darek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Mam pytanie do kolegów znających się na instalacjach gazowych.Mam instalację Stefanelli (sekwencja) od półtora roku i działa bez zarzutu oby tak dalej.Do butli fizycznie wchodzi mi około 42l gazu i bez względu na to,czy jeżdżę po mieście czy na trasie,czy jest -30 st czy plus 30st i włączona klima czy mam 5 osób czy jadę sam cały czas mam jednakowe spalanie tzn.na pełnej butli robię około 430 440km.Zaznaczam,że nie jest to problem tylko tutaj czytam posty na temat spalania i z postów wynika że koledzy mają różne spalania w mieście inne na trasie z włączoną klimą jak i w zależności od ilości pasażerów w aucie.Za każdą odpowiedź z góry dziękuję
Nosfer Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Ale czego chcesz się dowiedzieć ? Spalanie w cyklu mieszanych masz na poziomie 10l/100km - więc to bardzo dobry wynik.
greghoryy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Kolego takie spalanie jak Ty masz to wg mnie piekna sprawa, nic tylko pozazdroscic. U mnie przy tym samym silniku i butli 40 l gazu robie max 250. Ja mam gaz stag 300 i ustawialem wszystko co mozliwe. Wszyscy fachowcy mowia ze z autem jest ok ale mnie spalanie przeraza. Nie chce mi sie za bardzo wierzyc ze nie ma roznicy czy miasto czy trasa. Na jakiej stacji tankujesz? Jak temp plynu ? Szybko Ci sie auto nagrzewa do 90C ?
darek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2010 Chcę się dowiedzieć czemu np.nie mam różnicy spalania w różnych warunkach eksploatacji.Ostatnio miałem tylko trasę 500km w jedną stronę i miałem w autku 5 osób+bagaże i spalił mi tak samo jak w drodze powrotnej co byłem sam tak,że autko już miało lżej a kilometrów tyle samo.
Nosfer Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Na jakiej stacji tankujesz? Jak temp plynu ? Szybko Ci sie auto nagrzewa do 90C ? Na co nakierują Cię odpowiedzi na te pytania ? Skoro z jego autem jest wszystko w porzadku [br]Dopisany: 31 Styczeń 2010, 11:44_________________________________________________ Chcę się dowiedzieć czemu np.nie mam różnicy spalania w różnych warunkach eksploatacji.Ostatnio miałem tylko trasę 500km w jedną stronę i miałem w autku 5 osób+bagaże i spalił mi tak samo jak w drodze powrotnej co byłem sam tak,że autko już miało lżej a kilometrów tyle samo. Myślę, że to błąd (twoich) odczytów i po prostyu nie wzięcie pod uwagę jakiś czynników, temperatury otoczenia, natężenia ruchy, rodzajów paliwa - może tankowałeś na dwóch różnych stacjach etc.
darek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2010 Kolego takie spalanie jak Ty masz to wg mnie piekna sprawa, nic tylko pozazdroscic. U mnie przy tym samym silniku i butli 40 l gazu robie max 250. Ja mam gaz stag 300 i ustawialem wszystko co mozliwe. Wszyscy fachowcy mowia ze z autem jest ok ale mnie spalanie przeraza. Nie chce mi sie za bardzo wierzyc ze nie ma roznicy czy miasto czy trasa. Na jakiej stacji tankujesz? Jak temp plynu ? Szybko Ci sie auto nagrzewa do 90C ? Jak pisałem wyżej nie narzekam.Tankuje na Orlenie.Wierzyć nie musisz zgadza się ja tylko piszę jak spala mi autko.Jeśli by tak nie było nie zawracał bym głowy
greghoryy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Na jakiej stacji tankujesz? Jak temp plynu ? Szybko Ci sie auto nagrzewa do 90C ? Na co nakierują Cię odpowiedzi na te pytania ? Skoro z jego autem jest wszystko w porzadku [br]Dopisany: 31 Styczeń 2010, 11:44 Po prostu chce porownac z moim audi ktore pozera mi znacznie wiecej. Czy mogę? Mi np jak zatankuje na orlenie to auto ma jakies dziwne obroty, gdy tankuje u goscia gdzie zakladalem gaz to chodzi znacznie lepiej. Takie jest moje odczucie. I na BP tez maja dobry gaz wg mnie.
