Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Pompa wtryskowa - proszę serwisowy schemat części

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam dość poważne problemy od jakiegoś czasu z pompą wtryskową, przepuszczają mi uszczelki. Niedawno miałem jeszcze dosłownie fontannę na górnej, ale już wymieniłem i jest w porządku. Ale nadal śmierdzi paliwem i spostrzegłem, że dalej mi coś wycieka, tym razem w okolicy uszczelki, która jest pod głównym (?) korpusem pompy.

Czy mógłby mi ktoś wrzucić schemat z zaznaczoną taką uszczelką? Czy soft serwisowy z częściami jest gdziekolwiek dostępny, abym ewentualnie sam sobie skorzystał?

Opiszę jeszcze raz dokładnie o co mi chodzi. Pompa wtryskowa składa się w górnej częście z aluminiowego modułu, mniej więcej kwadratowego. Ten modłu jest nakładany na większy korpus i potrzebuję właśnie uszczelkę, która jest pomiędzy dużym korpusem, a górnym alumiowym modułem (wysokość ok. 5cm). Ten moduł sam w sobie ma jeszcze na górze pokrywę (grubości około 1cm), pod którą uszczelkę już wymieniłem.

I jeszcze bardzo ważne pytanie. Jak wymienić uszczelkę pod górną pokrywą nie było problemem, tak mój mechanik obawia się tego robić z dolną... Mówi, że to już trzeba rozbierać pompę i powinien zająć się tym kwalifikowany zakład. Czy ktoś już robił takie prace u siebie i czy faktycznie lepiej się nie zabierać za to, bo będzie problem ze złożeniem tej pompy?[br]Dopisany: 21 Luty 2010, 20:12_________________________________________________Pomóżcie

Opublikowano

Witam

Rozumiem, że uszczelka pod deklem została zrobiona, a teraz cieknie z tej pod nastawnikiem.. . Uszczelke powinni Ci dobrać po numerze pompy, np w Inter Cars. Generalnie aby sie do niej dobrać nalezy zdemontowac nastawnik, załozyc uszczelkę i ostroznie załozyc nastawnik idealnie na to samo miejsce. Do przeprowadzenia ostatniej operacji potrzebny będzie VAG. Mi taka wymiana zajmuje max godzinę z ponownym ustawieniem dawki... . Poczytaj sobie temat w dziale zrób to sam: czyszczenie nastawnika i wszystko będziesz wiedział.

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź, poszukam więc jeszcze na forum.

W międzyczasie ponawiam prośbę o schemat pompy wtryskowej z zaznaczeniem dolnej, "kwadratowej" uszczelki.