etrone98 Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Bardzo prosze o rade, jakis czas temu kupilem vag kabel na usb, mam progeam vag-com 3.11 pelna wersje. zawsze jak podpinalem vaga wybieralem Select modul control i np. 01- Engine po czym moglem kliknac np. w meassure block i podpatrzec jak pompuje turbina czy pompa wtryskowa (004 czy 011)... Kilka dni temu oddalem auto do elektryka mechanika aby mi wylaczyl immobilizer, auto z poczatku palilo fajnie az wkonczu znowu nie chcialo zapalic. podpialem vaga ale w tym momencie po wizycie u tego mechanika przy probie klikniecia w ten 01-Engine czeka czeka (nic nie moge kliknac) az wyskakuje okienko : Cannot respond from controler i co bym nie wybral to wyskakuje mi taki blad ... jedynie co moglem zrobic to dac Auto-Scan zamieszczam z niego loga choc niewiem czy na cos sie przyda, czy zatem wie ktos o co tutaj chodzi ? mechanik wspominal cos ze wezmie sterownik z samochodu do domu i przez weekend mi ten immo wywali - koszt 150 zl wposminal tez o tym ze jesli trzeba bedzie to zalozy jakis emulator ale niewiem o co mu chodzilo. z gory dzieki za pomoc. pozdrawiam. Chassis Type: 8D - Audi A4 B5Scan: 01,02,03,08,15,17,25,35,45,55,56 Address 03 ------------------------------------------------------- Controller: 8E0 614 111 AB Component: ABS 5.3 FRONT D00 Coding: 0273004281 Shop #: BB 24548 No fault code found. Address 08 ------------------------------------------------------- Controller: 8 ö8L 082 Coding: 04143 Shop #: WSC 06325 Note: Excessive Comm Errors Skipping Address 15-Airbags Address 17 ------------------------------------------------------- Controller: 8D0 919 034 Component: B5_KOMBIINSTRUMENT D10 Coding: 00140 Shop #: WSC 01539 No fault code found. Address 35 ------------------------------------------------------- Controller: 8LO 862 257 D Component: ZV-Pumpe, Funk D03 Coding: 08768 Shop #: WSC 65535 10 Faults Found: 01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak) 35-00 - - 01371 - Alarm triggered by Door Contact Switch: Driver's Side 35-00 - - 01372 - Alarm triggered by Door Contact Switch: Passenger Side or Rear 35-00 - - 01374 - Alarm triggered by Terminal 15 35-00 - - 01370 - Alarm triggered by Interior Monitoring 35-00 - - 01369 - Alarm triggered by Hood Switch 35-00 - - 01368 - Alarm triggered by Luggage Compartment Switch 35-00 - - 01373 - Alarm triggered by Radio Ground Contact 35-00 - - 01363 - Switch for Central Locking: Driver's Door (F59) 27-00 - Implausible Signal 01389 - Tailgate Open Switch (F124) 29-00 - Short to Ground End -------------------------------------------------------
Sztomel Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 nie wydaje mi się byś miał problem z immo, przy niesprawnym immo silnik odpala zawsze ale gaśnie po około 1-2 sekundach, podane przez Ciebie błędy dotyczą tylko i wyłącznie modułu komfortu, przypuszczam, że masz problem z przekaźnikiem zasilającym sterownik silnika - zwłaszcza jeśli Vag nie chce się z nim połączyć, silnika nie można wcale uruchomić a na blacie nie zapala się wcale kontrolka świec żarowych po przekręceniu kluczyka w pozycję ON.