darek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2010 Tzn gdzie jest mój błąd jeżeli jadę na lotnisko obciążony i zaraz wracam tylko sam i km tyle samo na butli robię?Temperatura była taka sama około -20st A w lecie też zbiornik starcza na tyle samo km
greghoryy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 A powiedz mi : doprowadziles kiedys do sytuacji w ktorej brakło gazu ? Co sie stalo ? Auto zaczelo szarpac czy samo przelaczylo sie na benzyne?
Nosfer Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Powienieś zatem sam sobie odpowiedzieć na te pytania :gwizdanie: Przecież jeśli ma takie spalanie to jest jasne, że ma mechanicznie wszystko wporządku, czyli i łapie 90C i szybko się nagrzewa.. Tzn gdzie jest mój błąd jeżeli jadę na lotnisko obciążony i zaraz wracam tylko sam i km tyle samo na butli robię?Temperatura była taka sama około -20st A w lecie też zbiornik starcza na tyle samo km Korki? To samo paliwo? Może po prostu dla twojego ADR-a 5 osób, czy jedna to ten sam wysiłek :gwizdanie:[br]Dopisany: 31 Styczeń 2010, 11:58_________________________________________________ A powiedz mi : doprowadziles kiedys do sytuacji w ktorej brakło gazu ? Co sie stalo ? Auto zaczelo szarpac czy samo przelaczylo sie na benzyne? - Prawidłowo auto przełącza się na benzynę I jeszcze raz pytam - po co to pytanie ?
greghoryy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Mozecie mi nie wierzyc ale jakis miesiac temu gdy mialem zepsuty termostat i auto nagrzewalo sie max do 70C spalanie gazu bylo takie samo jak po jego wymianie. Dobra juz koniec z Przepraszam. Po prostu chcialem przyrownac do mojego auta bo nie umiem sobie poradzic ze zbyt duzym spalaniem.
darek Opublikowano 31 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 31 Stycznia 2010 Jeśli mi brakuje gazu to samo mi przerzuca na benzyne bez żadnych szarpań.Jedyną czynnością jaką muszę wtedy zrobić to na centralce nacisnąć guziczek bo mi piszczy informując o braku gazu
Nosfer Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Mozecie mi nie wierzyc ale jakis miesiac temu gdy mialem zepsuty termostat i auto nagrzewalo sie max do 70C spalanie gazu bylo takie samo jak po jego wymianie. Dobra. Apropo czego ten wywód ? Po raz trzeci się pytam. To nie jest temat o termostacie. Przecież to zależy od wielu czynników, jak jedziesz do pracy i robisz 10 km w jedną stronę to jeśli auto będzie paliło CI więcej o 0.5l/100km czy 1l/100km to pewnie nawet byś tego nie zauważył... Z resztą 70C to jeszcze nie jest padnięty termostat, tylko niedomagający.. Wysnuwasz tutaj teorie udzielając hasłowe, zdawkowe informacje..
greghoryy Opublikowano 31 Stycznia 2010 Opublikowano 31 Stycznia 2010 Wiem, wiem, Wróćmy do tematu, moim zdaniem spalanie u Kolegi w takich warunkach jakie panują jest bardzo dobre.
MAsterxp2009 Opublikowano 3 Lutego 2010 Opublikowano 3 Lutego 2010 U mnie przy ADR instalacja stag 300 skrzynia automatyczna jak było z -15 C do pracy niecale 10 km to kolo 18 L wezmie a tak teraz poniżej 16.5 nie zejde w lato jak zejde do 14.5 w miescie to bede Happy :> dla mnie spalanie w miescie tych silnikow 10 L a na trasie 7 to mit:)
Rekomendowane odpowiedzi