Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Czy zły program może powodować wibracje silnika przy dużym obciążeniu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem ze na 4 i 5 biegu i obrotach 1000-1800 i dodaniu gazu do dechy silnik zaczyna wibrowac,trzesie buda,wibracje sa tylko na tych biegach i tylko w tym przedziale obrotow,dodam ze mam nowego 2 masa,nowe sprzeglo,pompki zostaly sprawdzone poprzez przelozenie 2 kompletu innych nowych i wibracje sa dalej.mechanik sprawdzal wiele rzeczy i mowi ze auto jezdzi zbyt dobrze jak na 130 ps,turbo tez bylo wyciagniete i sprawdzane,zawiecha takze,wydech tez. mechanik podejrzewa ze moze glowica i gniazda w ktorych siedza pomki maja luzy i pod duzym obciazeniem zaczynaja sie trzasc,czy ktos moze mial taki przypadek? nie wiem czy auto jest po chip tuningu,audi jest z niemiec ale kupowalem je od handlarza wiec nie wiem czy wlasciciel(niemec) robil jakis program,ewentualnie myslalem zeby pojechac do Gdanska do tune up,moze zmiana programu by pomogla...

Opublikowano

Jedź na hamownie i sprawdź jaki moment obrotowy ma silnik w tym zakresie w którym wystepują drgania, jak jest za duży to sprzęgło nie wyrabia i dlatego czuć drgania.

Opublikowano

Jedź na hamownie i sprawdź jaki moment obrotowy ma silnik w tym zakresie w którym wystepują drgania, jak jest za duży to sprzęgło nie wyrabia i dlatego czuć drgania.

nie sprzęgło a dwumas :cool1:
Opublikowano

Może tak zacząć od zmiany stylu jazdy? Do dechy na wysokich biegach pomiędzy 1000, a 1800 :shocked: ?Takie obroty to nawet dla diesla nie są do jazdy, a przeniesienie napędu dostaje od wibracji po tyłku że hej :sick3: chyba że ja nie rozumiem opisanych objawów, bo dla mnie to zwykła oznaka przeciążanego silnika.

Opublikowano
  • Autor

czyli moze 2 mas nie wyrabiac? mialem wkladany 2 mas sachsa a pozniej mechanik wlozyl 2 mas Luka i objawy te same,no ale skoro ma za duzy moment w tym zakresie to sie trzesie 2 mas?

wiesz ja tak nie jezdze ale jak np mam 80 km /h i 1.500 obr i dam do dechy i sa mocne wibracje,a tak nie powinno byc,moze isc slabo przy takich obr ale nie powinien sie caly trzasc...

Opublikowano

Na moje dwumas nie jest w stanie zniwelować drgań jakie generuje zespół napędowy.

Opublikowano

czyli moze 2 mas nie wyrabiac? mialem wkladany 2 mas sachsa a pozniej mechanik wlozyl 2 mas Luka i objawy te same,no ale skoro ma za duzy moment w tym zakresie to sie trzesie 2 mas?

wiesz ja tak nie jezdze ale jak np mam 80 km /h i 1.500 obr i dam do dechy i sa mocne wibracje,a tak nie powinno byc,moze isc slabo przy takich obr ale nie powinien sie caly trzasc...

Hmmm - pierwsze słyszę, żeby jakimkolwiek autem dawać w piz*zisko od 1500obr/min :shocked: toś mnie troszkę zaskoczył - jak na mój gust to rzeczywiście układ przeniesienia napędu się nie wyrabia.

Tak się dzieje tylko w tym zakresie obrotów, które podałeś, czy w innych też, bo jeśli nie, to zwyczajnie męczysz auto. W kaszlaku w takiej sytuacji dzwoniły zawory jak kościelny w święta, a tu nie przenosi dwumas obciążenia.

Opublikowano
  • Autor

Mariusz mam prosbe wez na probe zrob tak u siebie czy tez auto Ci zacznie wibrowac, Panowie ja wam powtarzam ze nie jezdze tak ale zauwazylem taki objaw...jade dzisiaj na hamownie do v tech ( tylko to mamy w szczecinie) i wrzuce pozniej wykres tutaj

Opublikowano

Ja u siebie moge na 5 biegu wcisnąć pedał gazu do dechy przy 1000obr i nic się nie dzieje, auto płynnie przyśpiesz bez najmniejszych drgań. Silnik mam po modyfikacji z seryjnym sprzęgłem i kołem dwumasowym, które już nie jest pierwszej młodości bo ma prawie 160tyś km przelotu.

