Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów serdecznie Chcialem sie podpytac ile mozna wyciągnąc za szkode.Dzis rano Panie zajechalla mi droge i uszkodzila samochod oczywisciew audi. Uszkodzone sa lewe drzwi przednie i tylnie obie gelgoi aluminiowe 16 listwa progowa tylni zderzak blotnik przod i tyl.Nie sa to glebokie rany ale wydaje mi sie ze bez szpachli sie nie obejdzie.Podpowiedzcie czy ubezpieczyciel liczy niwe elementy czy do naprawy moje (czyli do szpachlowania co mnie wogole nie cieszy)Z góry dziekuje za odpowiedz Pozdraiwam

Opublikowano

Podejrzewam że będą chcieli cie orżnąć ;)

jak nie masz pokus by skorzystać finansowo na naprawie - wyceniają jak wyceniają ale naprawiasz u wujka czy czesia w grarażu na częściach ze sztoru - niektóre naprawy można tak zrobic i będize cacy niektóre to ryzyko. - to jedz do najbliższego ASO (Audi VW Skoda seat) i poproś o wstępną wycenę bo zamierzasz zgosić szkode jako warsztatowo - jak wycena nie przekroczy wartości auta to spisuj cesję na warsztat i wszelkie problemy masz z bańki, do teg oato będzie cacy zrobione z gwarancją.

Piszesz o felgach aluminiowych ... hmmm nie spotkałem się, chętnie dowiem się jak ubezpieczalnia traktuje szkody związane z felgami - hmmm mozna by sądzić że felgi nie są elementem naprawialnym (również otarcia).

Opublikowano
Piszesz o felgach aluminiowych ... hmmm nie spotkałem się, chętnie dowiem się jak ubezpieczalnia traktuje szkody związane z felgami - hmmm mozna by sądzić że felgi nie są elementem naprawialnym (również otarcia).

Zależy jakie są uzkedzenia. Otarcia felg traktowane są przez firmy ubezpieczeniowe jako uszczerbek wartości felgi. Gdybyś naprawiał to bezgotówkowo to warszat może spróbować napisać pismo do nich z żądaniem akceptacji wymiany felgi na nową, gdyż ta ma uszkodzenia, które nie nadają się naprawić, że to uszkodzenie powoduje jej osiowe bicie i takiego koła nie idzie w żaden sposób wyważyć przez co taka felga zagraża bezpieczeństwu użytkowania auta. Powinni na takie coś przystać.

Teraz z firmami ubezpieczeniowymi jest tak, że jak się nie straci to już jest dobrze. O zarobku można najczęścciej pomarzyć. Przechodziłem ostatnio taką sytuację. Rzeczoznawca z firmy ubezpieczeniowej sprawcy kosztorysowo wycenił szkodę w moim aucie na 8 tys zł, twierdząc, że błotnik np można na szrocie kupić za 100 zł. Wyśmiałem go bo wiedziałem, że za takie pieniądze nigdy nie naprawię uszkodzeń w aucie wobec czego oddałem auto do warsztatu na naprawę bezgotówkową. Po przedstawieniu kosztorysu przez warsztat, ubezpieczyciel chciał wówczas na siłę uznać szkodę całkowitą samochodu, ale warsztat już sobie z nimi poradził.

Zobacz ile Ci rzeczoznawca oszacuje kosztorysowo, a jak będzie kombinował to oddawaj na naprawę bezgotówkową.

Opublikowano

prawie zawsze TU jak uwzglednia uszkodzona felge to jej wartosc to okolo 150zł, felg sie nei naprawia natomiast wg TU oczywiscie ze mozna.

napewno zostana naliczone zamienniki lub amortyzacja na czescie co nie ulega watpliwoscie jest neizgodne z litera prawa

Opublikowano

z OC nie mają prawa liczyć amortyzacji czy potrącać czegokolwiek ... masz prawo żądać przywrócenie stanu sprzed szkody, natomiast AC to inna bajko - to umowa pomiędzy dwoma stronami i podpisując ją świadomie godzimy się na warunki

Opublikowano

ja juz bardzo dlugo siedze w sprawach odszkodoań, poradnik na forum jest mojego autorstwa. Nie ulega watpliwosci iz prawo naklada obowiazek naprawy pojadu do stanu przez wypadkiem czyli na ori czasciech, natomiast amortyzacje i zamienniki zawsze stosuje TU co jest niezgodne z obowiązujacym prawem. Czasami nawet skargi do RU i KNF na naruszenie czynnosci na pomaga, wiec pozostaje tylko droga sadowa.

mam juz wypracowana droge do uzyskiwania pelnego odszkodowania ale im lepsze (wcale nie musi byc mlode) auto tym jest duzo latwiej.

Opublikowano

dzirki derdeczne.Narazie czekam za rzeczoznawce i zobaqczymy co on powie i naliczy Napewno dam znaac co powiedzial i razem zastanowimy sie co dalej Pozdrawiam