Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] B5,B6,B7,B8 - wibracje nadwozia w silnikach benzynowych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie mam takie pytanko , czy spotkal sie ktos kiedys z wibracjai nadwozia w silnikach benzynowych chodzi mi zwlaszcza o silniki turgo lub TFSI z modeli B7 lub B8.

Wibracje obiajawiaja sie drganiami nadowzia zwlaszcza na wysokich biegach 4,5,6 bieg w konkretnym przedziale obrotow lub danej predkosci np: 6 bieg 140Kmh.Wrzenie jest takie jak by auto jechalo na niewywazonych kolach.Dotykajac lewarka zmiany biegow czuc ewidentnie wibrujaca prace silnika.To temat rzeka w dieslach i zarowno 1,9 w B5 jak i B6 , B7 i nawet B8 co gorsza nikt nie znalazl przyczyny a mnie to martwi bardzo gdzy kiedy bede chali kupic A4 ale z benzynowym silnikiem turbo i jesli w tych silnikach ten problem tez wystepuje , to niestety marka jest dla mnie skreslna :rolleyes: bo nie po kupuje sie aut za takie pieniadze aby jazda rpzyponinala jazde polonezem z lat 80tych :evil:

Dzieki za pomoc i sugestie

Opublikowano

Witaj ! :hi: Mam swoją B8 ponad rok i takiego zjawiska jak drżenie drążka biegów przy określonej prędkości nie zaobserwowałem. Również drżenia karoserii - brak. Testowałem swój samochód do ok 200 km/h i byłem zaskoczony - żadnych wibracji, nawet tych od kół, więc są doskonale wyważone. Może to właśnie wibracje przedostają się od źle wyważonych kół i od pewnej prędkości lub przy pewnej prędkości drganie powodują drżenie całego nadwozia. :shocked:

Opublikowano
  • Autor

Witaj ! :hi: Mam swoją B8 ponad rok i takiego zjawiska jak drżenie drążka biegów przy określonej prędkości nie zaobserwowałem. Również drżenia karoserii - brak. Testowałem swój samochód do ok 200 km/h i byłem zaskoczony - żadnych wibracji, nawet tych od kół, więc są doskonale wyważone. Może to właśnie wibracje przedostają się od źle wyważonych kół i od pewnej prędkości lub przy pewnej prędkości drganie powodują drżenie całego nadwozia. :shocked:

kola sa wyeliminowane tak jak przeguby bo spotkalem sie z nimi nawet w samochodzie który miał 2tys. przejechane wiec nie mam mowy o zużyciu.Wszystkie to jednak były diesle

Opublikowano

Wrzenie jest takie jak by auto jechalo na niewywazonych kolach.Dotykajac lewarka zmiany biegow czuc ewidentnie wibrujaca prace silnika.To temat rzeka w dieslach i zarowno 1,9 w B5 jak i B6 , B7 i nawet B8 co gorsza nikt nie znalazl przyczyny a mnie to martwi bardzo gdzy kiedy bede chali kupic A4 ale z benzynowym silnikiem turbo i jesli w tych silnikach ten problem tez wystepuje , to niestety marka jest dla mnie skreslna :rolleyes: bo nie po kupuje sie aut za takie pieniadze aby jazda rpzyponinala jazde polonezem z lat 80tych

szczerze to mialem okazje "testowac" kilka modeli A4 zaczne od swoich B5 i B6-nigdy nie mialem problemu drżącego nadwozia,ktory opisujesz,drzenie drążka zawsze bedzie odczuwalne,bo wszystko jest ze soba polaczone i jesli silnik np zejdzie z obrotow-to przelozenie w skrzyni "poruszy" lewarek zmiany biegow-to jest normalne i w kazdym aucie to odczujesz mocniej,lub slabiej,ale problemu wibrującej maski auta nie odczułem w swoich A4,jak i znajomych-1,9 B5,i kilka 1,9 tdi-B6,nie spotkalem sie z problemem,ktory opisujesz...

a tak z ciekawosci zapytam,w ilu modelach zauwazyłeś tego typu problem i iloma modelami miales okazje jechac i to zauwazyc?

Opublikowano
  • Autor

W swojej poprzdniej B7 2.0 TDI 140KM w obecnej 2.0 TDI 170KM ( ale zdecydowanie mniej niz w pierwszej ) i paru innych 170KM ktore ogladalem przed kupnem , w calkowice nowej B8 2.0 tdi 143KM ktora mialem jako auto zastepcze , w A3 1,9 TDIkotremale jako auto zastepcze ( tyle ze nie byly tak denerwujace bo silnik poprzeczyny i tak nie przenosilo tych wibracji ) i patrz tu :

http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?action=search2

sa tu dziesiatki ludzi borykajacych sie ztym problemem i niktnie znalazl rozwiazania.

