Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Upgrade systemu PDC (Parktronic) - czujniki z przodu oraz zdalne załączanie w A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor
Hej,

mam takie pytanko. W swoim A4 B7 Avant mam czujniki parkowania z tyłu i z przodu, lecz system nie działa. Gdy włączę przycisk w środku przez chwilę piszczy i zielona diodka miga. Podłączyłem VAG to takie błędy mi zwrócił:

2 Faults Found

01549 - Supply Voltage for Parking-Aid Sensor

009 - Open or Short to Ground

Freeze Frame

Fault Status: 01101001

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 1

Reset counter: 78

Mileage: 0 km

Time Indication: 0

Date: 2000.01.01

Time: 00:00:00

01549 - Supply Voltage for Parking-Aid Sensor

002 - Lower Limit Exceeded

Freeze Frame

Fault Status: 01100010

Fault Priority: 3

Fault Frequency: 1

Reset counter: 78

Mileage: 0 km

Time Indication: 0

Date: 2000.01.01

Time: 00:00:00

Najpierw myślałem, że winne są czujniki, gdyż w przednim grillu dwa lekko popękane. Wymiana nic nie dała. Potem myślałem, że może coś z wiązką, lecz wiązka w przednim jak i tylnym zderzaku wygląda na nieruszoną. Ma ktoś jakieś pomysły co może być nie tak i gdzie może tkwić przyczyna? Czy z tych błędów, które podał VAG da się wywnioskować co jest przyczyną i gdzie wystąpiła awaria?

z góry dzięki za pomoc i przepraszam, że nie w tym temacie, ale w temacie analizy Logów nikt nie odpisywał.

Pozdro

Łukasz

Problem dotyczy obwodu zasilania PDC - brakuje masy...

Na cel bierz wtyczkę brązową 16-pin przy sterowniku PDC - interesuje Cię pin 8 (brązowy kabelek). Zmostkuj się czymś na krótko ściągając izolację i podłącz to do dowolnej innej masy (nad sterownikiem PDC jest punkt na śrubie).

Opublikowano

Witam...podepnę się do tematu co by nie zaczynać nowego....u mnie w aucie siedzi ori parktronic przód-tył...przedni buzer pewnego razu zaczął chrypieć,przerywać i coraz ciszej piszczeć...pewnego dnia system przestał działać tzn. po uruchomieniu parktronica słychać jednostajny pisk i dioda na włączniku mruga na zielono...po podłączeniu pod vaga wyskoczył bład przedniego sygnalizatora i opis"zwarcie do masy lub przerwa w obwodzie" wymontowałem go i tu pytanie...czy po podłączeniu go bezpośrednio pod akumulator powinien dać sygnał?bo mój milczy jak zaklęty....

Opublikowano

witam ponownie....usterka zdiagnozowana...odszukałem tylny głośnik i zamieniłem miejscami...okazało się żę jednak padł głośniczek z przodu...tak że uciekam z tego wątku :hi:

Opublikowano

Witam

Czy takie mocowanie czujników parkowania w tylnym zderzaku A4 B6 jest oryginalne ? Wygląda jakby było dokładane..

https://plus.google.com/photos/100314359972242187553/albums/5725750042555816177?authkey=CNPq5oKSiKeHHQ

Opublikowano

wygląda jak ori , luknij od drugiej strony czy to nie jest nawiercane:wink:

Opublikowano

Zderzak jest pomalowany więc z drugiej strony nic nie widać. Zastanawiam mnie ta kwadratowa płytka. Wygląda jakby była doklejona do zderzaka razem z mocowaniem czujnika. Ma ktoś może fotkę ori zderzaka pod PDC. No chyba, że właśnie tak wygląda ori mocowanie??

