5 letnim bezawaryjnym działaniu instalacji jest zamontowana solidnie.

Widzisz, szukałem tej rozpiski w instrukcji obsługi i nie było. Jutro rozkiklam wiązkę do komputera i posprawdzam kable, zważając na bezpośrednie sąsiedztwo tych kabli zwarcie wydaję się bardzo możliwe.

Dzięki wielkie za link do rozpiski.

---------------------------

Pogrzebałem trochę przy instalacji i w efekcie założyłem tymczasowo przekaźnik na zasilanie elektrozaworów (rozwiązanie niezbyt doskonałe ale lepsze to niż ciągle wyciąganie bezpiecznika), wygląda na to że zwarcie jest wewnątrz wtyku do komputera bo słychać było wewnątrz iskrzenie. Niebieski kabel od zasilania elektrozaworów wyciągnąłem z wiązki i dodatkowo zaizolowałem ale nie dało to żadnego efektu.

Opublikowano

Witam

Ja bym jednak zlokalizował usterkę.Jeżeli dojdzie do zwarcia możesz mieć poważniejsze kłopoty i to nie tylko z kabelkami.

Pozdrawiam