Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Zawór zwrotny recyrkulacji spalin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Nagle moje auto łapało notlauf i tak na 3,4,5 jak się mocno przyspieszało. To pierwsze co sprawdzam wszystkie przewody i wyglądają ok wiec myślałem ze to czujnik cieśnienia doładowania lecz była podmianka i tez ok. I Widze na przewodzie taki zaworek zwrotny jest znalazłem go na necie: http://www.allegro.pl/item899236459_zawor_zwrotny_recyrkulacji_spalin_audi_skoda_vw.html po wyjęciu przedmuchaniu w jedna stronę tego zaworka założeniu auto zaczęło śmigać normalnie pewnie jakaś wilgoć była i zamarzło przy tych mrozach, czy powinienem kupić nowy taki zaworek? Czy z uszkodzonego tego zaworka może łapać notlauf? Ponieważ auto testowałem chwilkę, bo nigdzie narazie nie planuje jechać.

Opublikowano

Oczywiście, że uszkodzenie tego zaworka zwrotnego będzie powodowało notlauf, ma on przepuszczać tylko w jedną stronę - jeśli przepuszcza w obydwie to kwalifikuje się do wymiany. Przepuszczać ma tylko wtedy jeśli będziesz dmuchał z jego białej strony w niego.

Opublikowano

On przepuszcza w 1strone. Tylko mi sie zdaje ze on napoczatku nie przepuszczał wcale dopiero jak dmuchnolem to zaskoczył. Może bym zamarznięty? I czy jak kupie zwykły zaworek zwrotny na powietrze to może być? Bo ten original trochę drogi:)

Opublikowano

Oczywiście, że uszkodzenie tego zaworka zwrotnego będzie powodowało notlauf, ma on przepuszczać tylko w jedną stronę - jeśli przepuszcza w obydwie to kwalifikuje się do wymiany. Przepuszczać ma tylko wtedy jeśli będziesz dmuchał z jego białej strony w niego.

A to nie jest zaworek od serva?

Opublikowano

Niee... on idzie na tych cienkich przewodzikach od zaworka n75.

O to może i ja mam coś z nim nie tak. Sprawdzę. Bo N75 już wymieniłem

Opublikowano

No zaraz będę mieć taka traske do przejechania to powiem co i jak. Ale to chyba u mnie było to:) Chyba był przymarznięty i nie przepuszczał powietrza.

Jeszcze pytanie. Czy zwykły zaworek zwrotny na powietrze mogę tak włożyć?

Opublikowano

Własnie dzisiaj jadę po fejsa bo mam fejsa ale starego :P do 95r.Ale jak nie będzie łapał notlauf to nie będę kombinował.[br]Dopisany: 27 Styczeń 2010, 13:28_________________________________________________Jednak to nie ten zaworek gdy jechałem to znów sie turbo zawieszało. Ale mam już kabel i mam błąd 00539 czyli czujnika temperatury paliwa czy to może mieć wpływ na tryb awaryjny ?

Opublikowano

mam błąd 00539 czyli czujnika temperatury paliwa czy to może mieć wpływ na tryb awaryjny ?

ta usterka nie aktywuje trybu awaryjnego, masz już kabelek to możesz wykonać logi dynamiczne, wtedy będzie wiadomo co powoduje notlauf.

Opublikowano

Tak zaraz idę to zrobić tylko muszę jakoś łapka załatwić bo mój lapek trzyma tylko 5min. A z ta usterka mogę jeździć?

Opublikowano

sprawdzałeś wszystkie przewody podciśnienia? pytam bo skoro pokombinowałeś przy zaworku zwrotnym i na chwilę była poprawa to ruszałeś też przy tym przewody podciśnienia. Może jest gdzieś załamany?

Opublikowano

już po tym jednym logu widać, że N75 próbuje ile sił zbić podciśnienie idące do gruszki przy turbinie by ustawić łopatki zmiennej geometrii w pozycji mniejszego doładowania ale mimo to turbina przeładowuje - świadczy to tylko o tym, że zmienna geometria turbiny jest zapieczona, będzie to widać w tej samej grupie czyli 011 ale w trybie Basic Settings - sztanga będzie w pozycji wciągniętej do gruszki i tylko minimalnie będzie się z niej wysuwać - zaledwie kilka milimetrów, tu potrzebny jest demontaż turbo i czyszczenie.