etrone98 Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Opublikowano 23 Lutego 2010 Witam. Przykro mi ze nie sprecyzowalem do konca mojego posta, chodzilo mi o to ze mialem problem z immo, vag dzialal zrobilem logi i mialem jeszcze problem z migajaca kontrolka swiec zarowych - w vagu wyszlo ze to czujnik hamulca pod pedalem. Samochod raz na dzien potrafil nie zapalic, i wlasnie gasl jak Ty piszesz po 1-2 sek, czytalem czytalem i postanowilem dac mechanikowi 150zl zeby samemu tego nie robic (nie do konca to rozumialem) i dzis po raz 1 probuje vagowac auto i dzieja sie rzeczy napisane powyzej, dodam ze po odebraniu auta od owego mechanika nawet nie miga mi juz kontrolka od Czujnika hamulca - ale jak grzeje swiece, to sie swieci kontrolka normalnie. Jak juz mi ten immo usunal (czy cokolwiek z nim zrobil) to auto nie mialo tego "gasniecia po 1-2 sek" czyli spoko, ale po jakichs kilku dniach znow gdzies probuje odpalic i tylko krecil, wogle nie palil, kluczyk do pozycji startowej i bez wyciagania krecilem jeszcze raz i palil na dotyk. Dzieki za zainteresowanie, czy zatem uwazasz ze przekaznik moze sie zepsul ? Moze dysponujesz wiedza ktory to dokladnie przekaznik i jak moge go sprawdzic. Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam. EDIT; a to chyba nie przekaznik jednak, bo auto mi teraz pali, tj pali na zimno ale jak juz pochodzi chwile to ponowne jego zapalenie graniczy z cudem, aczkolwiek to osobny problem poniewaz najprawdopodobniej mi sie przesuna pasek rozrzadu kiedy w "locie" wylaczylem i wlaczylem silnik na biegu bo mi turbina przeladowala a niechcialem sie zatrzymywac :/ i od tego dnia mam problem z zapaleniem cieplego silnika, pewnie wtrysk opuznilo albo przyspieszylo... pozdrawiam
Sztomel Opublikowano 23 Lutego 2010 Opublikowano 23 Lutego 2010 gdybyś jednak chciał sprawdzić przekaźnik to ma on numer 219 a nie jak wcześniej podałem 214 i to właśnie przekaźnik 219 podaje zasilanie na sterownik silnika, znajduje się on w puszce gdzie sterownik, sprawdzić go można robiąc kawałkiem kabelka mostek pomiędzy gniazdami listwy przekaźnika gdzie wchodzą piny przekaźnika oznaczone jako 30 i 87.
etrone98 Opublikowano 23 Lutego 2010 Autor Opublikowano 23 Lutego 2010 Witaj. Dziekuje za pomoc, dzis dopiero wrocilem do domu, napewno jutro z rana pozagladam do puszki, bylem dzis miedzy czasie u mechanika ktory usowal immob i on na te wszystkie rzeczy powiedzial ze to chip na pewno... standardowe podejscie mechanikow lokalnych ale przy okazji chcialbym sie dowiedziec jeszcze czegos; mianowicie od samego chipa mam taki bajer w aucie ze jak go zapale, to przez powiedzmy 15 sec pedal gazu nawet wcisniety w podloge daje obroty max 1100-1200 i nie dziala jakby wogle ten pedal gazu, jest tak zawsze za kazdym razem a po tych 15 sec dziala normalnie... czy moze byc jakies zabezpieczenie zeby nie gazowac odrazu czy jak ? pozdrawiam jutro napewno sprawdze, a jak nie pomorze to podjade na serwis popiac vaga. pozdrawiam!
szogun0 Opublikowano 28 Lutego 2010 Opublikowano 28 Lutego 2010 Wyrzuciłeś immobilizer po taniości to tak jest. Jest to właśnie tego wina. A komunikację z ECU odzyskasz jak naprawisz immobilizer.