Pytam bo to moj ostatni diesel ( wlasnie ze wzgledu na te problemy ) i za jakis czas bede chcial kupic nowa B8 2.0TFSI Q i nie chcial bym miec niespodzianki po jakims czasie ze wydam na auto 300 tys i znow bede jezdzil wibrujacym guw.....em :evil: dlatego che miec pewnsc ze ten probem dotyczy tylko TDI

Opublikowano

Mnie to tez denerwuje w B7, wymienilem poduszke skrzyni i jest juz lepiej ale delikatne drzenie mozna jeszcze zauważyc ale juz mnie to nie rusza bo widzialem ze 3,o tdi w manualu tez było to czuc. Natomiast miałem B5 w benzynce i nic takiego nie było dlatego mnie to irytowało ze kupiłem nowsze auto a tu taki przypadek :gwizdanie: W robocie mamy 3 szt 2,0 sdi poprzeczne i lewarek ani drgnie wiec nie wiem od czego to zalezy

Opublikowano
  • Autor

Mnie to tez denerwuje w B7, wymienilem poduszke skrzyni i jest juz lepiej ale delikatne drzenie mozna jeszcze zauważyc ale juz mnie to nie rusza bo widzialem ze 3,o tdi w manualu tez było to czuc. Natomiast miałem B5 w benzynce i nic takiego nie było dlatego mnie to irytowało ze kupiłem nowsze auto a tu taki przypadek :gwizdanie: W robocie mamy 3 szt 2,0 sdi poprzeczne i lewarek ani drgnie wiec nie wiem od czego to zalezy

no wlasnie mnie to do szewskiej pasji doprowadza i psuje cala frajde z tego auta

Opublikowano

mojej a4 ten problem nie dotyczy, ciekawe zatem co jest tego przyczyna, bo chyba albo wszystkie z danego rocznika,modelu, silnika, albo też żaden.

swoją drogą 300k za b8 :shocked:

Opublikowano
  • Autor

mojej a4 ten problem nie dotyczy, ciekawe zatem co jest tego przyczyna, bo chyba albo wszystkie z danego rocznika,modelu, silnika, albo też żaden.

swoją drogą 300k za b8 :shocked:

no co zrobic u mnie nowe B8 2.0 TFSI Q w avancie to ok. 260k + jakies dodatki wiec 300k jak nic ,........niestety ;(

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mój kolega kupił nówkę B8 2.0TDI 143PS i miał ten problem co opisywaliście. Auto miało drgania w pewnym przedziale obrotów a najlepiej było to czuć po lewarku kilka miesięcy się boksował z Bełtowskim na zakopiance wymieniali mu koła grzebali przy zawieszeniu i nic nie pomagało za każdym razem mialo być już OK brali kolegę na zmęczenie bo nie chcieli tego uznać za wadę fabryczną i wymiany auta. Kolega w końcu oddał sprawę do prawnika no i temat dostał innego tempa po ingerencji prawnika. Od razu zmienili zdanie uznali jego roszczenia pewnie zobaczyli że gość nie odpuści i woleli zamknąć sprawę bez rozglosu bo jak by wyszło że sprawa trafiłaby do sądu i kolega by wygral to mogłoby być precedensem dla innych którzy mieli podobny problem. Teraz jeździ drugą B8 wziął sobie ten mocniejszy motor 170PS w tym egzemplarzu jest ok coś tam ktoś w serwisie bąkał ze to jest wina skrzyni ale to tylko takie gdybanie.

Opublikowano

Ten problem z drżeniem odczuwalnym w środku tylko przy określonej prędkości, to wg mnie skrzynia + krzywe półosie, wystarczy że półośka bije 0,5mm i juz będzie odczuwalne drganie, ale tylko po osiągnięciu odpowiednich obrotów (wpadnie w swój rezonans bicia) i może ustać po przekroczeniu tych że obrotów, tzn będą nie odczuwalne.

Opublikowano

Ten problem z drżeniem odczuwalnym w środku tylko przy określonej prędkości, to wg mnie skrzynia + krzywe półosie, wystarczy że półośka bije 0,5mm i juz będzie odczuwalne drganie, ale tylko po osiągnięciu odpowiednich obrotów (wpadnie w swój rezonans bicia) i może ustać po przekroczeniu tych że obrotów, tzn będą nie odczuwalne.

Kolego trop z półosiami jest trafny... ale ja bliżej przyjzał bym sie przegubą zewnętrznym i wewnętrznym na 90% to one ! Aby skrzywic półoś trzeba troche siły a wątpie w to aby auto to wytrzymało! Minimalny luz we wnętrzy przegubu powoduje drgania! SPRAWDZONE kilka razy!! pozdrawiam

Opublikowano

Ja wyważam nie tylko koła ale później podjeżdża na "osiołku" do przykręconego koła i wyważa całą oś z tarczami półosiami i koryguje ciężarkami - MIejsce: "Deloch" Katowice na Gliwickiej

Opublikowano

Kolego trop z półosiami jest trafny... ale ja bliżej przyjzał bym sie przegubą zewnętrznym i wewnętrznym na 90% to one ! Aby skrzywic półoś trzeba troche siły a wątpie w to aby auto to wytrzymało! Minimalny luz we wnętrzy przegubu powoduje drgania! SPRAWDZONE kilka razy!! pozdrawiam

Panowie auto kolegi było funkiel nówka nigdzie nie przywalił itp. więc co krzywa ośka wyszła z fabryki przebieg też min. i kolega nie zwijał asfaltu więc przegłób też wyszedłby z fabryki z wadą nie wspominając że inni też to mieli w innych markach nie słyszałem o takich przypadkach.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden myk w nowych dizlach.... skrzynia DSG...... widziałem na własne ślepia zakatowane koło dwumasowe w dwuletnim audi. Panuje opinia że DSG morduje koła dwumasowe a zamordowany dwumas na pewno będzie miotał samochodem.

Na marginesie mam 7 letni samochód i nic nim nie trzesie........ do 220km/h......... sprawdzone