filip1001 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Hey, Jak w temacie. Interesuje mnie możliwość przerobienia homologacji osobowej na ciężarową w autach typu a4, a6 . Część osób jest zdania , że takiego czegoś zrobić się nie da. Jest to chyba jednak możliwe bo na alledrogo pojawia się coraz więcej tego typu ofert przeróbki. Oto niektóre z nich: http://allegro.pl/item893854651_audi_a6_homologacja_przebudowa_pkw_lkw.html http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10167976 Czy ktoś już coś takiego praktykował? Gra warta świeczki, bo jak wiadomo homologacja ciężarowa zwalnia z płacenia akcyzy i możliwośc odliczenia całego VAT-u. Wszelkie porady, sugestie, wskazówki na ten temat mile widziane. Aha, proszę się powstrzymać od tekstów typu zadzwoń i zapytaj, bo większość z ogłoszeń na alledrogo to oferty handlarzy, którzy najczęściej są akurat w trasie i ciężko się wszystkiego dowiedzieć na ten temat przez telefon. . To chyba tyle.
adrianus Opublikowano 22 Stycznia 2010 Opublikowano 22 Stycznia 2010 akurat 2 tyg. temu zaciekawilem sie tym tematem i bynajmniej w Olsztynie, gdzie mieszkam nie ma opcji zeby cos takiego zrobic, bylem w wydziale komunikacji-nikt nie potrafil mi odpowiedziec, odeslano mnie do diagnosty=ten tez nie wiedzial i odeslal mnie do jakiegos kierownika z PZMotu, podjechalem do niego pogadac i mi powiedzial ze nie ma opcji, z ciezarowki na osobowke bez problemu, ale odwrotnie no way Polska jest na tyle dziwnym krajem, ze moze w innym miescie jakims bez problemu cos takiego daloby sie wyrezac, fajny temat w ogole, jakby ktos mial jakies info gdzie mozna takiej przerobki dokonac, to ja tez sie pisze:]
OLO_GDA Opublikowano 22 Stycznia 2010 Opublikowano 22 Stycznia 2010 Bo tego sie nie robi w polsce tylko w niemczech. PRZED sprowadzeniem auta...
filip1001 Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2010 Bo tego sie nie robi w polsce tylko w niemczech. PRZED sprowadzeniem auta... To fakt. Gadałem z pewnym gościem, który ogłasza się na allegro, że takie przeróbki robi. On to robi tak, że mieszka bodajże w Żaganiu, czyli niedaleko granicy, przyjeżdza się do niego autem świeżo sprowadzonym z zagranicy( na żółtych bądź czerwonych numerach) , on wstawia chyba kratkę, jakąś płytę na podłogę w bagażniku z tyłu , tak, żeby auto było przystosowane do homologacji ciężarowej w DE, jedzie z klientem do Niemiec, 60 km od granicy jest jakieś miasteczko, jedzie na stacje diagnostyczną, tam robią jakieś zaświadczenie, kwit na homologację ciezarową, i wracasz z tym, do PL. Jedziesz normalnie rejestrować auto tylko, że jako LKW. Mówił, że już tak kilka aut przerabiał i przechodziło bez problemu. Najlepiej było by posłuchać zdania kogoś, kto pracuje w jakiejś stacji obsługi w DE jak to u nich wygląda. W Polsce jak już auto ma w papierach LKW z rejestracją problemów być nie powinno. akurat 2 tyg. temu zaciekawilem sie tym tematem i bynajmniej w Olsztynie, gdzie mieszkam nie ma opcji zeby cos takiego zrobic, bylem w wydziale komunikacji-nikt nie potrafil mi odpowiedziec, odeslano mnie do diagnosty=ten tez nie wiedzial i odeslal mnie do jakiegos kierownika z PZMotu, podjechalem do niego pogadac i mi powiedzial ze nie ma opcji, z ciezarowki na osobowke bez problemu, ale odwrotnie no way Polska jest na tyle dziwnym krajem, ze moze w innym miescie jakims bez problemu cos takiego daloby sie wyrezac, fajny temat w ogole, jakby ktos mial jakies info gdzie mozna takiej przerobki dokonac, to ja tez sie pisze:] Ja też próbowałem pytać ale mało kto wie coś o tym,, bo to jest taka jakby luka prawna, przez z która Państwo może stracić dużo, i niechętnie ludzie w urzędach itp. o tym mówią. W każdym razie temat wart uwagi. :gwizdanie: Podzielcie się swoją opinią na w/w temat. [br]Dopisany: 22 Styczeń 2010, 09:52_________________________________________________Odświeżam temat. Ktoś coś ciekawego może wnieść do tematu?
Rekomendowane odpowiedzi