Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B6 AWX] Zamiana przepływki na wiekszą 2,0&2,5 tdi - zmiany,propozycie,sugestie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szukałem na forum tematu zmiany przeplywki na wieksza :evil: ale nic nie znalazlem.Moja juz niebawem odmowi posłuszeństwa i tak myślę aby nie włożyć przeplywki od większego modelu 2,0 lub 2,5 tdi.Oczywiście kwestia dopasowania średnicy dolotu,pinów itd.Co sadzicie o tym pomyśle.Znajmowy w Golfie IV 1,9 90 PS zamienil przeplywke od Sprintera i ku jego oczekiwaniom jest odczuwalna różnica nie w Km a mianowicie w momencie obrotowym.Golf nie był hamowany wiec niewiadomo jaka jest różnica czy w Km czy w Nm.Jak wy sie zapatrujecie na zmianę przeplywki na wieksza.Wasze sugesje ewentualnie jak przeplyke dobrac badz własne doswiadczenia.Pozdrawiam i oczekuje na odpowiedz.

Opublikowano

Jak nic nie modzisz grubszego w mechanice to kup ori :gwizdanie:

Opublikowano

Przymiarki sa na wiosne wirusika + turbo :evil: fundusze zbieram.

Opublikowano

Przymiarki sa na wiosne wirusika + turbo :evil: fundusze zbieram.

mi to sie wydaje że nie ma sensu zmiany przepływki na inną przy takich modach, bardziej Map sensorem mozesz sie zaciekawić, ale to juz lepiej dopytać sie kolegów którzy mają AWXy z turbo BRD czy robili cos przy tym ustrojstwie :good:

Opublikowano

Znajmowy w Golfie IV 1,9 90 PS zamienil przeplywke od Sprintera i ku jego oczekiwaniom jest odczuwalna różnica nie w Km a mianowicie w momencie obrotowym.Golf nie był hamowany wiec niewiadomo jaka jest różnica czy w Km czy w Nm.

obawiam się ,że to tylko iluzja i autosugestia- w przepływce jest cienki, metalowy drut,który się odpowiednio nagrzewa,a przepływające powietrze go studzi i w ten sposób ECU "odczytuje" wartości z niej dla "swoich" potrzeb...-czy wieksza przepływka zmierzy więcej, niż napompuje turbo? niestety nie...przy takim samym turbo-wymiana przepływki na większą-nie ma sensu,to może mieć sens przy tak dużym turbo,że seryjna ,nie byłaby w stanie zmierzyć... :wink4:
Opublikowano

Tak czy siak jest roznica,zostaje przy oryginale.Pozdrawiam

temat do zamkniecia :kox: