Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zamiana/przeróbka zawieszenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zastanawiam się, czy jest możliwość przerobienia w jakiś sposób zawieszenia w Audi A4 B5. Rozumiem że wiąże się to z ogromem pracy i kombinowania , ale myślę że gra jest warta świeczki. Być może da się jakoś zaadoptować zawieszenie z innego samochodu. Co o tym myślicie ?

Opublikowano

A po co?

Opublikowano
  • Autor

bo nie radzi sobie z polskimi drogami :hi:

Opublikowano

Albo patrz gdzie jeździsz, albo kupuj markowe części albo kupiłeś bubla strasznego.

A najlepiej zmień samochód - nie będziesz miał problemu.

Opublikowano
  • Autor

Jak na razie to w moim autku wszystko jest cacy :)

Ale jak się naczytałem na forum o tych wahaczach to sie przestraszyłem :shocked: Nie moge pogodzić się z faktem, że Audi tak spieprzyło sprawę z tym zawieszeniem. Widać, że zostało stworzone tylko po to, żeby później zarobić na częściach do niego.

Opublikowano

wszystko co nowe lub w pierwszych latach produkcji moze byc zawodne i niedopracowane. gdyby stac w miejscu i nieszukac nowych rozwiazan to by sie czlowiek cofal. moim zdaniej niejest tak zle o ile zastosuje sie dobre elementy a nie najtansze z allegro po 500zl na dwa koła.

Opublikowano

Jak na razie to w moim autku wszystko jest cacy :)

Ale jak się naczytałem na forum o tych wahaczach to sie przestraszyłem :shocked: Nie moge pogodzić się z faktem, że Audi tak spieprzyło sprawę z tym zawieszeniem. Widać, że zostało stworzone tylko po to, żeby później zarobić na częściach do niego.

Ale o co chodzi? A4 nie jest ani wzorem bezawaryjności, ani nie jest tanie w utrzymaniu i powszechnie o tym wiadomo (a ci co nie wiedzą mogą się dowiedzieć na forum). Więc po co teraz ten płacz? J

Opublikowano

brembi, zamiast płakać to pojździj trochę, bo opinia opinią, a fakty są trochę inne.

Wcześniej miałem Mondeo I - zawiecha na przód połowę tańsza. Ale na tył drugie tyle. A w Audi tył jest praktycznie bezobłsugowy.

Opublikowano
  • Autor

wszystko co nowe lub w pierwszych latach produkcji moze byc zawodne i niedopracowane. gdyby stac w miejscu i nieszukac nowych rozwiazan to by sie czlowiek cofal. moim zdaniej niejest tak zle o ile zastosuje sie dobre elementy a nie najtansze z allegro po 500zl na dwa koła.

Ja myślę, że nie jest za dobrze - dla porównania -mam w domu peugeota 306 z przebiegiem prawie 200 tys w kraju a całe zawieszenie jest oryginalne i nie ma luzów na wahaczach. A Wy co ile zmieniacie wahacze ?

Opublikowano

- Zawieszenie w A4 B5 przednie składa się z 4 wahaczy i stabilizatora na stronę. "Szybkiemu" zużyciu (wytłuczeniu) ulegają tylko dwa proste wahacze (najtańsze około 45zł/sztuka) i tylko je wymieniasz.

- Na zawieszeniu - 35 mm i profilu opon 45 wymieniam po jednym komecie na stronę rocznie (koszt 90zł + wysyłka na stronę)/rok

Nie wielkie znaczenia czy części oryginalne czy zamienniki.

Pewnie przy zwykłym zawieszeniu i profilu 55 lub więcej wymiana będzie jeszcze rzadsza.

- Adaptacja innego zawieszenia bezcelowa koszt utrzymania zawieszenia jak pisałem około 90zł rocznie.

Więcej kosztuje mnie prostowanie felg niż utrzymanie zawieszenia.

Zawieszenie bardzo precyzyjne i nie zamienił bym na żadne inne.

Opublikowano

Posłuchaj, sama konstrukcja zawieszenia jest genialna, jest precyzyjne, wygodne. Jeśli u nas byłyby takie drogi jak w Niemczech, Holandii, Francji to śmiem twierdzić, że polatałbyś na jednym komplecie kości co najmniej 100-130 tKm.

Ale niestety mamy drogi takie jakie mamy, podziękuj Ruskom za 45 lat okupacji :sick3:, Amerykanom podziękuj za to że nas nie wyzwolili :polew:, a panom z Wiejskiej za ten cały dzisiejszy bajzel.

Na moje konstrukcja udana tylko, że nie przewidziano jej użytkowania w tak złych warunkach jakimi są polskie drogi.

Nie oceniaj na przyszłość jak nie masz o czymś pojęcia. Są o wiele gorsze samochody. Jak byś miał Peugeota lub Citroena ( :sick3:, łe te nazwy to mi nawet przez gardło nie chcą perzejść) to narzekałbyś jak by ci przyszło regenerować tylną belkę lub kupować nową. Gwarantuję ci że wolałbyś co roku zawieszenie w A4 wymieniać.