Opublikowano

przede wszystkim dodanie gazu na 5 biegu do dechy przy 1000obr może nawet spowodować przekręcenie panewki na wale (słyszałem o takim przypadku) więc raczej unikaj takich zabaw, a jeżeli na 5biegu przy gazie do dechy od 2000obr czuć drgania to dwumas i trzaba zdjąć trochę niutona w programie, albo jak i tak nie ma go bardzo dużo to zmienić dwumas

Opublikowano
  • Autor

Panowie bylem na hamowni i co wyszlo - mam program a nawet nie wiedzialem :shocked: powiedzcie mi cos o tym wykresie bo ja sie nie znam i czy ten przebieg momentu moze powodowac drgania w tym zakresie obrotow

qMxD0.jpg

jezeli to wina programu to umawiam sie do Roberta z Tune Up i jade do Gdanska jak bede w Polsce nast raz czyli 1 kwietnia

Opublikowano

Widać, że w zakresie 1000- ok. 1800 obr jest zaj*****y, nagły przyrost momentu obrotowego, elementy układu napędowego dosłownie oddychają wtedy rękawami. Nie znam się na chiptuningu, ale na chłopski rozum tu tkwi twój problem i dobrze byłoby zdjąć trochę Nm z dołu, albo uczynić rozwijanie momentu łagodniejszym i oszczędzić sprzęgło i dwumasę, tak myślę :mysli: niech ewentualnie ktoś mnie poprawi jeżeli głupoty gadam.

Opublikowano

Nagły przyrost momentu w TDI to normalna sprawa. Wartości tez raczej nie są jakoś specjalnie wygórowane. Jedyne co mozna poprawić to przesunąc max moment na odrobine wyższe obroty.

Opublikowano
  • Autor

czy moze ktos jeszcze cos powiedziec o tym wykresie? facet z hamowni mowil ze moge miec zle ustawione dawki paliwa - czy to moze powodowac te wibracje?

Opublikowano

z tego co widać na wykresie to nie ma tragedii z niutonem,...można by na tym jeździć ale warunek jest taki że trzeba w niskich obrotach troche pomieszać biegami

wyjście masz takie .. albo sie dostosujesz do programu i przed 2000 tyś nie będziesz deptał na wysokich biegach .....albo jedz do Roberta i niech Ci ułoży niutona pod Twoje wymagania np.tak http://soft-tuning.pl/S_homski.jpg gdzie do 1800 tyś obrotów jest praktycznie seria

inne dolegliwości mozna szybko wykluczyć ...wgrywając np serie....za kare :decayed:

Opublikowano

JA juz bedziesz u Roberta to polecam sprawdzic pompe vacum.U mnie tez walilo buda przy obciazeniu na wyzszych biegach i lewarek z lapy chcialo wyrwac. Metoda prob o bledow doszlismy do tej pompy.Szybka podmianka i nie to auto.

Opublikowano

Jakieś 1.9 TDI z klubu miało wibracje silnika właśnie przez zły program , stary temat i nie pamiętam czyje.

Opublikowano
  • Autor

czytalem o pompie Vacum i objawy pasuja do tego co ja mam.a Ty Bieniek miales takie objawy jak ja?

Opublikowano

Objawy opisalem wyzej. Moc tez byla mniejsza.

Opublikowano
  • Autor

aha i zauwazylem ostatnio jedna rzecz - jak auto chodzi na luzie i wciskam sprzeglo do konca to silnik glosniej chodzi i to zarowno zaraz po odpaleniu jak i gdy mam 90 C - pamietam ze zanim wymienilem sprzeglo i dwumasa jak wciskalem sprzeglo to silniki chodzil tak samo na luzie jak na wcisnietym-czy moze to byc jednak wina sprzegla i dwumasa-zestaw Sachsa-a slyszalem tez zle opinie o tych czesciach Sachsa