kangooros Opublikowano 3 Marca 2010 Opublikowano 3 Marca 2010 Witam, na forum jest jak wymienić filt paliwa ale ja mam jakiś "nietypowy":/ Dziś kupiłem ten filtr, w aucie widziałem że na filtrze jest taka jakby "kopułka" do której dochodzą wszystkie przewody z paliwem i obok tych przewodów na tej "kopułce" jest śruba chyba M6x10. Filtr paliwa ma identyczny gwint jak filtry oleju czyli na środku. Pytanie jest następujące: czy muszę odkręcać tą śrubę M6 która jest z góry "na kopułce" czy poprostu odkręcić śrubę trzymającą filtr i obrkęcić go dookoła jednocześnie wykrecajac z uchwytu? Jeśli ktoś miał taki rodzaj mocowania filtru i wie jak go wymienić proszę o podpowiedź :> Pozdrawiam [mod]Nie ten dział brak prefixu - poprawione ale kolejne wątki polecą do kosza[/mod]
Pretor Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 Wymieniałem filtr paliwa w zeszłym roku i już dokładnie nie pamiętam, ale ta śrubka o której piszesz służy do odpowietrzania filtra paliwa. Popuść opaskę trzymającą filtr, złap mocno pokrywę filtra gdzie są wężyki i odkręć go tak samo jak filtr oleju. Pamiętam, że był mocno dokręcony. Jak będziesz zakładał nowy filtr to zalej go czystą ropą żebyś nie musiał długo kręcić rozrusznikiem.
goldi Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 Ja normalnie odkręcam u siebie filtr paliwa tak jakbyś zmieniał filtr oleju odkrecasz i przykręcasz drugi a przez ta śrubkę na M6 możesz sobie ropy wlać po przykręceniu filtra przez strzykawkę ja zawsze do tej pory od razu zalewałem ropą filtr i dopiero go przykręcałem
krzyniek Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 jeśli to jest coś podobnego do tego na focie, to musisz odkręcić tą śrubę z góry i tym samym odkręci się filtr od tej jak to nazwałeś kopułki z przewodami
karolasterka Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 troche nie na temat, ale jak nazywa się ta gąbka wkoło pokrywy zaworów na zdjeciu i czy mozna ja kupić gdzieś na allegro??
Gość majki-m Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 troche nie na temat, ale jak nazywa się ta gąbka wkoło pokrywy zaworów na zdjeciu i czy mozna ja kupić gdzieś na allegro?? W Twoim silniku(1Z) tego nie było.
taktuś Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 jeśli to jest coś podobnego do tego na focie, to musisz odkręcić tą śrubę z góry i tym samym odkręci się filtr od tej jak to nazwałeś kopułki z przewodami W AFN nie trzeba odkręcać żadnej śrubki z góry. trzeba odkręcać tak filtr aby dekielek z przykręconymi przewodami paliwowymi stał cały czas nieruchomo, w przeciwnym razie można połamać plastykowe wypusty zaworu z przelewów, na deklu w AFN dla łatwiejszego przytrzymania go w miejscu jest wyprofilowany sześciokątny łeb, na który pasuje chyba klucz 17 - dzięki takiemu rozwiązaniu łatwiej utrzymać ten dekiel w miejscu. Sam filtr trzeba odkręcić łańcuszkowym ściskiem z dzwigienką- tak najłatwiej.
Gość majki-m Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 j.w dodam tylko że przykręcając nowy filtr,trzeba zwrócić uwagę aby osadzić go na odpowiedniej wysokości,tak żeby była przerwa pomiędzy górnym dekielkiem od filtra a gumowym wężem do IC, często bowiem jesli filtr jest zbyt wysoko srubki od dekielka przecieraja ten waż
karolasterka Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 W Twoim silniku(1Z) tego nie było. tylko ze ja ją mam ale jest już w kepskim stanie i są jej tylko resztki więc musiala byc :gwizdanie:
fusse Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 a czy mozna wymienic ten filtr bez uzywania lancuszkowego zacisku? wlasnie odrazu zapytam tutaj ,czy kupilem dobry filtr paliwa do swojego afna, z czerwca 1996 roku?on nie powinien przypadkiem byc odrazu z tymi rurkami? oto foto:
taktuś Opublikowano 4 Marca 2010 Opublikowano 4 Marca 2010 a czy mozna wymienic ten filtr bez uzywania lancuszkowego zacisku? wlasnie odrazu zapytam tutaj ,czy kupilem dobry filtr paliwa do swojego afna, z czerwca 1996 roku?on nie powinien przypadkiem byc odrazu z tymi rurkami? oto foto: ten filtr z fotki pasuje idealnie do AFN, dokręcasz go od spodu do dekielka, można odkręcić choćby ręką, o ile masz tyle pary w łapie W Twoim silniku(1Z) tego nie było. tylko ze ja ją mam ale jest już w kepskim stanie i są jej tylko resztki więc musiala byc :gwizdanie: te resztki u ciebie to nie piankowa otoczka występująca choćby w AJM, tylko sparciała gąbka, która była wytłumieniem pod górną pokrywą silnika
kangooros Opublikowano 4 Marca 2010 Autor Opublikowano 4 Marca 2010 Może nie wyglada to identycznie jak na zdjęciu ale już wiem o co chodzi:) w sb zaczne działaś (choć już obawiam się o to żeby nie połamać tych plastików przy rurkach z góry). Dam znać jak mi poszło i narazie dziękuje.
miszello Opublikowano 9 Marca 2010 Opublikowano 9 Marca 2010 nie wiem czy już wymieniłeś ten filtr czy nie ale pamiętaj żeby zalać go ropą przed przykręceniem....
kangooros Opublikowano 1 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 1 Kwietnia 2010 nie wiem czy już wymieniłeś ten filtr czy nie ale pamiętaj żeby zalać go ropą przed przykręceniem.... Wymieniłem, zalałem i jest oki :>
Rekomendowane odpowiedzi