Opublikowano
  • Autor

Przyznam, że po waszych wypowiedziach troszkę przekonałem się do tego zawieszenia-i tak nie mam wyboru :tongue4:. Wiem, że to zawieszenie pod względem prowadzenia i komfortu jest bardzo dobre, wręcz doskonałe, a konstrukcja tego patentu jest dość precyzyjna i wymyślna. Natomiast nie zmienia to faktu, że tak poważny producent samochodów jak Audi powinien bardziej przyłożyć się do procesu konstrukcji tego pod względem trwałości. :kwasny:

No cóż... pozostaje nam apelować o poprawę polskich dróg :)

Nie oceniaj na przyszłość jak nie masz o czymś pojęcia. Są o wiele gorsze samochody. Jak byś miał Peugeota lub Citroena ( sick3, łe te nazwy to mi nawet przez gardło nie chcą perzejść) to narzekałbyś jak by ci przyszło regenerować tylną belkę lub kupować nową. Gwarantuję ci że wolałbyś co roku zawieszenie w A4 wymieniać.

W dalszym ciągu mam peugeota (306 1.9D) i mimo, że nie jest zbyt wygodny to nadrabia bezawaryjnością - tak jak pisałeś szykuje się zmiana lub regeneracja belki ale po przebiegu prawie 200tys :hi:

A jeśli chodzi o pojęcie co do zawieszenia to nabrałem go troszkę czytając to forum :)

Opublikowano

Posłuchaj, sama konstrukcja zawieszenia jest genialna, jest precyzyjne, wygodne. Jeśli u nas byłyby takie drogi jak w Niemczech, Holandii, Francji to śmiem twierdzić, że polatałbyś na jednym komplecie kości co najmniej 100-130 tKm.

Duuuużo więcej można przejechać (z autopsji)

Opublikowano

moj ma ponad 220 przejechane i ma jeszcze zawieszenie ori na obnizonym zawiasie i poki co sie jeszcze trzyma.
Opublikowano

moj ma ponad 220 przejechane i ma jeszcze zawieszenie ori na obnizonym zawiasie i poki co sie jeszcze trzyma.

I na zachodnich drogach zrobiłby jeszcze drugie tyle pewnie.

Opublikowano

_Solar_ masz - 35mm przejechane 220 (chyba nie tysięcy) przejechane i oryginalne Wahacze?

A przy ilu wymieniałeś na oryginalne? :chytry:

Opublikowano

MÓwca zawieszenie mam -40/-35(30) tył siedzi ciutek wyzej.Auto było juz sprowadzone na takim zawiasie (wymieniłem tylko amory - bo mi jakis czas temu padły ) wszystkie wachacze są ori nic nie wymieniałem. Autko jak sprowadzilem z zachodu to mialo na blacie ok 175-8 Tysiecy km

Opublikowano

To widocznie po lepszych drogach niż ja jeździsz. (myślałem że diesle się jeszcze szybciej wytłukują )

Ja mam częste trasy Jelenia - Wrocław i po samy Wrocławiu tez dużo a tam drogi są koszmarne.

Swoje A4 też kupiłem już na glebę rzuconą (widać na zachodzie nikomu

nie przeszkadza wytrzymałość tego zawieszenie i dodatkowo pozwalają sobie na więcej)

z przebiegiem 140tyś. Po 30tyś też wymieniałem tylne amory.

Teraz mam ponad 250. Robiąc średnio 30tyś rocznie muszę jedną stronę wymienić bo tłucze.

Jakie felgi masz i profil opony przy tym zawiasie?

Opublikowano

Znasz polskie realia i wiesz jakie sa drogi :wink4:

ja tez troche tłukę sie po Polsce ;) moje ogumienie to 205/55/16 i ori fele audi 16"

Jak na razie nic nie stuka ani puka no i KM tez malo nalatałem bo autko zbyt krótko mam

A Ty jaki masz u siebie zawiasz i ogumienie ??

Powiem Ci ze nie ma znaczenia czy benzyna czy diesel.Jednemu zawias szybciej sie skończy w benzynce niz w dieslu po przejechaniu tej samej ilości km a drugiemu padnie szybciej w dieslu niż w benzynie.Sporo też zalezy od stylu jazdy :cool1:

Opublikowano

przód mam 225/45/17" tył 235/40/17".

Próbowałem już w różnych ustawieniach profil 35/40/45/50

Najlepiej jeździło na 245/35/17" przód i 235/40/17 tył" zakręty miooodziooo :evil:

no ale felgi szybko wygiąłem przelatując przez wycinek asfaltu łączący dwie nowe nawierzchnie asfaltu,

którego nikt nie był łaskawy oznakować :angry:[br]Dopisany: 08 Styczeń 2010, 14:12_________________________________________________takim sam zestaw jak ty mam na zimę :tongue4: