Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 ASB] Śniegowe atrakcje.czy to sprzęgło ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przed chwilą wyjeżdzalem z osiedlowego parkingu, gdzie śniegu spadło tyle ze kół nie bylo widać :kwasny: a ze mam Q więc w sumie większego problemu nie bylo ale trochę jednak się pobujałem. W każdym razie pod koniec wyjazdu z pół metrowych zasp zaczeło strasznie smierdzieć stechlizną , nie jakas palona guma ale waliło tak jak stare mokre szmaty zamknięte na rok w worku foliowych :wallbash: . Czy to moglo byc palone sprzeglo ?

Opublikowano

nie sadze, cofales ostro? jak tak to woda stoi Ci w zderzaku (no moze nie w zderzaku ale z tylu sa takie odplywy), mi tak smierdzialo i w Audi 80 i w A4 teraz smierdzi ale nie tak okrutnie jak w 80 ;] przypchal sie jakis "zlew"

Opublikowano

raczej tylko do przodu, moze raz do tylu ale to delikatnie zeby sie rozbujac

Opublikowano

Taki smród to raczej na 100% sprzęgło , bardzo łatwo lekko je przypalić .

Opublikowano

a moze klocki ktore sie pala podczas pracy ESP ?

kola sie slizgaja to ESP blokuje poszczegolne zeby inne mialy sanse zlapac przyczepnosc..

Opublikowano

to nie klocki, i nie ESP, ten układ nie ingeruje podczas takich manewrów, szybciej EDS, ale to i tak nie to

nic innego tylko sprzęgło dostało mocno po d....e

Opublikowano

no to Panowie przed chwilą sie zalamałem , pojechałem na miasto wjechalem w miejsce parkingowe , fakt ze zdrowo zasypane, tak ze zawislem na sniegu podwoziem , miejscowka byla pochyla zarowno "do dolu" jak i "na bok" tak ze tylne kolo prawe i przednie lewe bylo "bardziej w powietrzu" niz pozostale. Przy probie wyjazdu boksowaly tylko dwa kola ,te co byly mniej obciazone (przednie lewe i tylne prawe) i czy to mialem wlaczony ESP czy nie. Kolega terenowka musial mnie szarpnac bo za cholere o wlasxnych silach nie szlo. Czy to normalne ze krece tylko dwa kola i to tylko po przekatnej ?? ( te co nie krecily tak jakby delikatnie "podrygiwaly" ale staly w miejscu).

Opublikowano

słaba ingerencaja EDS-u, albo za słabo dałes gazu, układ reaguje w momencie mocnego dodania gazu

auto tez masz na pewno nisko zawieszone i dlatego siadło na zaspie

ja jak właduje sie w zaspe, mocno daje w pi....e i autko "wyskakuje''

ESP nie ma tutaj nic wspólnego

Opublikowano

Też tak miałem pare razy ,strzał ze sprzęgła pomagał :)

Opublikowano

szkoda sprzegła :>

wystarczy dac jakies 2/3 obrotów na jedynce

EDS przy 35-40km/h daje o sobie znac

Opublikowano

no dobra tyke tylko czy na wstecznym tez ???

[br]Dopisany: 14 Luty 2010, 21:24_________________________________________________ale w sumie do przodu tez probowalem i ni cholery obroty szly nawet pod 4 tysiace, dwojke tez chyba raz zalaczylem i nic dwa kola boksowaly w miejscu a dwa staly. teraz juz po wszystkim spradzalem z brejdakiem na rownym i sliskim i kreca wszystkie cztery

Opublikowano

może nie masz EDS-u ???? :mysli: :mysli: :mysli:

prawde mówiąc delikatnie wku...a mnie działanie tego układu, ale nie ma co gadac, jest pomocny

mam zamontowanego na tylnej osi Peloquina, od tego momentu bardzo mocno poprawiło sie brodzenie w sniegu :good:

