etrone98 Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 Witam. chcialbym sie dowiedziec co moze jeszcze byc przyczyna "odcinania" turbiny na 4-5 biegu z noga w podlodze (notlauf). poniewaz zaraz po notlaufie zatrzymalem sie podnosze maske a tam sztanga turbiny zamknieta - tj. na dole (kiedy zapale silnik na nowo sztanga idzie w gore i tam zostaje przy postoju na niskich obortach - czytalem ze norma i tak ma byc, a kiedy notlauf zostanie spowodowany zacieciem sztangi turbiny to ta sztanga zostaje w pozycji w jakiej sie zaciela, czyli otwarta...) Tak wiec wyeliminowalem turbine ktora zreszta dalem jakis czas temu do czyszczenia jednak oddano mi ja z powrotem i powiedziano ze niema co czyscic... dodam ze najchetniej zrobilbym vaga tak jak zawsze radzicie, bo posiadam laptopa i kabel jednak po tym jak usunieto mi immo - niemam polaczenia z komputerem w samochodzie... Zgrozo! Jeszcze jedna rzecz zauwazylem - z pod jednego laczenia gumowego na drodze Turbo- intercooler jest wyciek oleju z pod spodu - mozliwe ze nieszczelny dolot, czy to moze miec wplyw na notlaufy ? dodam ze po czipie jezdzilem z pol roku bez notlaufow i teraz (przyszla zima - niema znaczenia chyba, ale biore wszystkie mozliwosci pod lupe) mam problem z przyspieszeniem dynamicznym powyzej 120/h Pozdrawiam, z gory dziekuje za pomoc.
mcm Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 nieszczelny dolot ma jak najbardziej wpływ na notlaufa [br]Dopisany: 16 Marzec 2010, 13:53_________________________________________________do sprawdzenia szczelność przewodu od turbo prze IC do kolektora
etrone98 Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Opublikowano 16 Marca 2010 dzieki za odpowiedz. Mialem wyspawac dolot z kwasowki i ciagle czasu malo. Niedaleko od kolektora na koncu dlugiej plastikowej rury jak jest to krotkie gumowe laczenie, tam od spodu cieknie olej. Skrecilem opaske naprawde mocno, jednak wracajac do domu niemialem gdzie sprawdzic. Za chwile jeszcze raz jade, moze ruch na drodze bedzie mniejszy - to wieczorem dam znac. A logi zrobie dokladnie w sobote/niedziele bo w piatek auto idzie do elektryka, wiec komunikacja powroci. Pozdrawiam.
mcm Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 pewnie do wymiany będzie ten krótki kawałek gumy, a nie kopci na czarno czasem
etrone98 Opublikowano 16 Marca 2010 Autor Opublikowano 16 Marca 2010 nie nie dymi, z tym ze lubi baka puscic czasami przy zmianie biegow... chociaz reki niedam bo patrze zawsze w lusterko wsteczne a w nim widac tylko mocniejsze kopcenie (takie co zadymi az pod szybe hehe)
DeeJay_Kill Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 Różne rzeczy przychodzą mi do głowy, ale jednak potwierdzić może je tylko VAG - strzelając na oślep - nieszczelny dolot, jak mówili poprzednicy, lub np. zepsuty map sensor.
pawelwor Opublikowano 16 Marca 2010 Opublikowano 16 Marca 2010 (...) Skrecilem opaske naprawde mocno, jednak wracajac do domu niemialem gdzie sprawdzic. (...) Za mocno też nie można, bo jeszcze szybciej popęka guma...
Rekomendowane odpowiedzi