etrone98 Opublikowano 19 Marca 2010 Autor Opublikowano 19 Marca 2010 Witam. Pisze dopiero dzis bo dopiero dzis doszedlem do tego. Wlasnie wrocila mi komunikacja, jak sie okazalo byl jakis kabelek odpiety od puszki w kolorze kosci sloniowej za licznikiem, gosciu jak dzis przyjechalem do niego to juz wiedzial odrazu ... komunikacja wrocila i po wykasowaniu bledow pozostal tylko jeden: Internal checksumm control failed - czy jakos tak, a majster mi powiedzial ze sumy kontrolne sa nie w porzadku i pewnie komputer szfankuje - pali raz na 10 razy, pisalem o tym w innym watku. Za godzine albo 2 bede mial logi. jakie grupy sprawdzic najlepiej ? wiem ze turbo i pompa wtryskowa to 004 i 011 czy cos jeszcze jest warte uwagi ? @Szogun dzieki za pomoc " po taniosci " - zaplacilem 150zl . W wiekszosci watkow typu "usuwanie immo" ludzie pisza ze niechca placic tych 150zl mechanikowi dlatego robia sami, ja wolalem zaplacic mechanikowi zeby niemiec problemow po usunieciu immo wlasnorecznie, z tym ze jak widac nie poszlo po mojej mysli. Pozdrawiam. [br]Dopisany: 19 Marzec 2010, 14:49_________________________________________________Zalaczam logi do podgladu. z gory dzieki. Pozdro 3 oraz 4 bieg osobno, grupa 4, 8 i 11: pozdrawiam
Sztomel Opublikowano 19 Marca 2010 Opublikowano 19 Marca 2010 Przeładowanie jak cholera i w obydwu logach tryb awaryjny, kliknij na 011 w trybie BS i popatrz jak i w jakim zakresie chodzi sztanga przyczepiona do dźwigni zmiennej geometrii na turbinie wtedy ocenisz czy to wina zapieczenia turbo czy też uwalony N75, wszystko zależy też od tego jaki jest kod błędu : 17965 czy 17958.
etrone98 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Opublikowano 21 Marca 2010 Witam. Po raz kolejny dzieki za pomoc Sztomel A czy jest znaczenie czy po przeladowaniu sztanga turbiny zostala w pozycji w ktorej sie zaciela (otwarta) a moze ma byc przymknieta sztanga po przeladowaniu ? sprawdzalem kilka razy na drodze jak mi przeladowalo turbo to sztanga zawsze byla przymknieta, jak zgasze auto i zapale jeszcze raz sztanga sie otwiera i zostaje otwarta przy postoju. Jeszcze wczoraj wycialem blaszke i zaslepilem egr oraz jeden z z wezy podcisnienia od N18, logi napewno zobacze, a narazie ide podmienic ten n18 za n75 bo dodam ze oddalem turbo do czyszczenia tydzien temu ale oddano mi je z powrotem bo jak twierdzi mechanik niema w niej co czyscic... [br]Dopisany: 20 Marzec 2010, 09:20_________________________________________________ Witam. Nie wiedzialem chwile jak zrobic loga z BS (basic settings ?) ale udalo sie, grupa 11: Zczytalem rowniez bledy: Control Module Part Number: 028 906 021 GN Component and/or Version: 1,9l R4 EDC 00AG 1437 Software Coding: 00001 Work Shop Code: WSC 00000 6 Faults Found: 65535 - Internal Control Module Memory Error 37-10 - Faulty - Intermittent 00575 - Intake Manifold Pressure 17-10 - Control Difference - Intermittent 01268 - Quantity Adjuster (N146) 35-00 - - 01265 - Exhaust Gas Recirculation Valve (N18) 31-00 - Open or Short to Ground 01262 - Solenoid Valve for Boost Pressure Control (N75) 31-00 - Open or Short to Ground 00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71) 28-10 - Short to B+ - Intermittent Pozdrawiam i z gory dzieki . [br]Dopisany: 21 Marzec 2010, 08:00_________________________________________________PS. dodam ze lokalny mechanik mi poradzil zeby kupic nowy komputer bo ten mam jakis wadliwy (pedal gazu nie reaguje przez 15 sekund po odpaleniu, auto nie pali w 70% sytuacji kiedy go chce uruchomic), podtwierdzil tez ta mozliwosc z komputerem Aligator, teraz przymiezam sie do kupna i podpowiedzcie o ktore numery chodzi przy dopasowywaniu komputera z innego auta, te na zewnatrz puszki ? Pozdr