Opublikowano

Tak sobie myślę czysto teoretycznie ,że gdyby przy kręcących się kołach lekko przyhamować , opór by się wyrównał i 4 koła powinny zakręcić ,hmm :mysli: trzeba sprawdzić

Opublikowano

tak bedzie, ale tylko przez chwilę

własnie od tego jest EDS

Opublikowano

Wiem , ale skoro działa lipnie można mu tak pomóc . Jutro się może pobawię w jakiejś zaspie do zdam relacje :P

Opublikowano

W ośce to chyba nie trzeba aż tyle gazu dawać bo EDS działa tylko do ok 40 km/h a nie tak jak w quattro do 80 km/hy, ja u siebie zauważyłem że jak dam gazu przy ruszaniu z kopnego śniegu albo i koło zaczyna buksować to od razu się włącza EDS bo światełka przygasają na moment i zazwyczaj momentalnie po tym auto wyskakuje z zaspy. Kilka razy nawet jak dałem za mało gazu to mi zgasł :embarrassed:

Opublikowano

może nie masz EDS-u ???? :mysli: :mysli: :mysli:

prawde mówiąc delikatnie wku...a mnie działanie tego układu, ale nie ma co gadac, jest pomocny

mam zamontowanego na tylnej osi Peloquina, od tego momentu bardzo mocno poprawiło sie brodzenie w sniegu :good:

mozliwe to zeby nie bylo EDS-u ?? auto rocznik 2006 pelny s-line z full wypasu nie ma chyba tylko skretnuch ksenonow. a mowie Wam ze najdziwniejsze bylo to ze kola ktore staly tak jakby "podrygiwaly" , jakby chcialy ruszyc ale cos je wstrzymywalo. Moze mam cos zje.... , zwlaszcza ze wczesniej jak wyjezdzialem u siebie pod blokiem to zaczelo walic ta stechlizna.

Opublikowano

Raczej mało prawdopodobne z tego co się orientuję to wszystkie Q miały EDS jak chcesz to podaj nr VIN na pw to w etce sprawdzę i Ci dam znać co w trawie piszczy. Myślę że jak podrygiwały to dobrze bo tak działa ten system na ułamek sekundy zacisk przytrzymuje koło które się kręci i wtedy mechanizm różnicowy przekazuje moc na to koło co się nie kręci i tak w kółko do wyrównania prędkości obrotowych kół.

Opublikowano

Raczej mało prawdopodobne z tego co się orientuję to wszystkie Q miały EDS jak chcesz to podaj nr VIN na pw to w etce sprawdzę i Ci dam znać co w trawie piszczy. Myślę że jak podrygiwały to dobrze bo tak działa ten system na ułamek sekundy zacisk przytrzymuje koło które się kręci i wtedy mechanizm różnicowy przekazuje moc na to koło co się nie kręci i tak w kółko do wyrównania prędkości obrotowych kół.

[/quot

e]

wyslalem Ci Vin, dzieki za pomoc . zawsze mi sie wydawalo ze taki system powinien przekazywac moc na kola ktore maja wieksza przyczepnosc, w tym przypadku bylo tak ze krecily sie kola ktore byly bardziej "w powietrzu" wiec mialy gorsza przyczepnosc a te co byly obciazone na poczatku dania gazu drgnely i koniec potem tylko krecily sie w miejscu pozostale dwa ( te o mniejszej przyczepnosci)

Opublikowano

przeczytaj sobie tego posta dokładnie to będziesz wiedział jak to wszystko działa mi osobiście sporo wyjaśnił

http://www.a4-klub.pl/smf/all_rodzaje_i_dzialanie_napedow-t110264.0.html

a jak tak stałeś to Ci lampy minimalnie przygasały bo przynajmniej w B5 jest tak że jak ostro ruszasz to na ułamek sekundy przygasają światła bo się włącza moduł ABS-u który jest sercem układu EDS.