Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Zacznij od VAG-a i odczytu błędów - bardzo prawdopodobne, że właśnie ten przytarty sensor został uszkodzony i generuje zakłócenia (wystarczy 1 walnięty sensor i PDC przestaje działać = długi pisk po włączeniu wsteki i dalej cisza, to oznaka niesprawności systemu).

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ktoś jeszcze ma żółto-pomarańczową diodę zamiast zielonej w przycisku zdalnego włączania PDC??:naughty:

Opublikowano
  • Autor
Ktoś jeszcze ma żółto-pomarańczową diodę zamiast zielonej w przycisku zdalnego włączania PDC??:naughty:

Może jakaś wcześniejsza wersja włącznika? (np. zanim w konsoli środkowej pojawiła się dioda symbolizująca wyłączenie poduszki pasażera?). Dasz radę odczytać numer?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie będe zakładał PDC na tył, zderzak z czujnikami i wiązką juz kupiłem , jeden czujnik jest niesprawny, zatem potrzebuje czujnik , moduł i głośniczek tak? jakie nr mają te częsci bo zauważyłem ze moduł ma różne litery na końcu ma to znaczenie ? i jaki czujnik wewnętrzny potrzebuje chodzi mi o nr i załamanie czujnika ukośne czy prostopadłe( niedziałający jest to jeden z tych wewnętrznych)

Opublikowano
  • Autor
:disgust: Przeczytaj dokładnie pierwszego posta - przede wszystkim jego końcową część ("uzupełnienie").
Opublikowano

przeczytałem rozumiem ze moduł z literką C jest pod 8 kanałów czyli przód i tył a literka A i B to 4 kanały i nieważne jest czy to do B6 czy B7 tak ? chce zamontowac tylko sam tył ale moduł moze byc przyszłościowo pod przód przygotowany czyli C, teraz tak potrzebuje ten przełącznik w desce nad radiem czy moze być bez niego zamontowany parktronic, ręcznie sie go włącza czy jak bo tego nie rozumiem ?

Opublikowano

Nie można zamontować 8-kanałowego sterownika tylko pod tylne sensory... System będzie zgłaszał błąd i nie będzie działał... Jak tylko tył - to tylko 4-kanałowy...

Co do przełącznika - jak chcesz sam tył, to nie jest on potrzebny. Dopiero przy zamontowaniu PDC z przodu będzie on wskazany :wink:. Jak już będziesz miał oba (tył i przód), to przy wbiciu wstecznego system aktywuje się sam. Możesz go wyłączyć przyciskiem. Z drugiej strony będziesz mógł go włączyć podjeżdżając do jakiejś przeszkody od przodu np. pod ścianę przy parkowaniu...

Opublikowano
  • Autor
przeczytałem rozumiem ze moduł z literką C jest pod 8 kanałów czyli przód i tył a literka A i B to 4 kanały i nieważne jest czy to do B6 czy B7 tak ? chce zamontowac tylko sam tył ale moduł moze byc przyszłościowo pod przód przygotowany czyli C, teraz tak potrzebuje ten przełącznik w desce nad radiem czy moze być bez niego zamontowany parktronic, ręcznie sie go włącza czy jak bo tego nie rozumiem ?

8E0 919 283 A (B6) lub 8E0 919 283 C i E (B7) to sterowniki 8-kanałowe. Natomiast 8Z0 919 283 A (B6) oraz 8E0 919 283 B i D (B7) to sterowniki 4 kanałowe.

Sterowniki z B7 nie potrzebują dodatkowego kabelka z sygnałem prędkości (informację dostają z magistrali CAN Komfort). Kolejne różnice dotyczą bezpośredniego połączenia z przełącznikiem świateł wstecznych oraz światła przeciwmgielnego (w B6 osobne w kable, w B7 już nie stosowane).

Pozostałe niuanse Bartek już wyjaśnił.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

i o to mi chodziło , dziekuje bardzo :)

---------- Post dopisany 16-10-2012 at 22:54 ---------- Poprzedni post napisany 24-09-2012 at 23:44 ----------

dobra zakupiłem dziś moduł z końcówką D czy to 4 czy 8 kanałowy zamierzam tylko założyć sam tył.

druga sprawa mam skompletowane zderzak tylny juz zgotową wiązką i czujnikami z wyjściem kabla z taką dziwną koncówką ( to chyba ma wejść do modułu właśnie) do tego mam głośniczek i moje pytanie :

- nie rozumiem schematów rysunkowych dla mnie to czarna magia zatem ile kabli i skąd do kąd i jakimi pinami mam pociągnąć zeby to wszystko działało?

chodzi mi o podłączneie głośniczka ile kabli i do czego wpiąć głośnik, oraz ile kbali ciągnąć do przodu auta skąd mają wychodzić i dokąd zmierzać,

łopatologicznie poprosze bo rysunki nie dla mnie nic z nich nie rozumiem kompletnie.

Opublikowano
  • Autor
i o to mi chodziło , dziekuje bardzo :)

---------- Post dopisany 16-10-2012 at 22:54 ---------- Poprzedni post napisany 24-09-2012 at 23:44 ----------

dobra zakupiłem dziś moduł z końcówką D czy to 4 czy 8 kanałowy zamierzam tylko założyć sam tył.

druga sprawa mam skompletowane zderzak tylny juz zgotową wiązką i czujnikami z wyjściem kabla z taką dziwną koncówką ( to chyba ma wejść do modułu właśnie) do tego mam głośniczek i moje pytanie :

- nie rozumiem schematów rysunkowych dla mnie to czarna magia zatem ile kabli i skąd do kąd i jakimi pinami mam pociągnąć zeby to wszystko działało?

chodzi mi o podłączneie głośniczka ile kabli i do czego wpiąć głośnik, oraz ile kbali ciągnąć do przodu auta skąd mają wychodzić i dokąd zmierzać,

łopatologicznie poprosze bo rysunki nie dla mnie nic z nich nie rozumiem kompletnie.

Na tym schemacie masz swoją wiązkę tylnych czujników... Czujniki są oznaczone G203/G204/G205/G206 - jak widzisz każdy ma po 3 piny (oznaczenia 1,2 i 3 przy czujnikach). Ta beleczka na środku opisana jako J446 to sterownik PDC - do niego podłączasz wiązkę tylnych czujników (czarną kostką 12-pinową - od tego właśnie masz oznaczenie T12i/* gdzie * to numer pinu). Tutaj oczywiście nic nie mieszasz tylko z racji, że masz gotowy kabelek - po prostu podłączasz go do sterownika w odpowiednie gniazdo (pasuje tylko w jedno więc nie będzie problemu z rozpoznaniem).

Nad "belką" J446 widzisz jeszcze dwa kabelki idące do głośnika (oznaczony jako H15) - tutaj jest już oznaczenie T16f (tym razem chodzi o brązową kostkę 16-pin). Masz podaną grubość przewodu jaki należy zastosować (czyli 0,22mm) oraz piny, w które należy się wpiąć (brązowy 2 do głośnika 2 // brązowy 10 do głośnika 1).

rear.jpg

Tyle jeśli chodzi o tył - teraz pozostają brakujące sygnału które trzeba ciągnąć z przodu auta:

- zasilanie stałe (z bezpiecznika nr 17)

- zasilanie po stacyjce (z bezpiecznika nr 5)

- masa (dowolnie, jakiś punkt śrubowy w bagażniku na pewno się znajdzie)

- CAN (na wysokości modułu komfortu znajdziesz odpowiednią wiązkę - splecione ze sobą kabelki pomarańczowo/zielony i pomarańczowo/brązowy)

- linia diagnostyczna (złacze diag w półce pod kierownicą, mostkujesz się w kabelek zielono/niebieski podłączony do pinu 15)

Wszystkie te rzeczy wyprowadzasz z brązowej kostki 16-pin ze sterownika PDC (tej samej w której omawialiśmy głośnik nieco wyżej).

Poniższe schematy są przeznaczone dla B6 - dlatego kilka rzeczy pomijasz:

- sygnał prędkości (T16f/1)

- włącznik biegu wstecznego (T16f/6)

- światło przeciwmgielne (dla aut wyposażonych w moduł haka) (T16f/5)

switch.jpg

fuse.jpg

Opublikowano

dzięki Bart o ile pierwszy rysunek zrozumiałem i juz wiem jak podłączyć głośniczek i tylną wtyczke do modułu(widze ze to nawet nie takie trudne) ale co do nastepnych dwóch rysunków to na który mam patrzeć na pdc zasilanie czy pdc sygnały, w sumie ile tych kabli z modułu do przodu mam pociągnąć w B7 mozesz wymienić wszystkie ? tych dwóch rysunków nie kumam..... aha mam moduł 4 czy 8 kanałowy z literką D bo jak 8 to jezeli podepne tylko tył to Ktoś tu pisał ze nie zadziała i musi być całość tak ?

czyli coś do zegarów mam podpinać tak ?

Opublikowano
  • Autor

Sterownik D jest 4-kanałowy - więc jeśli podłączasz tylko tył, to będzie śmigać prawidłowo.

Do przodu musisz przeciągnąć 5 przewodów:

- CAN low (kabel znajdziesz gdzieś przy MK)

- CAN high (kabel znajdziesz gdzieś przy MK)

- zasilanie stałe z bezpiecznika nr 17 (będzie obstawiony, mostkujesz się)

- zasilanie po stacyjce z bezpiecznika nr 5 (będzie obstawiony, mostkujesz się)

- K-Line (pin 15 w złaczu gniazdku diagnostycznym - będzie zajęte, mostkujesz się)

Oprócz tego jest jeszcze masa ale tą weźmiesz sobie gdzieś ze słupka D (punkt "śrubowy").

Opublikowano

Końcówka D, więc masz 4 kanałowy. Akurat do podpięcia tyłu :)

....

chorera nie zdążyłem, chciałem Cię troszkę odciążyć...:decayed:

Opublikowano
  • Autor
Końcówka D, więc masz 4 kanałowy. Akurat do podpięcia tyłu :)

....

chorera nie zdążyłem, chciałem Cię troszkę odciążyć...:decayed:

:polew::thumbup1:

Opublikowano
Sterownik D jest 4-kanałowy - więc jeśli podłączasz tylko tył, to będzie śmigać prawidłowo.

Do przodu musisz przeciągnąć 5 przewodów:

- CAN low (kabel znajdziesz gdzieś przy MK)

- CAN high (kabel znajdziesz gdzieś przy MK)

- zasilanie stałe z bezpiecznika nr 17 (będzie obstawiony, mostkujesz się)

- zasilanie po stacyjce z bezpiecznika nr 5 (będzie obstawiony, mostkujesz się)

- K-Line (pin 15 w złaczu gniazdku diagnostycznym - będzie zajęte, mostkujesz się)

Oprócz tego jest jeszcze masa ale tą weźmiesz sobie gdzieś ze słupka D (punkt "śrubowy").

super pięknie śłicznie dziękuje Bart ale napisz mi jeszcze z których pinów i z których kostek wychodzą te kable z sterownika PDC i nie rozumiem Can LOW i CAN high one wychodzą z MK ? wiadomo które to i jakie mają kolory ?

---------- Post dopisany at 22:53 ---------- Poprzedni post napisany at 22:51 ----------

barrowiec dzięki za zaintereswonie :wink:

do mnie trzeba jak do dziecka np wychodzi z pinu nr 2 kostka o nr ........ połączyć( lub zmostkować w MK z pinem nr ......) nie byłoby to dużo prościej niz pokazywać schematy w pierwszym poście których połowa na forum nie umie odczytać prawidłowo....... bardziej łopatologicznie :wink:

---------- Post dopisany at 23:04 ---------- Poprzedni post napisany at 22:53 ----------

poprawcie mnie jak źle to rozumuje z rysunku( uff cięzko ale sie ucze )

odczytałem z rysunku ze

1.K-line łącze pin 15 złącze diagnostyczne(mostkuje) i łącze z pinem 12 brązowej kostki 16 pinowej w PDC - tak? pierwszy przewód

a dalszych czterech połączeń nie potrafie odczytać mozesz podać według mojego schematu bo tak będe wiedział co z czym połączyć.

Opublikowano
  • Autor

Może zadzwoń jutro i Ci wytłumaczę przez telefon jak czytać schemat - puszczam numer na pw.

Opublikowano

Bart ślicznie dziękuje za łopatologiczne przedstawienie tematu i nauke czytania rysunków :wink: teraz juz moge rezać PDC sam i nie bedzie problemów(to sie zobaczy hehe) :thumbup1: dziękujue za cierpliwość.

Opublikowano
  • Autor

NP

Opublikowano

Barcik podasz przykładową aukcje alegro bo szukam ten kabel około 25 metrów nie wiem który zakupić? na coś trzeba zwracać uwage ?

Opublikowano
  • Autor
Barcik podasz przykładową aukcje alegro bo szukam ten kabel około 25 metrów nie wiem który zakupić? na coś trzeba zwracać uwage ?

Podjedź do sklepu z elektryką i kup pojedynczy przewód o przekroju 0,5mm.