Sztomel Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 A czy jest znaczenie czy po przeladowaniu sztanga turbiny zostala w pozycji w ktorej sie zaciela (otwarta) a moze ma byc przymknieta sztanga po przeladowaniu ? sprawdzalem kilka razy na drodze jak mi przeladowalo turbo to sztanga zawsze byla przymknieta, jak zgasze auto i zapale jeszcze raz sztanga sie otwiera i zostaje otwarta przy postoju. nie bardzo wiem co masz na myśli pisząc "sztanga otwarta/przymknięta", zasada jest taka, że przed uruchomieniem silnika sztanga powinna być maksymalnie wysunięta z gruszki, po uruchomieniu silnika powinno ją od razu wciągnąć maksymalnie w stronę gruchy, przy zapieczonej zmiennej geometrii sztanga przez cały czas jest wciągnięta do gruchy i jej położenie praktycznie wcale się nie zmienia (a jak już to tylko w zakresie kilku milimetrów - 2-3 mm). Błędy, które Ci pokazało wygenerowało z powodu odpinania wtyczek od N18, N75 i G71, błąd pierwszy zazwyczaj jest generowany w tym silniku w związku z błędem G71 i różnicy doregulowania ciśnienia doładowania, nie wiem czy odpinałeś wtyczkę od nastawnika pompy wtryskowej czy błąd wygenerowało bez Twojej ingerencji. Skasuj je i sprawdź ponownie jakie się znowu pojawią - błąd 00575 pokaże się dopiero po jeździe, w której załapiesz ponownie tryb awaryjny. Log 011 BS robi się po to abyś w czasie jego trwania przyjrzał się zakresowi skoku sztangi patrząc na nią jak się porusza i w jakim zakresie. Aby wykluczyć zacięcie zmiennej geometrii lub uszkodzenie N75 sprawdź zakres pracy sztangi ruszając nią ręką - jeśli będzie chodzić bez zarzutów to posprawdzaj szczelność to podmień N75 z N18 i wtedy ponów log dynamiczny grupy 011.
etrone98 Opublikowano 21 Marca 2010 Autor Opublikowano 21 Marca 2010 No wiec, sztange po uruchomieniu silnika wciaga maksymalnie w strone gruszki, kiedy pojawi sie notlauf sztanga jest maksymalnie wysunieta z gruszki, a kiedy samochod uruchomie ponownie sztange znow wciaga w strone gruszki. czyli dobrze mysle ze to nie turbina ? dzieki za szybka odpowiedz. pozdrawiam.
Sztomel Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 czyli dobrze mysle ze to nie turbina ? dobrze myślisz, w takim razie przyczyny trzeba szukać w uszkodzonym mechanicznie N75 (rozebranie i wyczyszczenie powinno pomóc) ewentualnie jeszcze może być zabrudzony wewnątrz lub zagięty przewód ciśnienia atmosferycznego (ten który wychodzi z króćca ATMO N75 do obudowy filtra powietrza) - innej możliwości przeładowania (przy sprawnie działającej regulacji zmiennej geometrii turbiny) nie ma.
grzanek85 Opublikowano 21 Marca 2010 Opublikowano 21 Marca 2010 Kolego po skasowaniu wszystkich tych błędów wracaja wszystkie?? Jeśli tak to jedź do tego "mechanika" niech Ci naprawi co spierdolił(65535 - Internal Control Module Memory Error 37-10 - Faulty - Intermittent). Sprawdź zasilania czujników wymienionych w błędach. Szogun miał rację immo wywalone po taniości jak bys widział ile trzeba sprzętu i wiedzy żeby to zrobić porządnie zapłacił byś nawet 300 bo teraz jak Ci nie naprawi stera to auto nie będzie jeździć
Rekomendowane odpowiedzi