Opublikowano
Zderzak jest pomalowany więc z drugiej strony nic nie widać. Zastanawiam mnie ta kwadratowa płytka. Wygląda jakby była doklejona do zderzaka razem z mocowaniem czujnika. Ma ktoś może fotkę ori zderzaka pod PDC. No chyba, że właśnie tak wygląda ori mocowanie??

jutro lukne akurat mam zderzola na popchanie pod pdc:wink:

Opublikowano

Tak to wyglada -jak doklejane :good:

Opublikowano
  • Autor
Witam

Czy takie mocowanie czujników parkowania w tylnym zderzaku A4 B6 jest oryginalne ? Wygląda jakby było dokładane..

https://plus.google.com/photos/100314359972242187553/albums/5725750042555816177?authkey=CNPq5oKSiKeHHQ

Jeśli dobrze pamiętam to tak jest ori - w dwóch zderzakach, które siedziały na moim aucie miałem tak samo...

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. A czy jest w stanie ktoś odpowiedzieć gdzie zamontowany jest głośnik PDC tył w sedanie ?? Na błotniku, nadkolu??

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

głośnik zamontowany jest pod półką za tylnym oparciem.

czy jest możliwość doożenia samego przycisku do oryginalnej wiązki na PDC tył?

kupiłem przypadkowo ten przycisk z innymi i chciałbym go wykorzystać - widze, że sygnał do modułu wchodzi w PIN 6..

Opublikowano
  • Autor

Założyć możesz ale przycisk nie będzie działać z 4-kanałowym sterownikiem.

Opublikowano

ouu to lipa, czyli czeka mnie kolejny update na podstawie Twojego manulala

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam się nad montażem parktronica tył. Dałoby radę Bartek poprawić zdjęcia, bym mógł w pełni wzorować się na tym diy-u? :decayed:

---------- Post dopisany at 13:34 ---------- Poprzedni post napisany at 13:31 ----------

Witam

Jeśli dobrze pamiętam to tak jest ori - w dwóch zderzakach, które siedziały na moim aucie miałem tak samo...

Czy w zwykłym zderzaku są również takie uchwyty dla czujników, czy niestety zderzak trzeba zmieniać?

Opublikowano
  • Autor

Zderzak do wymiany - fotki zaraz poprawię.

Opublikowano
Zderzak do wymiany - fotki zaraz poprawię.

Dziękuję Ci bardzo Bartek ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

Czy mozecie aodpowiedziec , w ktorym miejscu znajuje sie wlacznik paktronika tyl w multitroniku, po wlaczeniu wstecznego czasem pipczy , a czasem cisza

Opublikowano
  • Autor
witam

Czy mozecie aodpowiedziec , w ktorym miejscu znajuje sie wlacznik paktronika tyl w multitroniku, po wlaczeniu wstecznego czasem pipczy , a czasem cisza

Po wrzuceniu wstecznego - powinieneś mieć pojedynczy sygnał potwierdzający włączenie PDC. Dalsze pikanie to już albo sygnał z czujników albo sygnalizacja usterki (np. stały beep gdy z tyłu nie ma żadnej przeszkody).

...napisz coś więcej.

Opublikowano
witam

Po wrzuceniu wstecznego - powinieneś mieć pojedynczy sygnał potwierdzający włączenie PDC. Dalsze pikanie to już albo sygnał z czujników albo sygnalizacja usterki (np. stały beep gdy z tyłu nie ma żadnej przeszkody).

...napisz coś więcej.

Witam

Przeprawszam, ze nie odpowiedzialem predzej na zadane pytanie, al przyjechala rodzinka z USA i brak bylo czasu na przegladanie Forum

