Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ARG] Problem z funkcją GALA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiaam radio Symphony i mam problem mianowicie nie działa funkcja GALA. Radio jest fabryczne instalacja nie była grzebana oczywiśćie przewód jest doprowadzony do radia i jest na nim sygnał (impulsy z częstotliwością proporcjonalną do prędkości). W ustawieniach radia w funkcji GALA można wybrać 6 ustawień OFF, 1,2,3,4,5 które ustawienie powinno być wybrane i gdzie szukać jeszcze przyczyny nie działania tej funkcji?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Opublikowano

podłączam się do tematu tyle że radio chorus1

Opublikowano
  • Autor

Jak będe miał chwile wolnego czasu to podłacze pod radio zewnętrzyny generator przebiegu prostokątnego i wtedy będe wiedział czy wina leży po stronie radia czy samochodu chociaż już teraz wydaje mi sie że winne jest radio bo przecież sygnał w kostce mam. Może coś trzeba vagiem zadziałać bo znalazłem ze jest taka opcja ale od rocznika 2002 w adaptacji kanał 66 powinna być wartość 00001 u mnie na wszytkich kanałch jest error.[br]Dopisany: 06 Luty 2010, 23:46_________________________________________________Dobra podłączyłem dzisiaj na stole radio i podałem mu sygnał z generatora przebiegu prostokątnego i gala działa tak więc zgłupiałem do reszty skoro jest sygnał w kostce to czemu w samochodzie nie działa :mysli:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jako że włożyłem do siebie radio Symphony II + can adapter chciałbym mieć funkcje GALA. I tu rodzi się problem :wallbash:

Sygnał prędkości pociągnięty z licznika żółta wtyczka pin 7 > kostka zasilająca radio pin 1

diagnoza również pociągnięta z licznika

w radiu funkcja gala poziom 5

po przytrzymaniu guzika "2" i włączeniu radia pokazuje się "GALA 0DB" ale i tak nie chce zadziałać :confused4:

Jakieś propozycje? :notworthy::hi:

[br]Dopisany: 17 Marzec 2010, 18:25_________________________________________________adapter obsługuje GALE, :decayed:

• 5 tygodni później...
Opublikowano

podłączam się do tematu

Opublikowano

Jako że włożyłem do siebie radio Symphony II + can adapter chciałbym mieć funkcje GALA. I tu rodzi się problem :wallbash:

Sygnał prędkości pociągnięty z licznika żółta wtyczka pin 7 > kostka zasilająca radio pin 1

po przytrzymaniu guzika "2" i włączeniu radia pokazuje się "GALA 0DB" ale i tak nie chce zadziałać :confused4:

[br]Dopisany: 17 Marzec 2010, 18:25_________________________________________________adapter obsługuje GALE, :decayed:

0db - czyli zero decybeli powinno być jak auto stoi, potem im wyższa prędkość tym więcej decybeli do poziomu 5db max nie pamiętam przy jakiej prędkości 120km/h. U mnie tak jest. (ten max 5db wzięło się z tego ustawianie funkcja gala).

Powiem szczerze że sprawdzałem u siebie. Sygnał gala dochodzi, w radiu widzę zmianę na wyświetlaczu (0db do 5db). A jakoś na słuch nie zauważyłem zmiany... może mi słoń na ucho na depnął. :polew: :polew: :polew:

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Szymonik a czemu podpioles 7 pin a nie 6?? Ja wlasnie chcialem podpiac sobie gale i pociagnolem 6 pin bo jest od speed out 1

Ale mi niedziala z 6.

A 7 pin jest speed aut 2

Opublikowano

Panowie

cala masa ukrytego menu do ustawiania jest pod TP , wylaczamy radio i trzymamy TP plus wlaczamy radio...i sie bawimy

jak ju zustawimy to wylaczmy radio i trzymamy 2 i wlaczamy radio... i widzimy zero dB ..buta na pedal gazu i fajnie sie ta wartosc zmienia przy 120 mam 5dB :kox::decayed::kox:...

ale radio nam gra w tle i widzimy jak sie zmienia od zera na liczniku.... 2 bB 30kmk. 3 dB . 4 dB// :hi:

Opublikowano

Mi sie wartosci na radiu zmieniaja te decybele od 0 do 5 ale radio sie niepoglasza ;/

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie też radio symphony1 ustawiam wszystko na gala5 navi5 głośność5 wszystkie kombinacje już próbowałem pózniej przy włączaniu najpierw włączam 2 i odrazu włączam radio pojawia się jak napisane wyżej 0BD i z wzrostem przyśpieszenia rożnie wartość 1,2,3,4,5DB ale radio się nie podgłasza :kwasny: mi nikt na ucho nie nadepnął więc na 100 % nic się nie zmienia oprócz wartości na radiu kable są puszczone od licznika do radia bo sprawdzałem no i nawet jak by nie to by na decybele nie reagował wyświetlacz bo różnicy w głośności niestety nie ma.

