Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Problem z silnikiem - brak mocy, trudności z uruchomieniem silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam koledzy mam problem i to nie mały! zacznę od tego że kiedyś wywaliło mi błąd na VAGu 0553 (sporadyczny przepływki)autko mi raz ciągnęło dobrze raz nie- jak zimne to szło naprawdę dobrze a jak się zagrzało-LIPA była :kwasny:ruszyłem o pól obrotu sztangę turbiny skracając ją i było przez tydzień wszystko ok szedł ponad moje oczekiwania!!!(odkręciłem wtedy też przepływke żeby się do sztangi dostac)teraz kaput muł jakich mało, pali troszkę więcej (takie moje odczucie-na 10 litrach 150 km trasa 16km i miasto 10 codzień a kiedyś na 10litrach 180-190 ta sama trasa :(troszke mi na zimnym kopci na błękitno, oleju nie bierze -kidyś cieklo z egr-u nagle przestalo jakieś 1000km temu(wiem bo nie widze kropel wiszących od spodu i zdrapałem warstwę oleju z turbiny)wymieniłem filtr paliwa, przejrzałem wężyki ciśnieniowe, dodam że logów nie mam jak zrobić tylko wiem że przy obrotach 860 obr/min wskazania są przepływki w granicach 800m/g-900m/g(32% czegoś tam), pali bardzo różnie raz od strzału a innym muszę ze 3-4 sek kręcić =masakra poprostu :wallbash:i co jest najgorsze nie ma błędów :wallbash: :wallbash:już kaske na przepływkę uzbierałem, znlazłem gościa co mi załatwi za 250 zeta pierburga ale szkoda mi wydać ciężko zarobionej kasy bo nie wiem czy coś pomoże :wallbash: :wallbash: :wallbash:jakiś HORRRROR, macie jakieś pomysły może?? będę BARDZO WDZIĘCZNY ZA POMOC :hi: :hi:

pozdrawiam(logów naprawdę nie dam rady zrobić szybko)

Opublikowano

Na początek możesz sprawdzić napięcie na akumulatorze i jakim prądem ładuje alternator. Sprawdź też czy czasami nie są przełamane przewody elektryczne pod gumą na wtyczce do n 75. Bez logów to raczej się nie da nic tu więcej wydumać. :decayed:

Opublikowano
  • Autor

napięcie we wtyczce jest ok sprawdzałem miernikiem wszystkie piny i jest ok,aku może mieć jakiś wpływ na takie zachowanie??? nie zawiódł mnie przy dużych mrozach (-25) ale jak stoje na światłach i włącze kierunkowskaz to falują mi obroty to jest norma??(nie dużo ale golym okiem widze że obrotomierz faluje-nie przekracza 900obr/min)jeszcze dodam nieszczęsne telepanie budą przy 1700 -2000 obr/min na 4 i 5 biegu :wallbash:

Opublikowano

W tym silniku nie może być cudów, ale tak na odległość trzeba mieć jakieś podstawy żeby bawić się w dr Housa od aut :wink4: . Musisz poszukać kogoś i zacząć od logów.

Opublikowano
  • Autor

jeszce mam pytanie, czy w tym silniku błędy np przepływki kasują się po wyłączeniu zapłonu?? a notlauf pojawia się przy określonych obrotach?? bo zawsze vaga podpinam jak wrócę z pracy i zanim pójdę po laptopa to już silnik wystygnie i zapalam tylko a nie wkręcam na duże obroty(powyżej 1200obr

Opublikowano

Błędy wykasujesz tylko vag-iem. Co do notlaufa to to dosyć ciężko z taką turbiną o niego. Jak już się pojawia to najczęściej na dużym biegu 4 lub 5 przy obrotach powyżej 2500 rpm.

napięcie we wtyczce jest ok sprawdzałem miernikiem wszystkie piny i jest ok,aku może mieć jakiś wpływ na takie zachowanie??? nie zawiódł mnie przy dużych mrozach (-25) ale jak stoje na światłach i włącze kierunkowskaz to falują mi obroty to jest norma??(nie dużo ale golym okiem widze że obrotomierz faluje-nie przekracza 900obr/min)jeszcze dodam nieszczęsne telepanie budą przy 1700 -2000 obr/min na 4 i 5 biegu :wallbash:

Akumulator u siebie miałem roczny. Układ paliwowy, kąt wtrysku wszystko poustawiane jak należy. Przy minus 30 palił nie najgorzej 3 sekundy kręcenia i gadał, tyle ze rzucało silnikiem jeszcze z 5 sekund. Czasami było tak że puszczał bąki przy odpalaniu a czasami palił od strzała. Różnie to bywało. Ze dwa tygodnie temu zmierzyłem napięcie na aku i wyszło ze trzyma 8 volt :shocked: Wymieniłem alternator bo źle ładował, naładowałem aku i teraz pali od strzała za każdym razem i buja dosłownie pół sekundy. Różnica jest ogromna.

U mnie na 8 bitowym sterowniku obroty też bujały na jałowym przy włączonych kierunkach. Teraz na 16 bitowym nie ma tych objawów.

Opublikowano

Jeśłi chodzi o to telepanie to może nastawnik,wyciagnij wtyczke od impulsatora przy skrzyni biegów i sie przejedz,jesli telepanie ustanie to nastawnik.

Opublikowano
  • Autor

kolego jak sprawdzałeś napięcie na aku?? odpiąć jedną klemę i miernikiem robić obwód?[br]Dopisany: 08 Marzec 2010, 20:44_________________________________________________Kolego ale kilka razy sprawdzałem napięcie np na radiu czy na oświetleniu i wszędzie mam 11(+/-)53v [br]Dopisany: 08 Marzec 2010, 20:47_________________________________________________dodam jeszcze że borykam się z problemem nie pamiętania ustawień w radiu, prąd dochodzi a za każdym razem (po wyjęciu kluczyka)muszę programować wszystko od początku

Opublikowano

Może trzeba inaczej podłączyc radio, zwykle są dwa kable zasilające i jeden jest od podtrzymania pamięci.

Opublikowano

Na początek możesz sprawdzić napięcie na akumulatorze i jakim prądem ładuje alternator.

a niby jak ma sprawdzic prad ladowania??? :cool1:

napiecie powinienes sprawdzic przed rozruchem i po rozruchu gdy silnik jest cieply przy wylaczonych doboirnikach.

[br]Dopisany: 09 Marzec 2010, 07:28_________________________________________________uwazam ze na dzien dobry powinienes podmienic ze sprawnego pojazdu przeplywke.

powinny byc wykonane logi pomiarowe wlasnie przeplywki.

zmiana ustawienia sztangi turbiny jest bzdura, sama sie nie przestawi, a rozregulowana bedzie bardzo trudna do ustawienia.

a poza tym czego oczekujesz cudu? bez logow. :kwasny: zrob porzadne logi. wtedy pomozemy w diagnozie. [br]Dopisany: 09 Marzec 2010, 07:33_________________________________________________

kolego jak sprawdzałeś napięcie na aku?? odpiąć jedną klemę i miernikiem robić obwód?[br]Dopisany: 08 Marzec 2010, 20:44_________________________________________________Kolego ale kilka razy sprawdzałem napięcie np na radiu czy na oświetleniu i wszędzie mam 11(+/-)53v

masz 11V +/- 53 V ??? :shocked: :shocked: :cool1::kox::polew:

jedz moze do elektryka a z naprawa do mechanika, zanim auto puscisz z dymem i popsujesz je do reszty :cool1:

napiecie mierzysz gdy klemy sa podlaczone. powinno wynosic min 12V gdy silnik nie pracuje.

w szereg miernik wlaczasz gdy chcesz zmierzyc prad spoczynkowy, przy wylaczonych wszystkich odboirnikach, poszukujac ew. zrodla jego rozladowania.

Opublikowano
  • Autor

kolego mam 11,53V czasem 11,54v :hi: dziśs mierzyłem przy zapalonym do 1200obr mam 11,53 a powyżej 14,00v no i tak w okolicach tego. na zgaszonym raz 11,53 a innym 14,50v d\ziwne ale yśle że nie ma to chyba nic do przyspieszenia auta -co myślicie o tym?

Opublikowano

niestety może mieć - bratu jak alternator siadł to mu się prawie silnik zatrzymał (benzyna 2,6 ABC) po wymianie regulatora napięcia na wolnych obr 13,8 V powyżej 1k /min 14,4 full obciążenie , sprawdź regulator napięcia a szczegulnie szczotki czy ci nie robią zwarcia :naughty:

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Mam pytnie. Czy ktoś może się orientuje gdzie w Warszawie można tanio "ustawić" silnik. Obrotomierz mi cały czas faluje. Czasami jak stoje to się skurczybyk tak ustawi, że sam mi dodaje gazu. Chodzi mi o jakiś niedrogi zakład w Wawie, a najlepiej to gdzieś w okolicy rembertowa. Chcę dodać, że mam LPG.