Ale do rzeczy , rzeczywiscie tak bylo jak napisales, krotki sygnal wlaczenia PDC i dalej sygnaly gdy zbizam sie tylem do przeszkody . Ale po zimie wymylem auto i zauwazylem ,ze ktos przetarl mi tylny zderzak ( chamstwo totalne , ze nie zostawil informacji )

m.innymi po prawym zewnetrznym sensorze, ale po myjce bylo wsio ok, lecz po kilkuminutowym postoju postoju odpalilem auto wlaczylem wsteczny i uslyszalem dlugi pisk - sygnal , i po chwili cisza. zatrzymalem sie auto na Parking i z powrotem na Wsteczny i cisza brak rakcji na wlaczenie wstecznego. Caly czas przez ok 2 m- cy wlaczam wsteczny - dlugi syglal i brak reakcji na jakiekolwiek przeszkody - cisza . Wlaczasz R - dlugi sygnal-brak krotkich sygnalow informujacych o przeszkodzie , ale tak jak pisalem wczesniej , ponowne wylaczenie i wlaczenie brak rekacji - cisza w glosniku. Przedwczoraj o dziwo wjezdzam do garazu i wsio dziala bez zastrzezen. BYc moze , ze problem lezy w tym przetartym sensorze -moze jest pekniety od srodka i zbiera wode ,ktora powoduje zwarcie ?,ale czy uszkodzenie spowoduje brak sekwencji wlaczenia -jest sygnal wylaczenie i ponowne wlaczenie brak sygnalu.

Po wlaczeniu wstecznego swiatla sie zapalaja, WAG-iem nie sprawdzalem czy sa bledy . po niedzieli mam dostac WAG-a i wtedy sprawdze oraz opisze co i jak

Ale teraz prosze o ewentualne wskazowki odnosnie dalszego postepowania .

Ps p. Bartku mam jeszcze pare pytan odnosnie multironika ,ale to w innym watku

pozdr

Opublikowano
witam

...napisz coś więcej.

Witam

Przeprawszam, ze nie odpowiedzialem predzej na zadane pytanie, al przyjechala rodzinka z USA i brak bylo czasu na przegladanie Forum

Ale do rzeczy , rzeczywiscie tak bylo jak napisales, krotki sygnal wlaczenia PDC i dalej sygnaly gdy zbizam sie tylem do przeszkody . Ale po zimie wymylem auto i zauwazylem ,ze ktos przetarl mi tylny zderzak ( chamstwo totalne , ze nie zostawil informacji )

m.innymi po prawym zewnetrznym sensorze, ale po myjce bylo wsio ok, lecz po kilkuminutowym postoju postoju odpalilem auto wlaczylem wsteczny i uslyszalem dlugi pisk - sygnal , i po chwili cisza. zatrzymalem sie auto na Parking i z powrotem na Wsteczny i cisza brak rakcji na wlaczenie wstecznego. Caly czas przez ok 2 m- cy wlaczam wsteczny - dlugi syglal i brak reakcji na jakiekolwiek przeszkody - cisza . Wlaczasz R - dlugi sygnal-brak krotkich sygnalow informujacych o przeszkodzie , ale tak jak pisalem wczesniej , ponowne wylaczenie i wlaczenie brak rekacji - cisza w glosniku. Przedwczoraj o dziwo wjezdzam do garazu i wsio dziala bez zastrzezen. BYc moze , ze problem lezy w tym przetartym sensorze -moze jest pekniety od srodka i zbiera wode ,ktora powoduje zwarcie ?,ale czy uszkodzenie spowoduje brak sekwencji wlaczenia -jest sygnal wylaczenie i ponowne wlaczenie brak sygnalu.

Po wlaczeniu wstecznego swiatla sie zapalaja, WAG-iem nie sprawdzalem czy sa bledy . po niedzieli mam dostac WAG-a i wtedy sprawdze oraz opisze co i jak

Ale teraz prosze o ewentualne wskazowki odnosnie dalszego postepowania .

Ps p. Bartku mam jeszcze pare pytan odnosnie multironika ,ale to w innym watku

pozdr

witam...miałem podobne objawy w zimę (raz parktronic działał... raz nie) i myślałem że przyczyną był ostry mróz....pewnego razu padł na amen i VAG pokazał awarię głośniczka