Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Jak wyciągnąć tłoczek hamulcowy?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak można wyciągnąć tłoczek hamulcowy z zacisku z przodu??? Zacisk firmy Ate dodam ze zacisk jest już wyciągnięty z auta i przewód hamulcowy też jest już odkręcony.

Opublikowano

Moim zdaniem to podłączyć do sprężarki lub jakiejś pompki i wypchać.

Opublikowano

albo zamontowac do auta i wypompować :>

Opublikowano

Witam

Jak można wyciągnąć tłoczek hamulcowy z zacisku z przodu??? Zacisk firmy Ate dodam ze zacisk jest już wyciągnięty z auta i przewód hamulcowy też jest już odkręcony.

Między tłoczek a obudowę zacisku (w miejsce klocków) wkładasz drewniany klocek i wypychasz tłoczek sprężonym powietrzem.

Wyjmujesz tłoczek, następnie podważasz i wyciągasz pierścień uszczelniający z obudowy zacisku.

Przed zamontowaniem nowego tłoczka pokrywasz go i nowy pierścień uszczelniający cienką warstwą smaru litowego i wciskasz w obudowę zacisku.

Opublikowano

ale i tak dla nie wtajemniczonych najlepsza zabawa zaczyna sie przy montażu zewnętrznego uszczelnienia :polew: :polew:

Opublikowano
  • Autor

tłoczek zdemontowałem jak radził kolega spetsnaz wszystko jest juz ladnie wypiaskowane i pomalowane farba własnie schnie niestety nie miałem mozliwości pomalowania wszystkiego piecowo:(

Ale potrzebuje jeszcze jednej rady jak wsadzić tłoczek z powrotem w zacisk z tymi całymi uszczelniaczami zna ktoś może jakieś sposoby na ułatwienie sobie tego żeby niczego nie po przecierac z tych gumowych uszczelniaczy i żeby potem nie ciekło??? czy smar litowy mogę zastąpić jakims innym czy nie za bardzo???może np być smar wapniowo-siarczanowy z zakresem pracy od -20 do 160 stopni

Opublikowano

wiedziałem że bedziesz miał kłopot z tym :>

smar najlepiej do hamulców, Ate robi w małych tubkach

Opublikowano

tłoczek zdemontowałem jak radził kolega spetsnaz wszystko jest juz ladnie wypiaskowane i pomalowane farba własnie schnie niestety nie miałem mozliwości pomalowania wszystkiego piecowo:(

Ale potrzebuje jeszcze jednej rady jak wsadzić tłoczek z powrotem w zacisk z tymi całymi uszczelniaczami zna ktoś może jakieś sposoby na ułatwienie sobie tego żeby niczego nie po przecierac z tych gumowych uszczelniaczy i żeby potem nie ciekło??? czy smar litowy mogę zastąpić jakims innym czy nie za bardzo???może np być smar wapniowo-siarczanowy z zakresem pracy od -20 do 160 stopni

Nowy pierścień uszczelniający wkładasz w zacisk, wciskając go w rowek pomagaczem o gładkich krawędziach,

najlepiej czymś plastikowym.

v460970.png

Na tłoczek zakładasz nowe uszczelnienie zewnętrzne krawędzią uszczelniającą na tłoczek.

a470040.png

Po wciśnięciu tłoczka wkładasz krawędź pierścienia uszczelniającego w rancik zacisku

pomagając sobie tępym wkrętakiem (żeby nie uszkodzić uszczelnienia).

n470081.png

Smar litowy dostaniesz praktycznie na każdej stacji benzynowej.

rysunki z elsy.

Opublikowano

heheh powodzenia ja temat już przerobiłem w ten weekend, złożyłem wszystko do kupy po około 2,5 h mordęgi ale dało rade :) :)

Opublikowano

mi to zajmuje 2-3 minuty :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

no comment

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

tą gumkę na tłoczku w zacisk polecam wciskać kartą kredytową jakąś starą:)

Ale mam inny problem... mianowicie jak wcisnac/wkrecic tłoczek na podłaczonych przewodach hamulcowych?

Opublikowano

tą gumkę na tłoczku w zacisk polecam wciskać kartą kredytową jakąś starą:)

Ale mam inny problem... mianowicie jak wcisnac/wkrecic tłoczek na podłaczonych przewodach hamulcowych?

musisz odkrecic delikatnie odpowietrznik i wciskac/wkrecac. inaczej nie przepchniesz calego plynu przez uklad. tym sposobem troche ci ucieknie plynu ale tloczek wejdzie bez problemu :good:

Opublikowano

Wykręciłem cały odpowietrznik i nadal nie chce wejsc nawet o milimetr:/ wkrecam i wciskam jednoczesnie tyle ile mam sił;]

edit:

już ogarnięte... trzeba było wciskać i kręcić naraz bo wyszło z gwintu na końcu już wystarczło tylko kręcić:) wszystko dało rade zrobić na aucie

Opublikowano

brak slow... nie wyglupiaj sie Kolego, wymontuj zacisk, poskladaj wszystko na stole I zamontuj do auta

dlaczego chcesz trenowac na aucie???