nebraska11 Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam Mam taki problem.Po zgaszeniu samochodu,mam duży pobór prądu,3 ampery zmierzone multimetrem kabłąkowym.Jeżeli odłączę klemę od akumulatora i i w obwód włączę amperomierz to wartość poboru prądu wynosi 0,05A czyli w normie.Jeżeli ponownie podłącze klemę i włączę zapłon wzrasta pobór znów na 3A(mierzony miernikiem kabłąkowym)i zostaje tak nawet wtedy jak wyłączę zapłon i wyjmę kluczyk, aż do momentu przerwania ponownego obwodu,w momencie odłączenia klemy słyszę takie cyknięcie.Ponownie zmierze pobór amperomierzem jest ok.Założę klemę i zmierzę miernikiem kabłąkowym jest ok.Przekręcę zapłon-pobór 3A,aż do momentu ponownego zdjęcia klemy. Wygląda jakby jakiś przekażnik "chwytał "prąd w momencie załączenia zasilania i nie puszczał go w momencie wyłączenia stacyjki.Dopiero przy zdjęciu klemy. Ktoś może miał coś podobnego.Posiadam autoalarm Proxima.Ale czy to coś w nim.ma ktoś jakieś pomysły? Pozdrawiam
Daimos Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 a masz problem z rozładowującym się akumulatorem?
nebraska11 Opublikowano 19 Lutego 2010 Autor Opublikowano 19 Lutego 2010 jeżeli nie zrobie po odstawieniu na noc tego "manewru" odłączeniem klemu ujemnej, to rano ciężko uruchomić pojazd:(napięcie na aku spada do około 12-11.80v.po odłączeniu klemy i ponownym podłączeniu pobór jest w normie.chyba że znów przekręciłbym stacyjke na zasilanie albo uruchomił i zgasił auto.wtedy pobór znów wynosi 2,7-3 ampery. który przekażnik "sklejony" mógłby tyle brać??i czy to wogóle to? napewno coś ma wpływ związany ze stacyjką i daniem zasilania,bo po przerwaniu obwodu problem znika do następnego odpalenia pozdrawiam
DarekZuro123 Opublikowano 20 Lutego 2010 Opublikowano 20 Lutego 2010 Wyciągał po kolei bezpieczniki i sprawdzaj, będziesz bliżej problemu;)
nebraska11 Opublikowano 22 Lutego 2010 Autor Opublikowano 22 Lutego 2010 problem się rozwiązał.Po wyłączeniu stacyjki przekaźnik 219 utrzymuje pobór prądu w granicach 2,5 do 3 A przez okres 4 minut.(sprawdzone).tyle że u mnie po tych 4 minutach pobór zmalał z 2,5 ampera do 0,160 ampera,czyli wciąż za dużo.po wyjęciu bezpiecznika 37(radio,telefon) pobór spadł do 0,02A.Okazało się że trzeba było wyjąć wtyczkę z czarnego pudełka(skrzynki z modułem telefonu)która znajduje się w tylnim lewym schowku w bagażniku.Po tym manewrze pobór ok.0,02A(po upływie 4 minut). pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi