Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVJ] Duże spalanie,silnik osiąga temp 90 C˚ dopiero po 17 min jazdy.Czy to normalne?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam....ponieważ ostatnio pali mo dość dużo (14 litrów i wiecej czasem) postanowiłem sprawdzić temp i wyszło jak w temacie.Dodam że mam nowa sondę bosha, kupiłem bo myślałem że to jej wina...ale nie widać zmiany.Prosze o pomoc co może byc przyczyna termostat?czujnik temp(kiedyś wymieniałem i kupiłem z allegro taki za 25zł,raczej nie orginalny)?

Opublikowano

To sprawdź czujnik VAGiem, jak nie oryginalny może robić różne cuda

Opublikowano

ciezko powiedziec czy masz za duze spalanie, 13-14 to normalny wynik :D - jesli nie jezdzisz bardzo dynamicznie i nie stoisz wiecznie w korkach to auto powinno łyknac kole 11 litrow

W swojej 90 stopni lapie po 5-6 minutach -w 3-4 minuty dojezdzam do DTŚki w korku (do 3 pasmowej trasy), potem przez 1-2 minuty jade trasa nie przekraczajac 3 tys. obrotow i jest 90 stopni

Opublikowano
  • Autor

ciezko powiedziec czy masz za duze spalanie, 13-14 to normalny wynik :D - jesli nie jezdzisz bardzo dynamicznie i nie stoisz wiecznie w korkach to auto powinno łyknac kole 11 litrow

W swojej 90 stopni lapie po 5-6 minutach -w 3-4 minuty dojezdzam do DTŚki w korku (do 3 pasmowej trasy), potem przez 1-2 minuty jade trasa nie przekraczajac 3 tys. obrotow i jest 90 stopni

mówisz o wskazaniach na blacie czy vag'iem sprawdzałeś bo na zegarze to 90 st C miałem juz po 10 min ale vag dopiero po 17min pokazał 90 st C

styl jazdy określam jako spokojny....chyba wymienie ten czujnik na ori.

Opublikowano

mówisz o wskazaniach na blacie czy vag'iem sprawdzałeś bo na zegarze to 90 st C miałem juz po 10 min ale vag dopiero po 17min pokazał 90 st C

styl jazdy określam jako spokojny....chyba wymienie ten czujnik na ori.

No dość długo rozgrzewa Ci się ten silnik, ja mam w taką pogodę 90oC po ok. 5-7km (na VAGu), może czujnik masz ok ...

Opublikowano
  • Autor

dziś kupiłem nowy ori czujnik w salonie skody 75zł.....sprawdzę po wymianie czy jest poprawa

Opublikowano

oby to nie był termostat-bo u nas to draństwo dosyc drogie jest... :gwizdanie: :wink4:

Opublikowano

oby to nie był termostat-bo u nas to draństwo dosyc drogie jest... :gwizdanie: :wink4:

Stać Cię na taki wóz, to musisz mieć na tajle :wink4:

Sorry za :ot:

Opublikowano

Stać Cię na taki wóz, to musisz mieć na tajle :wink4:

wiesz ile kosztuje normalny termostat?- tyle http://cgi.ebay.co.uk/Neuspeed-VW-Audi-Seat-Skoda-1-8T-Low-Temp-Thermostat_W0QQitemZ320473425931QQcmdZViewItemQQptZUK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item4a9db4680b

do AVJ 10 razy więcej,bo jest to cały element z obudową :tongue4:

Opublikowano

06B 121 111 K = 373.08 PLN u GAJOSA :naughty: nieźle ..., do mojego ORI ~130 PLN :naughty:

Opublikowano

06B 121 111 K = 373.08 PLN u GAJOSA :naughty: nieźle ..., do mojego ORI ~130 PLN :naughty:

to nie OT tylko dosyć ważna informacja,dla użytkowników AVJtów :wink4:
Opublikowano

maniusiek a sprawdziłeś te napięcie na sondzie ??

Opublikowano
  • Autor

maniusiek a sprawdziłeś te napięcie na sondzie ??

nie zrobiłem tego :no:....może dziś mi sie uda

jakie sa objawy uszkodzonego termostatu?

Opublikowano

jakie sa objawy uszkodzonego termostatu?

auto sie nie dogrzewa,bo termostat jest otwarty cały czas,lub za bardzo się nagrzewa,bo jest zamknięty :wink4:
Opublikowano

Witam

ja mam podobny problem w awoim ALT-ku na trasie wogóle mi sie nie dogrzewa ok 70 st w dopiero w miescie i to po dłuższej jezdzie wskakuje na 90 nie wiem co to może być mam nadzieje ze to nie termostat

Opublikowano

ja mam podobny problem w awoim ALT-ku na trasie wogóle mi sie nie dogrzewa ok 70 st w dopiero w miescie i to po dłuższej jezdzie wskakuje na 90 nie wiem co to może być mam nadzieje ze to nie termostat

Zagrzej silnik na postoju do 90oC, a potem jedź, jeżeli temperatura spadnie to niestety winny jest termostat :confused4:

Opublikowano

Chyba trafiłeś w dychę bo własnie tak się dzieje niestety

Opublikowano

Chyba trafiłeś w dychę bo własnie tak się dzieje niestety

No to masz uszkodzony termostat, niestety :confused4:

1VK2r.jpg

06B 121 111 K - koszt według ETKI ~ 83 euro :confused4:

Opublikowano

Kolego też tak miałem , wymieniłem termostat za 45 zł i po kłopocie auto dogrzewa się w 5 km, na spalanie też to ma wpływ.

Opublikowano
  • Autor

Kolego też tak miałem , wymieniłem termostat za 45 zł i po kłopocie auto dogrzewa się w 5 km, na spalanie też to ma wpływ.

k...wa nie strasz mnie termostat do mojego to koszt około 350zł