Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] wymiana kierownicy i odłącznie airbagu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

kupiłem do swojej :a4fan: kierownicę 3-ramienna S-line...... i trochę boje się procedury odpinania i zapinania kabelkiem elektrycznym airbagu..

Mianowicie w "mądrej książce" - sam naprawiam A4, napisano żeby przy odłączaniu airbagu wyłączyć zapłon i zdjąc klemę z akumulatora - easy!

Ale potem, po podłączeniu kabelków do airbagu, podłączyć akumulator na WŁĄCZONYM ZAPŁONIE !!!! :shocked:

opisują ze to specjalna sytuacja i taka procedura jest stosowana tylko przy demontażu poduszki.

czy probowaliście tak robić

dzięki

Opublikowano

Naprawdę tak jest? Może chodzi o bezpieczeństwo ża siedząć za kierownica może wywalić airbag

Opublikowano

cześć,

kupiłem do swojej :a4fan: kierownicę 3-ramienna S-line...... i trochę boje się procedury odpinania i zapinania kabelkiem elektrycznym airbagu..

Mianowicie w "mądrej książce" - sam naprawiam A4, napisano żeby przy odłączaniu airbagu wyłączyć zapłon i zdjąc klemę z akumulatora - easy!

Ale potem, po podłączeniu kabelków do airbagu, podłączyć akumulator na WŁĄCZONYM ZAPŁONIE !!!! :shocked:

opisują ze to specjalna sytuacja i taka procedura jest stosowana tylko przy demontażu poduszki.

czy probowaliście tak robić

dzięki

Dziwne ale nie wczytałem się akurat w to, a ściągałem poduszkę już 3 razy i zawsze przy wyłączonym zapłonie i odpiętym aku

Opublikowano
  • Autor

Poważnie, tak jest napisane, strona 178 i 179 w książce

wymontowanie:

wymontairbagudj5.th.jpg

zamontowanie!!!! :confused4:, aż mnie ciarki przechodzą jak mam włączyć zapłon i przyłożyć napięcie:

zamontairbaguuq8.th.jpg

Naprawdę tak jest? Może chodzi o bezpieczeństwo ża siedząć za kierownica może wywalić airbag

siedząc za kierownicą nie jesteś w stanie podpiąć aku, tak mi się wydaje

Dziwne ale nie wczytałem się akurat w to, a ściągałem poduszkę już 3 razy i zawsze przy wyłączonym zapłonie i odpiętym aku

i wszystko było ok i nie wyskakiwały błędy, nie trzeba było nic kasować Vagiem?

Marek

Opublikowano

i wszystko było ok i nie wyskakiwały błędy, nie trzeba było nic kasować Vagiem?

VAGiem błędów nie sprawdzałem jeszcze, a ta procedura jest na szczęście (dla mnie) do aut produkowanych do VIII 1995

Opublikowano

jak gość mi demontował kierownicę, celem obszycia skórą, to nie bawił się w odłączanie aku.

najnormalniej w świecie odpiął poduszkę i ją wyjął, przy montażu podobnie

potem zdeniu mi podpiął VAGA i w kwestii poduszek nie było żadnych błędów :)

Opublikowano

Demontowałem u siebie kierownice ostanio bo kostke stacyjki wymieniałem i powiem Ci kolego ze fakt odłączając airbag miałem odłączone klemy z aku... przy zakładaniu tak samo poprostu włożyłem kierownice przykręciłem ją podłączyłem kabelek do poduchy i przykręciłem poduche do środka... następnie założyłem klemy na aku i przekręciłem stacyjke... wszystko ok do dziś... wiec dziwna ta sytuacja z przekręconym zapłonem. Ja podłączałem na wyłączonym...nic sie nie stało...

Opublikowano

jak gość mi demontował kierownicę, celem obszycia skórą, to nie bawił się w odłączanie aku.

najnormalniej w świecie odpiął poduszkę i ją wyjął, przy montażu podobnie

potem zdeniu mi podpiął VAGA i w kwestii poduszek nie było żadnych błędów :)

Może kamikadze albo analfabeta nie umiejący czytać.

Opublikowano

no ja bym chyba jednak nie dał rady bez odłączania aku...problem odłączyć to nie jest a wywalić poduche nie wywali raczej wiec hmm koleś od kierownicy mocarz... ciekawe czy by Ci nowego jaśka kupił jakby go wywaliło ;]

Opublikowano

nie ma bata żeby poduche wywaliło przy podłączonym aku i odłączonym zapłonie, robiłem tak setki razy i nie ma problemu, zeby poducha wywaliła potrzeba 12V i cos ok 1,5 A, a nawet jak jest stacyjka włączona to nie ma napięcia na poduchach, dopiero pojawia się jak sensor poda np pod czas wypadku.

Opublikowano

tak troche zbocze z tematu. kolego ktory chcesz zalozycz ta faire to ile za nia dales? tez bym zmienil bo mam stara od b4 i nie zbyt mi sie podoba...

pozdro StoRK

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

tak troche zbocze z tematu. kolego ktory chcesz zalozycz ta faire to ile za nia dales? tez bym zmienil bo mam stara od b4 i nie zbyt mi sie podoba...

pozdro StoRK

wysłałem ci odpowiedz na PW[br]Dopisany: 23 Czerwiec 2007, 11:40 _________________________________________________airbag odczepiałem i zmieniałem kierownicę bez opisywanej procedury w książce, akumulator podpiąłem bez włączonego zapłonu i wszystko ok.

pozrd