Dodam jeszcze że jak nacisnę TP to radio przełącza się na inny program i po chwili włącza się coś pisze MEMO-0 i po nast chwili słychać pipczenie stopniowo rosnące co kilka sygnałów obojętnie czy w czasie postoju czy jazdy wygląda mi to jak by sygnał (dęmonstrujący??) podgłaszanie się (sygnału) tzn funkcji GALA

kiedyś nawet jakimś cudem coś tam się bawiłem kombinacjami przycisków i nagrało się kilka sekund tego co akurat leciało w radiu i można było to odsłuchać dziwnie nie wiem jak to zrobiłem jak to odtworzyć teraz a nie ma tego w instrukcji radia :mysli:[br]Dopisany: 06 Październik 2010, 18:30_________________________________________________odświeżę trochę temat dodając że dzisiaj jechałem sobie elegancko z pracy słuchając radia już dawno odpuszczając sobie tą gale bo po wciśnięciu nr2 i włączeniu radia decybele się zmieniały ale głośność nie a tu nagle dzisiaj bez ustawiania żadnej gali normalnie włączone radio jak co dzień za lasem -5st na dworze na odśnieżonej drodze w śród świecących lamp nagle ku mojemu zdziwieniu radio samo zaczęło grać dużo głośniej :naughty: na chwile zaraz znowu ciszej i tylko trochę głośniej i ciszej cały czas przy tej samej prędkości pomyślałem że może zaczęła działać gala ale jechałem do sklepu i za chwilkę zgasiłem auto, po powrocie włączyłem dla sprawdzenia przycisk nr 2 przytrzymując go włączyłem radio żeby sprawdzić te wachania głośności i porównać do zmieniających się decybeli ale niestety już grało normalnie bez zmian a gala ustawiona na 5 :confused4:

Opublikowano

U mnie działanie tej funkcji najlepiej słychać przy zahamowaniu do zatrzymania. Wtedy słychać jak radio się ścisza :naughty:

Przy przyspieszaniu działanie GALA jest praktycznie nie słyszalne.

Pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie czy aby GALA działała w a4 przed liftem z chorusem 2 muszę mieć adapter can-bus.

Próbowałem zapinać pin 6 i 7 z żółtej kostki licznika, ale nic to nie daje, na wyświetlaczu radia nic się zmienia. Próbowałem zmieniać zakres GALA od 0 do 5, ale kupa.

Dodam, że po zapięciu sygnału prędkości do radia, zamilkł dzwięk po odpaleniu silnika. Po zgaszeniu silnika i ponownym włączeniu radia dzwięk wrócił.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie :hi: zostawiłem wczoraj radio symphony 1 w naprawie w celu sprawdzenia tej niedziałającej gali , dzisiaj odebrałem , gość mówi że wszystko jest ok i gala działa też i to bardzo słyszalnie , powiedziałem mu wcześniej co i jak tzn że sygnał z licznika dochodzi bo po naciśnięciu w wyłączonym radiu nr 2 przytrzymaniu i włączeniu radia wyskakuje 0 DB mi w trakcie przyśpieszania rośnie sobie tak samo jak przyśpieszenie , jak zwalniam to wartość spada , stwierdził że coś z sygnałem musi być nie halo mimo że jest i wartości na radiu się zmieniają z tym że bez efektu . Co mogło by być nie tak z tym sygnałem bo to idzie tylko jeden kabelek ,a co bardziej dziwne czasami w najmniej oczekiwanych momentach w ciągu 1.5 roku ok 4 razy samo się znacznie podgłaszało i ściszało w trakcie jazdy z jedną prędkością i raz na postoju i włączonym silniku się samo podgłosiło :mysli: dziwne trochę